Lounais-Häme Tammela

Vanha koulukeskus puretaan – Uuden yhtenäiskoulun suunnittelu alkaa heti, hirsi kiinnosti joitakin Tammelan valtuutettuja rakennusmateriaalina

Uuden yhtenäiskoulun suunnittelu käyntiin valtuuston siunauksella kahden äänestyksen jälkeen. 1,4 miljoonaa euroa alijäämäinen talousarvio hyväksyttiin.
Meidän Tammelan Ilkka Tuovinen esitti, että Tammela selvittää koulukeskuksen kevyempää saneerausta/modernisointia vaihtoehtona peruskorjaukselle. Tuovisen esitys ei saanut riittävää kannatusta valtuustossa. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan kunnanvaltuusto päätti vuoden viimeisessä kokouksessaan vuosikymmenen suurimmasta hankkeesta. Valtuusto päätti kahden äänestyksen jälkeen hyväksyä kunnanhallituksen esityksen, että Tammelaan rakennetaan uusi, arviolta yli 10 miljoonaa euroa maksava yhtenäiskoulu.

Koulu rakennetaan nykyisen koulukeskuksen tontille. Nykyiset koulurakennukset puretaan ja korvataan uuden opetussuunnitelman mukaisella uudisrakennuksella. Koulun yhteyteen rakennetaan keskuskeittiö ja hankesuunnittelu käynnistetään välittömästi.

 

Luitko tämän: Uusi koulu vaatii erikoisjärjestelyjä Tammelassa – myös seudullinen liikuntatila halutaan selvittää

 

Valtuusto ei ollut asiassa yksimielinen. Ilkka Tuovinen (meta) esitti, että selvitetään koulukeskuksen kevyempää saneerausta/modernisointia vaihtoehtona peruskorjaukselle. Taito Syrjälä (sd.) esitti kustannusten säästämiseksi, että 15 vuotta vanha uudempi osa säilytetään ja 1–2-luokkalaiset siirretään opiskelemaan Norrintien tiloihin.

Ensin valtuutetut äänestivät näiden kahden vastaesityksen väliltä. Syrjälän esitys voitti äänin 16-8, 3 tyhjää. Tuovisen esityksen kannalla olivat keskustan Marko Hätönen, Juha Ojansuu, Mikko Pietilä ja Tuomo Tuovinen, meidän Tammelan Katariina Suutela ja Tuomas Rantala sekä perussuomalaisten Kati Leino. Tyhjää äänestivät keskustan Simo Pärssinen, Eero Pura ja Anne Ylitalo.

Seuraavaksi äänestettiin Syrjälän ja kunnanhallituksen pohjaesityksen välillä. Kunnanhallituksen pohjaesitys kokonaan uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta voitti äänin 21-6. Syrjälän esityksen kannalla olivat demarien Sari Kaakinen, Ismo Ojansuu ja Leena Vehmas, perussuomalaisten Kati Leino sekä vasemmistoliiton Auli Rantanen.

Tuomo Tuovinen luki kunnanhallitukselle toivomusponnen, jossa esitetään, että uuden koulun rakentamisen yhteydessä selvitetään nykyisin alakoulun käytössä olevan Koulukeskuksen uudemman osan käyttötarvetta ennen kuin Koulukeskus puretaan. Ponnen olivat allekirjoittaneet keskustan Mikko Pietilä, Maija-Stiina Rahkonen, Juha Ojansuu ja Jyri Kaunisto, vihreiden Jan Löfstedt sekä yksi valtuutettu, jonka nimestä Tuovinen ei saanut selvää.

 

Puheenvuoroissa nousi esiin näkemys, että uuden yhtenäiskoulun suunnittelu on saatava käyntiin, vaikka arviot sen kustannuksista ovat vielä pintapuolisia. Moni valtuutettu muistutti uuden koulun tärkeydestä nykyisten lapsiperheiden pitämisessä ja mahdollisten uusien perheiden houkuttelemisessa Tammelaan.

Vihreiden Jan Löfstedt näki, että uuden koulun on oltava jotain niin hienoa, että se aiheuttaa ihmisissä samanlaisen wau-efektin, kuin Helsingin uusi kirjasto Oodi.

– Jotta houkuttelemme uusia lapsiperheitä, meidän on erotuttava muista ja koulun on oltava jotain poikkeavaa. Esimerkiksi hirsikoulu olisi ekologisuutta ja se maksettaisiin Tammelaan muuttavien uusien perheiden avulla, Löfstedt näki.

Ismo Ojansuu (sd.) toivoi jäitä hattuun Oodi-vertailuissa. Ojansuu muistutti, ettei koulua voida rakentaa hinnalla millä hyvänsä.

– Olen terveen, hyvän koulun kannalla. Olen myös hirsikoulun kannatta, vaikka se maksaa hieman enemmän. Kun meillä on valmis suunnitelma ja kustannusarvio, asia pitää tuoda uudelleen valtuuston päätettäväksi. Ei meillä ole varaa 15 miljoonan euron kouluun.

Olli-Pekka Jasu (kok.) muistutti valtuutettuja, että kaikkien kuntalaisten käytössä olevaan liikuntasaliin olisi mahdollista saada valtion avustusta 30 prosenttia kokonaiskustannuksista, mutta hakemus pitää saada vireille vielä tänä vuonna, koska seuraavasta nelivuotiskaudesta avustusten osalta päätetään pian.

Simo Pärssinen piti tärkeänä, että selvitetään mahdollisuudet päästä avustuslistoille. Hän myös sanoi olevansa edelleen seudullisen liikuntahallin selvityksen kannalla.

 

Kunnanvaltuusto hyväksyi ennätysmäisen, noin 1,4 miljoonaa euroa alijäämäisen talousarvion ensi vuodelle. Ilkka Tuovinen kuvaili meidän Tammelan puolesta talousarviota palvelut turvaavaksi. Ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin virkamiehiä pyyteettömästä työstä ja toivottiin valtuutetuilta parempaa yhteishenkeä ja eriävien näkemysten ymmärtämistä ensi vuonna. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa Johannes Rämö totesi, että talousarvion lopputulema oli nähtävissä jo keväällä kouluverkkopäätöksen jälkeen.

– Toivomme, että valtuutetuille on muodostunut yhteneväinen käsitys kunnan taloudesta, eikä perusasioista tarvitsisi kinastella. Palveluverkkoa on tarkasteltava kriittisesti ja tehtävä tarvittavia toimia. Juustohöyläämällä vain heikennetään kuntalaisten palveluja. Kadut ovat auraamatta ja valot sammutettuina, Rämö maalaili.

Valtuusto siunasi, että kirjasto muuttaa kunnantalolle. Valtuusto varasi ensi vuoden investointiohjelmaan 125 000 euroa kirjaston suunnitteluun ja toteuttamiseen. Vuodelle 2020, lähinnä kalustehankintoihin varattava määräraha varataan erikseen syksyllä 2019, kun tarvittava summa tarkentuu.

SDP:n valtuustoryhmän aloitteesta valtuusto päätti yksimielisesti, että Liesjärvi-Porras-Riihivalkama-runkoviemärin rakentamiseen siirretään vuoden 2020 taloussuunnitelmasta 300 000 euroa vuoden 2019 talousarvioon. FL

 

Edit klo 10.44: Tarkennettu Ilkka Tuovisen vastaesityksen sisältöä ja lisätty Heikki Vainion esittämä muutos ensi vuoden talousarvioon.

Edit keskiviikkona klo 10.19: Esitys määrärahan siirtämisestä runkovesiviemärilinjan rakentamiseen vuodelle 2019 oli koko demarien valtuustoryhmän esitys.

 

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic