Lounais-Häme Forssa

Valtuustoaloitteiden käsittely ruuhkautuu Forssassa – Valtuutetut kävivät kipakkaa keskustelua roikkuvista aloitteista

Kaupunginvaltuutetut toivovat ripeyttä valmisteluun.
Forssan valtuustossa puitiin roikkumaan jääneitä aloitteita.

Forssan kaupungissa oli viime vuoden lopussa keskeneräisenä 47 valtuustoaloitetta. Kaupunginvaltuutetut antoivat kitkeräsanaista palautetta siitä, kuinka valtuustoaloitteita on jäänyt hyvin pariksi vuodeksi roikkumaan ja odottamaan käsittelyään. Aloitelistaa pitäisi heidän mukaansa ainakin päivittää ja valmistelua terävöittää.

Hidasta käsittelytahtia moitiskelivat Emmi Lintonen (sd.), Janne Vuorenmaa (sd.), Jouni Mäkelä (sd.) ja varavaltuutettu Mari Penttilä (sd.). Valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) arvioi, että pääosin käsittely etenee hyvällä tahdilla, mutta joskus käsittely ruuhkautuu.

– Valtuustoaloite on aika raskas tapa ajaa asiaansa.

Mika Penttilä arvioi helpoimmaksi tavaksi ottaa yhteyttä asianomaiseen virastoon. Jos asia ei etene, kannattaa sitten Penttilän mukaan keskustella ryhmän kanssa valtuustoaloitteesta.

– On totta, että kaksi vuotta on liian pitkä aika, hän myönsi.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi määritti nykylinjaksi, että aloitteisiin halutaan vastaus asianomaiselta lautakunnalta.

Tapio Virtanen (vas.) huomautti, että toisten mielipiteitä kuunnellaan paremmin kuin toisia. Emmi Lintonen totesi Penttilälle, että käytännössä kaikki aloitteet tarvitsevat rahaa ja päätyvät siten joka tapauksessa valtuustolle. Hän huomautti, että valtuustoaloitteiden käsittelylistauksessa on myös virheitä.

Johanna Häggman (kesk.) toivoi, ettei valtuuston puheenjohtaja rajaa valtuutettujen oikeutta tehdä valtuustoaloitteita.

Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina loppuun yhdeksän valtuustoaloitetta:

Kaupunginvaltuusto merkitsi loppuun käsitellyiksi Janne Vuorenmaan (sd.) aloitteet sähköpostiosoitteista, hankintapäätöksistä, energiatehokkuudesta, Vikspirtin jätekatoksesta ja kollektiivisista työskentelypisteistä Yrityskehitykseen. Samoin sinettinsä saivat Johanna Häggmanin (kesk.) lukema aloite Pihakoivun vuoropäiväkodin saunasta, Suvi Aaltosen (vas.) lukema aloite kaupungin pyrkimisestä Suomen parhaaksi työpaikaksi, Saara Jokisen (sd.) lukema aloite taidenäyttelyn järjestämisestä purettavissa kerrostaloissa ja Jouni Mäkelän (sd.) lukema aloite tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä.

Janne Vuorenmaa teki myös uuden valtuustoaloitteen, joka koski Kauppakadun ja Oikokadun suunnitelmaa, Tölön suunnan liikennöintiä ja Palokunnanaukion asvaltointia.

Valtuusto hyväksyi myös, että kaupunki myy tänä vuonna varattavat ja varattuina olevat Vieremän, Koijärven ja Matkun omakotitontit edelleen sadan euron kappalehintaan. Lotta Saarenmaa (kok.) toivoi kaupungilta ärhäkämpää markkinointia ja etenkin somen hyödyntämistä kunnolla.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi keskusteluitta keskuskeittiöhankkeessa jälleenvuokraussitoumuksen, joka laukeaa, jos Loimijoen Kuntapalvelut ei pystyisi huolehtimaan sopimusvelvoitteistaan.

Valtuusto hyväksyi lisäksi kaupungin antavan omavelkaiset takaukset Forssan Yrityskehitys oy:n ja sen tytäryhtiön Forssa Invest oy:n enintään 5 miljoonan euron lainoille tänä vuonna. Eino Järvinen (sd.) oudoksui avointa valtakirjaa ja sai kaupunginjohtaja Jari Kesäniemeltä vastauksen, että kaupungilla oli vuodenvaihteessa takauksia rapian 14 miljoonan edestä, joten perälautana pidetty 20 miljoonan euron raja pitää tämänkin jälkeen.

Kokouksen aluksi valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä otti vastaan joulukuussa myönnetyn Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic