Lounais-Häme Forssa

Vammaisten kulttuuripäivän menu tarjoili torikansalle Forssassa musiikkia, menopelejä ja rentoa yhdessäoloa

Monella tapaa tärkeä tarjoili torikansalle musiikin riemua. Erilaisuus osataan kohdata Forssassa aiempaa paremmin.
Helena Jaatinen esiintyi vammaisten kulttuuripäivän tapahtumassa Kekku Kosken (vas.) ja Marko Simin säestyksellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Helena Jaatinen esiintyi vammaisten kulttuuripäivän tapahtumassa Kekku Kosken (vas.) ja Marko Simin säestyksellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seudullinen vammaisten kulttuuripäivä toi Forssan torille jälleen todellisen hyvän mielen tapahtuman. Korona ja sateenuhka verottivat väkimäärää, mutta se ei osallistujien iloa vähentänyt.

Jokioisilla palvelutalossa asuva Jenna Tulander nautiskeli musiikista eturivistä. Hän oli menossa mukana ensimmäistä kertaa, joten jännitys laittoi ennakkoon perhoset kutittelemaan vatsanpohjaa.

– Kouluiästä lähtien musiikki on ollut tärkeää, kertoo kehitysvammaisten Idols-kisat kahdesti voittanut Tulander.

Erilaisuuteen suhtaudutaan paremmin

Tapahtuma tarjoaa Jennan äidin Nina Rantalan mukaan virkistystä ja terapiaa arkeen. Torilla kelpaa tavata tuttuja.

– Todella tärkeitä tällaiset tapahtumat ovat. Suhtautuminen erilaisuuteen on muuttunut paljon parempaan suuntaan viimeisen parin kolmen vuoden aikana. Aiemmin, kun kävimme kaupassa tai kävelimme kadulla, meitä jäätiin useammin tuijottamaan, Rantala tuumii.

Kahdeksatta kertaa järjestetyn Monella tapaa tärkeä -tapahtuman tavoitteena on alusta pitäen ollut vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja vähentää ennakkoluuloja kehitysvammaisia kohtaan.

Nina Rantalan mielestä on tärkeää, että tapahtuman kautta erilaisuus näkyy myös arjessa. Hän kiittelee, että seudulla vammaisten asioista huolehditaan hyvin ja tietoakin on helposti saatavilla sitä tarvitseville.

Sami ”Fixu S” Katajisto, Jenna Tulander ja Nina Rantala *** Local Caption *** Sami ”Fixu S” Katajisto, Jenna Tulander ja Nina Rantala nautiskelivat. Viime syksynä hip hopista innostunut Fixu S nousi myös itse lavalle.

Mopot ja vanhat autot tarjosivat silmänruokaa

Paikalliset vammaisyhdistykset eivät tänä vuonna torilla esittäytyneet. Musiikki oli tapahtuman pääosassa. Silmänruokaa tarjosivat Risto Mikkolan mopot ja Hämeen Mobilistien vanhat autot.

– Mopoja olen huono esittelemään, mutta tänne halusin taas lähteä, kun pyydettiin. Kuusi vuotta sitten aloitin mopojen keräämiseen ja käsistähän se lähti. Nyt niitä on 25–30, nauraa toista kertaa mukana ollut Mikkola.

Mopoihin vahingossa hurahtanut Risto Mikkola (oik.) esitteli menopelejään Matti Ukonmurrolle sekä Teemu ja Marko Leppäselle.

Fixu S hurahti hiphopiin

Yksi esiintymislavalle nousseista oli Sami ”Fixu S” Katajisto. Musiikki on aina ollut hänen intohimonsa, mistä kertoo myös parikymppisenä voitettu kehitysvammaisten karaoken Suomen mestaruus vuodelta 2007.

Hip hopista Katajisto innostui viime syksynä.

– Tekstit kirjoitan itse ja tarvittaessa tuottaja auttaa muokkaamaan ne. Tuottajan eli entisen avustajani kanssa keksimme yhdessä taustabiitit. Hän muutti Tampereelle, joten videoyhteyden kautta olemme yhteydessä, hän kertoo.

Esiintyminen on Sami Katajistolle todella mieluisaa puuhaa.

– On hienoa, kun yleisö pitää ja saa huomiota. Silloin tulee tosi hyvä fiilis. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic