Lounais-Häme

Valtuustolla päätöksen paikka maanantaina: Forssan kouluratkaisussa isoja lukuja ja tunteita

Valtuustoryhmien puheenjohtajat pitävät varsin hyvänä kaupunginhallituksen esitystä liikuntasalin koon määrittämisestä valtuustossa vasta myöhemmin monitoimikeskuksen suunnittelun yhteydessä. Se siirtää päätöksenteon yhden ongelman, liikuntasalin koon, jatkovalmisteluun. Moni haluaa kyllä ratkaista ikuisen salipulan.

-On tahoja, jotka ovat suuren liikuntatilan kannalla, ja tahoja, jotka ovat pienemmän liikuntatilan kannalla. Nyt ei tarvitse tässä vaiheessa sitä keskustelua käydä, kiittää keskustan ryhmän puheenjohtaja Arto Heino.

Monitoimikeskuksen ehdotettu sijoituspaikka Tölön koulun ja Yhtiönkadun väliin on monen ryhmänsä puheenjohtajan mielestä paras esitetyistä vaihtoehdoista. Tyhjä tontti tarvitsee vain kaavamuutoksen eikä ole tarvetta väistötiloille. Sijoituspaikka herättää valtuutetuissa kuitenkin myös epäilyjä.

 

Kaupunginvaltuuston suurimman ryhmän, SDP:n, puheenjohtaja Ilkka Joenpalo arvioi, että heidän ryhmästään noin puolet on valmis uuden koulun rakentamisen ja vanhojen poistamiseen käytöstä. Toiset puolet haluaa edetä peruskorjauksen kautta. Ryhmäkokous sunnuntaina ei asiaa muuta.

-Liikuntahallin voi tehdä suurempana, jos halutaan, muistaen kuitenkin, että se lisää huomattavasti kustannuksia, Joenpalo toteaa.

Yksi käsittelemätön asia on Joenpalon mukaan se, saavatko vanhat koulut purkamisluvan, jos monitoimikeskukseen päädytään. Museovirasto ja ELY-keskus voivat hänen mukaansa arvostaa täkäläisiä paremmin Kuhalan koulua 1960-luvun kauniista tiiliarkkitehtuurista ja Tölön koulua 1970-luvun lopun betonielementtiteollisuuden kultakauden edustajana.

 

Kokoomuksen ryhmä seisoo monitoimikeskuksen ja kaupunginhallituksen esityksen takana, nousihan liikuntasalia koskeva ehdotuskin kokoomuksen riveistä. Ryhmän puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva toteaa, että Forssan valtuustolla on nyt päätöksen aika.

-Tietoa meillä kyllä on, nyt pitää pystyä tekemään päätöksiä… On selvää, että jotain meidän pitää tehdä.

Myös odottelu käy Lähteenkorvan mielestä kalliiksi.

-Varmasti kokouksessa tullaan käyttämään puheenvuoroja. Tässä on vahvoja tunnetekijöitä mukana. Meidän pitää luottamushenkilöinä ottaa se järki käyttöön. Uuden rakentamista puoltavat sekä lasten näkökulma että talouden puoli.

 

Keskustan valtuustoryhmässä on sekä peruskorjauksen että monitoimikeskuksen kannattajia. Ryhmä keskusteli asiasta viime keskiviikkona. Ryhmän puheenjohtaja Arto Heino toteaa, ettei keskusta tee asiassa ryhmäpäätöstä, vaikkakin valtaosa valtuustoryhmästä on hallituksen esityksen kannalla,

-Ihmiset katsovat asioita eri näkökulmista. Kun vastakkain ovat uuden koulun rakentaminen ja vanhojen kunnostaminen, tilanne on käytännössä mustavalkoinen. Siitä on vaikea tehdä yhtenäistä päätöstä, kun jokainen perustelee oman mielipiteensä tosi vahvasti ja jyrkästi.

 

Vasemmistoliitossa on ryhmän puheenjohtajan Tapio Virtasen mukaan ”turbulenssia” koulupäätöksessä. Vasemmistoliiton torstai-iltainen ryhmäkokous päätyi siihen, että kuusikko saa äänestyksessä vapaat kädet.

-Ei saatu ryhmäpäätöstä aikaiseksi, Virtanen sanoi. Ryhmässä painottuivat näkemykset uuden koulun puolesta.

-Varsinkin vanha kaarti haluaisi, että mentäisiin sen peruskorjaussopimuksen mukaan, mikä tehtiin, kun Koijärven koulua alettiin rakentamaan.

-Tämä on yksi kiperimpiä juttuja, jossa olen joutunut olemaan mukana, hän huoahtaa.

 

Perussuomalaisten ryhmä näyttää olevan 2–1 monitoimikeskuksen puolella. Ryhmän puheenjohtaja Matti Luostarinen toteaa, että hanke on pitkälti virkamiesvoimin läpipuhki analysoitu ja selvitetty.

-Enpä nyt muista, missä muussa tämän tyyppisessä hankkeessa täytyy panna näin paljon peliin, ennen kuin uskalletaan tehdä päätös.

Hän ihmettelee, kuinka lasten kohdalla jotkut mielivät edullisempaa ratkaisua. Paikasta tosin voisi Luostarisen mielestä keskustella. Hän vetää esiin Aurinkorannan, joka olisi myös seudullisesti katsoen keskeinen paikka.

 

Vihreiden pienryhmäkään ei tee asiassa ryhmäpäätöstä. Maija Kranni on monitoimikeskuksen kannalla.

-Itse olen kovana urheilijana sitä mieltä, että Forssassa pieniä saleja on jo riittävästi. Ihan mielellään laitetaan lapsille ja nuorille kunnon sali, missä liikkua monipuolisesti.

Kristillisdemokraatteja kokouksessa edustaa Asta Jaakkola, koska Pekka Murtolahti on ulkomaanmatkalla. Jaakkola toteaa, että lapset ovat niin arvokkaita, että he tarvitsevat puhtaat ja raikkaat tilat sekä kunnon urheilutilat. Erityisesti hän muistuttaa kehitysvammaisten tilatarpeista.

Häntä arveluttaa vain, olisiko monitoimikeskuksen rakennuspaikaksi löydettävissä vielä jokin muu vaihtoehto. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic