Lounais-Häme

Vammaisten toripäivä tuo yhdistykset yhteen

Jo perinteiseksi muodostunut Monella tapaa tärkeä -seudullinen vammaisten toripäivä antaa seudun vammaisyhdistyksille mahdollisuuden esitellä omaa toimintaansa. Lauantaina kello 10 Forssan torilla käynnistyvä toripäivä pitää sisällään myös musiikkiesityksiä muun muassa Kati Kaasalaiselta sekä Marko Similtä. Tapahtuma on pääosin vapaamuotoinen.

Forssan seudun vammaisneuvoston puheenjohtaja Jukka Mansikkaniemi toivoo yhdistysten lisäävän yhteistyötä ja toivottaa Forssan kaikki vammaisyhdistykset lauantaina Forssan torille kertomaan toiminnastaan.

-Yhteistyö toimii jo jollain lailla Forssassa, mutta yhteistyötä on vielä tarkoitus vahvistaa ja laajentaa. Kun teemme yhdessä, niin meillä on suurempi mahdollisuus vaikuttaa, myös Forssan seudun Reuma -Tules ry:n puheenjohtajana toimiva Mansikkaniemi korostaa.

Mansikkaniemi harmittelee, että yhdistysaktiivien määrä ei tahdo enää nykypäivänä riittää toiminnan ylläpitämiseen.

-Nuoret hakevat kaikki tiedot netistä ja tuntuu jopa vähän pahalta sanoa, että perinteinen yhdistystoiminta taitaa olla jo katoavaa kansanperinnettä. Aktiiveja ei enää riitä, jotka jaksaisivat tehdä hommaa vuodesta toiseen, Mansikkaniemi sanoo.

Yhdistystoiminta on paitsi aktiiveille myös jäsenille tärkeää, sillä sängynpohjalle on helppo jäädä makaamaan, jos ei ole mitään tekemistä.

-Me reumayhdistyksessä pyrimme saamaan porukkaa liikkeelle. Meillä on muun muassa neljä vesijumppavuoroa Vesihelmessä, jotka alkavat taas syyskyyn alussa sekä järjestämme esimerkiksi teatterimatkoja, Mansikkaniemi kertoo.

Etenkin matkajärjestelyt vaativat vammaisyhdistysten yhteistyötä.

-Reumayhdistys ja sydänyhdistys ovat olleet edelläkävijöitä matkatoiminnassa. Nyt muutaman vuoden myös diabetesyhdistys on ollut mukana ja on muitakin kiinnostuneita., Mansikkaniemi kertoo.

-Kun yhdistykset saataisiin tekemään enemmän yhteistyötä, niin silloin yhtä matkaa varten riittäisi yksi matkanvetäjä ja myös matkakulut putoavat kun saataisiin enemmän ihmisiä mukaan.

Mansikkaniemi päätyi itse vammaistoimintaan mukaan oman sairastumisen kautta.

-Vuosikymmeniä kun on sairauksien kanssa pelannut, niin on muutama virkakin siinä matkalla tullut, Mansikkaniemi naurahtaa.

Mansikkaniemi on nyt kuudetta vuotta reumayhdistyksen puheenjohtajana eikä ole laisinkaan katkera, että joutui lopettamaan työuransa reumadiagnoosin vuoksi.

-Palikat on joskus meille jaettu eikä niihin ole pystynyt vaikuttamaan. Ne on saatu mitä on saatu ja niillä mennään. Ei kannata jäädä säälimään itseään vaan on mentävä eteenpäin, Mansikkaniemi toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti