Lounais-Häme

Valtuusto asetti Forssan taloudelle tiukat raamit

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi on laatimassa ensimmäistä talousarviotaan Forssassa.

-Edessä on kova savotta. Kunnallisveron korotus ei ole terve tapa tasapainottaa nyt talousarviota. Tällä hetkellä laskennallisesti alijäämä on jopa yli kaksi miljoonaa euroa, Kesäniemi sanoo.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen kaupunginhallituksen linjaaman kahdeksankohtaisen linjauksen talousraamin laadintaan.

Ohjeistuksen ykkösasia on se, että kaupungin talous pidetään tasapainossa ja tavoitteena on vähintään nollatulos.

 

Eri toimialoille valtuusto asetti raamin, jossa käyttötalouden nettimenot eivät saa ylittää tämän vuoden kustannuksia.

Lisäksi kaupunki ilmoittaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille, että kuntamaksujen nousu rajataan ensi vuonna enintään kahteen prosenttiin. Forssa edellyttää, että sairaanhoitopiiri tarkistaa tasapainotusohjelmaansa tilaajarenkaan elokuisen lausunnon mukaisesti. Fossa opastaa sairaanhoitopiiriä korottamaan asiakasmaksujaan ja etsimään muitakin keinoja taloutensa tasapainottamiseksi. Sairaanhoitopiirin näkemyksen mukaan Forssan maksut ovat kasvamassa lisääntyneen käytön suhteessa.

Myöskään Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän oman toiminnan kustannukset eivät saa nousta. Kaupunki aikoo pitää sisäiset vuokransa tämän vuoden tasossa.

Henkilöstön osalta määräaikaisen henkilöstön käyttöä ollaan vähentämässä ja eläköitymisen tarjoamat mahdollistetaan ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla.

Kaupungin konserniyhtiöiden palveluiden hinnat kaupungille ja konserniyhtiöille eivät saa kallistua ensi vuonna.

Kahdeksantena poittina vesihuoltoliikelaitoksen tuloutusta emolle eli kaupungille pienennetään 250000 eurolla yhteensä 1,1 miljoonaan euroon. Tuloutusta on pienennetty viime vuodesta lähtien.

Raamin lähtökohtiin kuuluu verotulojen 1,1 prosentin kasvuarvio, kun koko maan verotulojen kasvuarvio on 1,5 prosenttia. Näin verotulot kasvaisivat ensi vuonna noin 700000 euroa. Verotuloennuste tarkentuu syksyn kuluessa.

Valtionosuudet ovat leikkaantumassa ensi vuonna noin 400000 eurolla. Sairaanhoitopiiri on ilmoittanut nostavansa Forssan maksuosuutta yhteensä 13,8 miljoonaan euroon, jossa on kasvua noin 900000 euroa.

 

Huolta aiheuttaa FSHKY:n sosiaalipalveluiden kustannusten ylittyminen ennusteen mukaan jo viime keväänä keväällä 600000 eurolla..

Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esittämän raamin yksimielisesti. Käydyssä lähetekeskustelussa kokoomuksen Lotta Saarenmaa esitti, että ensi vuoden talousarviossa on panostettava koulujen elinvoimaan ja digitalisaation mallikkaaseen läpivientiin. Tämä koskee myös opettajia ja heille on järjestettävä riittävä koulutus. Myös lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia on Saarenmaan mukaan parannettava.

Kokoomuksen Päivi Honkala esitti, että perusopetuksessa lisättäisiin oppikirjojen hankintaan varattua määrärahaa muutaman vuoden takaiselle tasolle. Honkalan mukaan kirjat ja vihkot ovat edelleen tärkeitä välineitä oppimisessa.

Vasemmistoliiton Tapio Virtanen halusi, että Ruostejärven leirikeskuksen kunnostamiseen saataisiin 5-6 vuoden ohjelma. Ohjelma pitäisi saada myös käyntiin. SDP:n Jouni Mäkelä totesi, että koulutuksen kuntayhtymästä voisi löytyä tekijöitä oppilastöiden merkeissä.

Keskustan Johanna Häggman kaipasi kaupungin investointeihin kokonaissuunnitelmaa. SDP:n Pasi Vikman ihmetteli sitä. mitä kaupunki aikoo tehdä tyhjilleen jääville rakennuksille, mikäli monitoimikeskus päätetään rakentaa. Huolta lisää se, että vuonna 2020 kaupungin verotulot ovat maakuntauudistuksen myötä puolittumassa. Sen jälkeen velkojen hoitaminen on Vikmanin mukaan melkoisen haasteellista. Vasemmistoliiton Risto Aaltonen väläytti koiraveron käyttöönottoa uutena rahoitusinstrumenttina.

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen totesi vaikeiden vuosien jälkeen taloudessa olevan yleisesti aikaisempaa parempien näkymien. Hän painotti, että lapsiin, nuoriin ja koulutukseen pitää nyt investoida. Keskustan Sirkka-Liisa Anttila peräsi myös selvitystä miten investoinnit aiotaan hoitaa, kun 2020 verotulot puolittuvat maakuntauudistuksen myötä. SDP:n Janne Vuorenmaa kyseli sitä, miten kaupunki aikoo hoitaa 30-40 miljoonan euron investoinnin monitoimikeskukseen kun samaan aikaan valtionosuudet menevät leikkuriin. Vuorenmaa kyseli sitä, millainen velkataakka Forssalla on kymmenen vuoden kuluttua. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic