Lounais-Häme Forssa

Vanha kunnon vinyyli ei kuollutkaan: myyntimäärät rajussa kasvussa, CD:n vuoro ottaa lukua

Vinyylissä on fiilistä enemmän kuin alamäkeä menevällä CD:llä.
Forssan levymessuilla on tarjolla taas kattava valikoima niin vinyyliä kuin CD:täkin.

Vanha kunnon vinyyli on taas pop. 2000-luvun taitteessa kuolleeksi julistettu formaatti tekee vahvasti uutta tulemista.

Kaupaksi käyvät niin käytetyt, uusintapainokset kuin aivan uudetkin vinyylilevyt. Forbes-mediatalon mukaan vinyylien myynti on lisääntynyt vuodesta 2009 alkaen hurjat 260 prosenttia. Eikä luvuissa näy suuri, mutta vaikeasti tilastoitava kirpputori- ja muu vastaava käytettyjen levyjen kauppa.

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla vinyylejä myytiin taas 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana. Menekki on niin vilkasta, että vinyylitoimittajilla on vaikeuksia saada tavaraa tarpeeksi myyntiin.

Vinyyli jäi 1990-luvulle tultaessa pahasti CD-formaatin jalkoihin. Osat ovat kuitenkin vaihtuneet. Hipsterit, keräilijät ja nuorisokin vannoo taas vinyylin nimeen. On paljon coolimpaa laittaa lautaselle soimaan ratiseva älppäri, kuin kuunnella selkeää, mutta kliinistä CD-saundia.

Levymessuja eri puolella Suomea järjestävän Marko Tuomisen mukaan vinyyli vetoaa ennen kaikkea tunteisiin.

– On aivan eri asia soittaa vinyyliä kuin CD:tä. Kun laitat vinyylin soimaan, sinun pitää kaivaa levy hyllystä ja pussista, laittaa se lautaselle ja vielä ehkä pyyhkäistäkin siitä pölyt. Se rauhoittaa kuulijan ja saa keskittymään musiikkiin, Tuominen toteaa.

Yllättävää kyllä, myös supersuositut suoratoistopalvelut ovat lisänneet vinyylin suosiota. Esimerkiksi Spotify sallii artistien kauppaavaan levyjä profiilisivuillaan. The Economist -lehden mukaan puolet vinyylilevyjen ostajista on kuunnellut albumin suoratoistopalvelussa ennen sen tilaamista.

Suuri osa artisteista julkaisee levynsä nykyään vinyylillä. Levy-yhtiöt julkaisevat myös vanhoista klassikoista paranneltuja luksusversioita.

– Uusintajulkaisut ovat parempia kuin alkuperäiset vinyylit. Olen itsekin laittanut vanhoja vinyylejä sivuun usean levyn juhlajulkaisun tieltä, Tuominen sanoo.

Uusia ja vanhoja vinyylejä myydään niin netissä kuin kivijalkakaupoissa. Kirpputorejakin kannattaa kiertää, tosin niin sanotut löydöt alkavat olla harvinaista herkkua. Hyvää ei tahdo halvalla löytää.

Tuhansia vinyylejä – kuten myös CD-levyjä – on kaupan Järjestöjentalolla sunnuntaina järjestettävillä Forssan levymessuilla. Levykauppiaita on paikalla kotimaan lisäksi Ruotsista ja Saksasta asti.

Tilaisuudessa voi myös kaupata omia levyjään.

– Tervetulleita ovat hyväkuntoiset levyt. Hevi, rokki, pop-musiikki, iskelmä, tyylillä ei ole niin väliä. Tosin klassinen ei tahdo mennä enää kaupaksi, Tuominen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic