Lounais-Häme

Vanha tavara kiinnostaa kansaa

Perinteinen Rompetori on löytänyt toimivan sijainnin Pilvenmäen raviradan alueelta. Ennätysmäärä, noin 120 myyjää hehkui kilpaa auringon kanssa, kun tavara vaihtoi omistajaa.

Riihimäkeläinen Kalevi Kananen käy vuoden aikana myymässä tavaraa vain 4–5 paikassa. Yksi näistä on Forssan Rompetori.

-Täällä käy porukkaa hyvin ja kauppakin käy. Täällä on hyvää toimintaa ja ehkä Pick Nick yhdistää paikan ihmisten ajatuksiin, Kananen arvioi syitä kiinnostukseen.

-Minulle tämä on mielenterveyttä vaaliva harrastus. Kotona on kaksi hallia täynnä tavaraa, joten lisää en osta, vaan tarkoitus olisi myydä, hän jatkoi.

Kananen hieroi kauppaa kuopiolaisen Pentti Raatikaisen kanssa 250 euron retropolkupyörästä, mutta kaupat syntyivät tämän seuralaisen Pirkko Ruostetsaaren kanssa kahden euron arvoisesta ompelukoneesta.

-Olen itse ompelija, ja nostalgiaahan tässä on. Koristeeksi tämä menee tai voihan tällä tehdä itse tai antaa lapsenlapsen tehdä nukenvaatteita, jos sen saa toimimaan. Patterit sisään ja neula pitää vaihtaa, Ruostetsaari pyöritteli konetta käsissään.

Entisen kirvesmiehen Raatikaisen veri vetää sen verran hommiin, että käsiin oli tarttunut pumppumeisseli.

-Tällä laitettiin ennen vanhaan saranat paikoilleen, ennen akkuporakoneiden aikaa, Raatikainen kertoo.

Pariskunta on yleensä kauppapöydän toisella puolen myymässä, mutta tällä kertaa oltiin kylässä Ruostetsaaren tyttären luona Ypäjällä, ja vapaapäivää vietettiin ostotunnelmissa.

-Aika halvalla tästä selvitään. Etsinnässä on kyllä ollut jo kuukauden verran sellainen kukanmallinen vanha raanansulkija, mutta vielä ei ole löytynyt. Eipä se tämän päivän asia olekaan, Ruostetsaari kertoo.

Rompetori on järjestetty nyt 16 kertaa eri puolilla Forssaa. Kolmannen kerran myyjät ja ostajat kohtasivat Pilvenmäen varikkoalueella. Lions Club Forssan Rompetoritoimikunnan puheenjohtaja Timo Tuominen kertoo, että näillä näkymin Pilvenmäki on vakiintumassa Rompetorin järjestämispaikaksi.

-Hippos hoitaa ravintolatoiminnan ja me muun. Yhteistyö toimii hyvin, Tuominen kehuu.

Merkkinä hyvistä järjestelyistä olivat paitsi ennätysmäärä myyjiä, myös tuhatkunta myytyä pääsylippua. Tuomisen mukaan 120 myyjästä noin 30 prosenttia oli ensikertalaisia.

Entisenä autokauppiaana Tuomisella on hyvät suhteet automaailmaan, joten Rompetorilla on kytköksiä ajoneuvoihin. Mielessä on harrasteautonäyttelyn laajennus ja maahantuojien merkkikerhojen perustaminen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti