Lounais-Häme Humppila

Valtionosuuksien leikkaus kova isku Humppilan ensi vuoden talousarvion laadintaan

Humppilan kunnan valtionosuudet uhkaavat ensi vuonna laskea Kuntaliiton kesäkuisen laskeman mukaan jopa yli 521 000 euroa. Kunnanjohtaja
Kunnanjohtaja Jari Keskitalo sanoo valtionosuuksien leikkauksien kurittavan kuntia.

– Helppoa ja löysää talousarviota ei ole tullut vastaan sinä aikana, kun olen Humppilassa työskennellyt vuodesta 1995 lähtien. Olemme nyt todella haastavassa tilanteessa. Valtiovalta on rapauttamassa kunnan tulopohjaa, Keskitalo sanoo.

Keskitalo valittiin Humppilan sivistystoimenjohtajan paikalta kunnanjohtajaksi vuoden 2016 joulukuun valtuustossa, joten hän on laatimassa koko kunnan talousarviota nyt kolmatta kertaa.

Keskitalo nimeää suurimmaksi syyksi valtionosuuksien supistumiseen kunnan väkiluvun laskun. Valtionosuuksien leikkauksen määrä on Humppilassa arvioitu 228 euroksi asukasta kohden. Kesäkuun lopussa Humppilan väkiluku oli 2 263 asukasta. Vähennystä vuoden ensimmäisellä puolikkaalla oli kaikkiaan 27 henkeä. Muita valtionosuuksiin liittyviä kriteereitä Humppilan osalta hän ei lähde arvioimaan.

Verotulojen lisäämiseksi Humppila ei voi käyttää enää kuntien tuloveron korotusta nykyisestä 22,00 prosentista.

– Veronkorotus kääntyisi varmasti meitä vastaan, Keskitalo sanoo.

Tänä vuonna kunnan talousarviossa valtionosuuksien määräksi ennakoidaan 5,8 miljoonaa euroa, jossa on laskua vuoteen 2017 verrattaessa 264 000 euroa.

Keskitalo esittelee keinovalikoimansa ensi vuoden talousarvion laatimiseksi kunnanhallitukselle syyskuun 3. päivän kokouksessa. Tässä vaiheessa hän ei halua lähteä esitystään raottamaan. Kunnanvaltuusto hyväksyy talousarvioesityksen viimeistään joulukuisessa kokouksessaan.

Jo tämän vuoden talousarvion laadinta oli vaikeaa. Tuloksena oli 723 000 euroa miinuksella oleva talousarvio, jossa toimintamenot ovat 16,3 miljoonaa euroa. Sote-menojen osuus toimintamenoista on 8,9 miljoonaa. Keskitalo ennakoi, että kunnalla on tänäkin vuonna mahdollisuudet saada sote-menoista palautusta arvioidusta noin 400 000 euroa.

Tämän vuoden talousarvion tasapainoa pelastaa kunnan keväällä saama yli 600 000 euron testamenttilahjoitus. Ensi vuoden talousarvioehdotukseen on tulossa esitys 120 000 euron varaamiseen liikuntapuiston rakentamiseen, ja rakentamiseen ollaan saamassa tukea 35 000 euroa.

Ensi kesänä Humppila on saamassa puolestaan 700 000 euroa Palvelukeskus Mäntyrinteen myynnistä Attendolle.

Forssan seudun kuntien tarkastuslautakunnat kokoontuvat torstaina. Tilaisuus antaa mahdollisuuden käydä lävitse eri kuntien lähtökohtia ensi vuoden talousarvioiden laadinnassa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic