Lounais-Häme Forssa

Valtionvarainministeriö vieraili Forssassa – Sai kaupunkilaisilta voimakasta palautetta luottamuksen katoamisesta

Valtionvarainministeriö vieraili Forssassa kuulemassa kuntalaisten näkemyksiä hallinnon avoimuudesta. Vastaus ei ollut kaunista kuultavaa.
Valtionvarainministeriön edustajat Katja Holkeri ja Johanna Nurmi viettivät maanantain Forssassa kuulemassa kuntalaisten, koululaisten ja kaupungin näkemyksiä hallinnon sujuvuudesta, avoimuudesta, ymmärrettävyydestä ja osallistavuudesta. Triplaamon puodin tiloissa pidettiin yleinen keskustelutilaisuus. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valtionvarainministeriön edustajat Katja Holkeri ja Johanna Nurmi viettivät maanantain Forssassa kuulemassa kuntalaisten, koululaisten ja kaupungin näkemyksiä hallinnon sujuvuudesta, avoimuudesta, ymmärrettävyydestä ja osallistavuudesta. Triplaamon puodin tiloissa pidettiin yleinen keskustelutilaisuus. Kuva: Lassi Puhtimäki

Onko Kelan tekemien päätösten perusteluita mielestäsi helppo ymmärtää? Löydätkö netistä nopeasti tietoa sinulle kuuluvista eduista ja palveluista? Koetko olevasi osa yhteiskuntaa vai pikemminkin pelkkä numero?

Valtiovarainministeriön edustajat vierailivat maanantaina Forssassa kuulemassa kaupunkilaisten ajatuksia hallinnon läpinäkyvyydestä, ymmärrettävyydestä ja osallistavuudesta. Hallinnolla tarkoitetaan esimerkiksi valtion ja kuntien virkamiesten työtä, kuten Kelaa ja sosiaalitoimea.

Onneksi valtionvarainministeriö ei odottanut forssalaisilta myönteistä palautetta, koska sellaista ei tullut.

Forssalaiset tykittivät hyvin suorasanaisesti ongelmakohtia, joita nykyhallintoon liittyy.

– Moni työtön on menettänyt luottamuksensa hallintoon. Päätöksistä tuntuu kadonneen inhimillisyys ja konkretia, ja päätösten perusteluita on vaikea ymmärtää, sanoi työttömien kanssa työskentelevä Triplaamon vastaava työvalmentaja Tarja Salko-Simola.

Valtionvarainministeriön edustajat Johanna Nurmi ja Katju Holkeri tunnistavat Salko-Simolan kuvaaman ilmiön.

Nurmi ja Holkeri ovat erityisen huolissaan siitä, että luottamuksen heikkeneminen hallintoa kohtaan näyttää olevan yhä yleisempää. Moni nuori kokee tippuneensa kokonaan järjestelmän ulkopuolelle. Yksi syy ikävään tilanteeseen on se, että päätöksenteko näyttäytyy kansalaisille kaoottisena ja sattumanvaraisena. Moni kokee, että asioista päätetään heidän ohitseen ja päätöksen perusteluita on vaikea ymmärtää. Vaikka Kelan kirjeitä ja viestintää on yritetty muuttaa selkeämmiksi, työtä riittää yhä.

– Yksi suuri ongelma on se, että valtion hallinnon viestintä ei tavoita ihmisiä. Esimerkiksi moni toimentulotukeen oikeutettu ei tiedä sitä. Pyrimme keksimään keinoja, miten tieto tavoittaisi ihmiset paremmin, neuvotteleva virkamies Johanna Nurmi sanoi.

Kritiikkiä kahvittelutapaamisessa saivat myös hallinnon himmelit, vaikeaselkoiset lait, hallinto-oikeuden kohtuuttoman pitkät odotusajat, keskustelun keskittyminen prosesseihin tavoitteiden sijaan, palveluiden siirtyminen verkkoon, päätösten tekeminen ihmisten ohi ja digitalisaatio.

Ennen kuntalaisten kuulemista valtionvarainministeriön edustajat vierailivat forssalaisissa kouluissa ja pyysivät myös lapsilta ideoita siihen, miten heidät voitaisiin ottaa paremmin osaksi päätöksentekoa. Ministeriö kävi keskusteluja myös kaupungin edustajien kanssa.

– Forssassa käydyt keskustelut olivat hyviä. Meitä innostaa erityisesti Forssan lapsiystävällisyys, finanssineuvos Katju Holkeri sanoi.

Valtiovarainministeriön kierros jatkuu Forssan jälkeen esimerkiksi Kotkaan, Jyväskylään ja Poriin. Kuntalaisten mielipiteiden pohjalta pyritään kehittämään valtion hallinnon toimia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic