Lounais-Häme

Valtteri-lumimyräkkä koettelee Suomea viikonloppuna

Fintrafficin tieliikennekeskus muistutti perjantaina, että lumipyry kasvattaa onnettomuusriskiä liikenteessä. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Valtteriksi nimetty lumimyräkkä saapuu Suomeen viikonlopuksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

–  Voidaan puhua jo myrskystä. Tuulet voimistuvat niin että mennään myrskyn tasolle viimeistään sunnuntaina, Tuovinen sanoo.

Lauantain ja sunnuntain aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille. Lunta tulee viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

–  Tällaista laaja-alaista matalapainetta ei ole vielä tullut Suomeen tänä talvena. Tämä on ensimmäinen kunnon matalapaine, joka tuo valtaosan sateista lumena, ja talven ensimmäinen kunnon pitkäkestoinen lumimyräkkä, Tuovinen sanoo.

Hänen mukaansa odotettavissa voi olla myös sähkökatkoksia. Suomen lounaisilla merialueilla tuulet yltävät myrskyksi asti ja merellä tuulee jopa yli 23 metriä sekunnissa. Rannikoilla saattaa esiintyä tuulenpuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa.

Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa lumisateet jäävät vähäisiksi. Myös lounaisrannikolla ja Turun seudulla osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.

Ajokelit huonoja lähes koko maassa

Ajokelit huononevat koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia.

–  Lumisateiden alettua viimeistään lauantaina iltapäivällä ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Huonoja ajokelejä on Etelä-Lappiin asti sunnuntai-iltaan saakka, Tuovinen kertoo.

Fintrafficin tieliikennekeskus muistutti perjantaina, että lumipyry kasvattaa onnettomuusriskiä liikenteessä.

– Mieti siis voitko siirtää tien päälle lähtöä pahimman myräkän yli tai varaa ainakin selkeästi enemmän aikaa matkan tekoon, muistutti Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen tiedotteessa.

– Nyt on syytä pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan, jotta vältytään peräänajoilta. Lumisilla teillä jarrutusmatkat ovat pitkät, joten kunnon turvavälin pitäminen tuo mukanaan tarvittavia lisäsekunteja äkkijarrutusten varalle. Myös ajonopeuden lasku kelien mukaiseksi, turhien ohitusten välttäminen sekä näkyvyyden varmistaminen ovat asioita, jotka kannattaa nyt muistaa, Piilinen jatkoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic