Lounais-Häme

Vangit veivät Riihimäen vankilan oikeuteen – Tuomio: Vangeille pitää maksaa sunnuntailisiä

Hovin tuomio toi kymppien korvaukset, mutta oikeudenkäyntikuluista vangeille kertyi maksettavaa lähes 2000 euroa jokaiselle.
Arkistokuva Riihimäen vankilasta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Riihimäen vankila on tuomittu maksamaan sunnuntailisiä ja viikkolepokorvauksia vangeille. Vangit vaativat, että heille pitää maksaa siivouksesta ja ruokahuoltoon liittyneestä työstä esimerkiksi pyhä-, lisätyö- ja ylityökorvauksia.

Kuusikko haastoi Riihimäen vankilan oikeuteen vuonna 2017. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vaatimukset, mutta hovioikeus päätti toisin.

Hovioikeuden mukaan vangeille kuuluu maksaa lisät sunnuntaityöstä ja viikkolepokorvaukset. Kanteet lisä- ja ylityökorvauksista hylättiin. Helsingin hovioikeuden mukaan vankeja ei voida pitää EU-direktiivin mukaisena työntekijänä, sillä kyse ei ole työsuhteesta eikä vankien saama toimintaraha ole palkkaa.

Rahallisesti hovioikeuden ratkaisu oli vankien kannalta huono: he saavat 38–65 euron korvaukset kutakin vankia kohden, mutta jokaiselle tuli maksettavaksi reilun tuhannen euron lasku käräjiltä ja yli 600 euron lasku hovioikeudesta.

Vangeille maksettiin työstä 0,9 euroa tunnilta. Todellisuudessa viikkotyötunnit eivät täyttyneet, mutta vangeille maksettiin silti 35 tunnilta viikossa.

Toimintarahasta valittaneet vangit ovat saaneet pitkiä tuomioita muun muassa raskaita henki- ja huumerikoksista.

Vankien ansaintajärjestelmä on uudistettu vuoden 2018 alusta siten, että toimintarahan maksaminen ei enää perustu työ- tai toimintatunteihin. Päiväkohtainen korvaus maksetaan nyt päivärahana.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic