Lounais-Häme Somero

Someron urheilukentän vanha katsomo on nyt odotustilassa – Tekninen lautakunta haluaisi rahaa korjaussuunnitteluun

Seuraavaksi pähkinä on purtavana ensin kaupunginhallituksessa ja sitten valtuustosta, joka ratkaisee löytyykö halua ja rahaa. Tekninen lautakunta ei kannata suojelua.
Kuntokatselmuksen mukaan Someron vanhan katsomon kattorakenteet eivät välttämättä kestä esimerkiksi lumikuormaa. Katsomo on nyt käyttökiellossa. Kuva: Tapio Tuomela
Kuntokatselmuksen mukaan Someron vanhan katsomon kattorakenteet eivät välttämättä kestä esimerkiksi lumikuormaa. Katsomo on nyt käyttökiellossa. Kuva: Tapio Tuomela

Someron tekninen lautakunta haluaa selvittää urheilukentän vanhan katsomorakennuksen peruskorjauksen ja töiden kustannusarvion.

Lautakunta valtuutti tilahallinnon kilpailuttamaan katsomorakennuksen peruskorjaussuunnittelun ja korjaukselle kustannusarvion. Sitä varten lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle 30 000 euron määrärahaa.

Lue myös: Someron ympäristölautakunta äänestyksen jälkeen: Urheilukentän katsomo tulee säilyttää ja korjata

Aihe keskusteluttaa

Teknisen johtajan Marko Mäkisen mukaan lautakunta keskusteli pitkään ja eläväisesti aiheesta.

– Ymmärrän hyvin, että aihe herättää tunteita paikkakuntalaisissa ja runsaasti keskustelua. Virkamiehet yrittävät vain toteuttaa voimassa olevaa valtuuston päätöstä vanhan purkamisesta ja uuden rakentamisesta.

Vanha pääosin puurakenteinen katsomo sisätiloineen on ollut tarkoitus purkaa laajenevan urheilukenttäalueen tieltä ja korvata uudella katsomorakenteella, sekä järjestää huolto- ja sosiaalitilat viereiseen rakennukseen.

Tekninen lautakunta asetti katsomorakennuksen toistaiseksi käyttökieltoon, kunnes sen rakenteiden kestävyys on varmistettu.

Päätöksen tukena oli kuntokatselmus, joka osoitti runkorakenteiden heikkouden etenkin kuorman alla.

Suojeluesitys elyn käsittelyssä

Mäkinen sanoo, että katsomon kohtalo on nyt odotustilassa. Hanke ei etene ennen kuin selviää myöntääkö valtuusto rahaa suunnittelua ja kustannusarviota varten. Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran maaliskuussa.

Lautakunta antoi myös pyydetyn lausunnon ely-keskukselle Someron rakennusperinne ry:n tekemästä suojeluesityksestä.

Lautakunnan kanta on, että perusteita suojelulle ei ole.

– Käsittely elyssä vie oman aikansa, ja lausuntokin saadaan matkaan myöhässä alkuperäisestä aikataulusta, Mäkinen toteaa.

Avustushaku uusiksi, jos hanke vaihtuu

Kun ely-keskus aikanaan antaa ratkaisunsa, päätös on valituksenalainen. Mikäli valituksia tehdään, niiden käsittely vie sekin aikaa.

– Jos hanke etenee, ilman suojelua ja ilman valituksia, työt voisivat alkaa kesälomien jälkeen. Jos katsomoa ryhdytäänkin peruskorjaamaan, palataan alkuun.

Alkuperäiselle hankkeelle oli luvassa valtionavustusta. Mäkisen mukaan avustushaut on käynnistettävä uudelleen, mikäli hanke vaihtuu toiseksi.

Kansainvälisen tason kentäksi

Kenttä rakennettaisiin kansainvälisen mitoituksen mukaiseksi jalkapallokentäksi sekä sitä kiertäväksi 400-metriseksi ja kuusirataiseksi juoksuradaksi.

Pääsuoralla ratoja olisi kahdeksan.

Kenttäpäätyyn sijoitettaisiin heitto- ja hyppylajien suorituspaikkoja. Pääsuoran ulkopuolelle juoksusuoran ja uuden, rakennettavan katsomon väliin sijoitettaisiin pitkiä hyppyjä (pituus ja 3-loikka) ja seiväshyppyä varten erilliset suorituspaikat. FL

Katsomorakennus

1960-luvun alusta alkaen Someron urheilukenttä on ollut erityisesti seiväshypyn tyyssija Suomessa. Somerolaiset ME-mies Pentti Nikula ja EM-hopeamitalisti Kauko Nyström etunenässä tekivät Someroa ja lajiansa tunnetuksi.

Tuolta ajalta on vielä peräisin urheilukentän puinen, laatikkomainen katsomo, jonka alla on pukeutumis-, kilpailutoimisto- ja varastotilat.

Katsomorakennus on rakennettu vuonna

1963.Katsomo on nyt käyttökiellossa, sillä rakenteiden lujuus etenkin lumikuorman alla on kyseenalainen.

Katsomo on rakennettu betonisokkeleiden varaan maanvaraisena siten, että alaosa on betonirunkoinen ja katsomon yläosan rakenteen kantavan osan muodostavat puupilari-ristikkokannattajat.

Katsomossa on puupenkkejä, jotka ovat huonokuntoisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic