Lounais-Häme

Valtuutetut kaipaavat lisäkoulutusta taloudesta – Tiedonhaussa vaaditaan paljon omatoimisuutta

Tutkimuksen mukaan erityisesti naiset, nuoremmat ikäluokat ja uudet valtuutetut toivoivat lisäkoulutusta taloudesta.
Valtuutetut kaipaavat lisää koulutusta talousasioista. Kuva Forssan kaupunginvaltuuston kokouksesta marraskuulta 2018. Kuva: Tapio Tuomela
Valtuutetut kaipaavat lisää koulutusta talousasioista. Kuva Forssan kaupunginvaltuuston kokouksesta marraskuulta 2018. Kuva: Tapio Tuomela

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:n rahoittaman tutkimuksen mukaan kunnanvaltuutetut kaipaavat lisäkoulutusta kuntaa koskevan talousinformaation tulkintaan.

Forssan kaupunginvaltuutettu Manu Mäkinen (vas.) sanoo, että tietoa kaupungintaloudesta on kyllä tarjolla, kunhan sitä jaksaa etsiä.

– Valtuutetuilta vaaditaan paljon omatoimisuutta ja sitä, että ottaa asioista itse selvää sen sijaan, että vain kuuntelisi.

Valtuutetuista eniten lisäkoulutusta toivoivat naiset, taloushallinnon opintoja vailla olevat, nuoremmat ikäluokat ja uudet valtuutetut. Erot taustamuuttujien suhteen olivat kuitenkin pieniä.

Päätöksenteon kannalta olisi hyvä, että uudet valtuutetut saisivat valtuustokauden alussa tehokasta koulutusta taloustiedon tulkintaan.

Mäkinen valittiin valtuustoon ensi kertaa vuoden 2017 kunnallisvaaleissa.

– Ennen valtuustotyöskentelyä minulla oli jonkinlainen kokonaiskäsitys kaupungin talousasioista. Talouskoulutus olisi kuitenkin tervetullutta, että pysyy kärryillä esimerkiksi kuntalain muutoksista.

Mäkinen toimii myös tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Lautakunta vastaa kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämisestä.

– Lautakunnan puheenjohtajana tietoa tulee paljon ja asioista pääsee hyvin jyvälle, kun on aktiivinen.

Tutkimuksen mukaan valtuutetut ovat myös sitä mieltä, ettei taloustietoa kunnan palvelujen laadusta ole tarpeeksi saatavilla. Esimerkiksi asiakastyytyväisyys ja hoidon vaikuttavuus kiinnostavat valtuutettuja enemmän kuin he kokevat saavansa niistä tietoa.

Tutkimus tehtiin lähettämällä kyselykaavake kaikille Suomen kunnanvaltuutetuilla sekä haastattelemalla viiden erikokoisen kunnan valtuutettuja. Kyselyn vastausprosentti oli 13,5. FL

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat