Lounais-Häme Forssa

Vanhaa vaaliva uuden luoja – Suunnittelija, keräilijä ja Forssan historian tietopankki Ulla Nummikoski on kesänäyttelyn tähti

Näyttelyssä on esillä niin Intian-matkojen muistot ja vaikutteet kuin työ Forssan ateljeessa.
Ulla Nummikoski suhtautui ensin epäillen elämäntyönäyttelyyn, sillä hän sanoo olevansa enemmänkin taivaanrannan maalari kuin taiteilija. Suunnitteluvuosista on jo aikaa, hän huomauttaa..

Serkut vaikuttivat nuoren Ulla Perhon elämään, sillä he antoivat pari hyvää vinkkiä. Yksi kannusti ensin taideopintoihin ja toinen vinkkasi myöhemmin mielenkiintoisesta työpaikasta.

Perho aloitti Forssan ateljeessa 1956 vaatetus- ja sisustuskankaiden suunnittelijana. 23 vuoden aikana luonnoksia ja malleja syntyi satoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vitriinissä on esillä valmiita vaatetuskankaita vuodelta 1969. Kehyksissä ovat alkuperäiset luonnokset. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vitriinissä on esillä valmiita vaatetuskankaita vuodelta 1969. Kehyksissä ovat alkuperäiset luonnokset. Kuva: Lassi Puhtimäki

Niitä on nyt esillä Forssan kirjaston Vinkkelissä Forssan museon kesänäyttelyssä.

– Halusimme koota elämäntyönäyttelyn kunnioittaaksemme hänen tekemäänsä työtä niin painokankaiden parissa kuin sitkeästi Forssan historian ja rakennusperinnön hyväksi, kertoo museonjohtaja Kati Kivimäki.

Kivimäki lisää, että näyttelyssä on vahvasti esillä myös paneutuminen keräilyyn, seikkailijuus sekä rakkaus Lähi-idän ja Kaukoidän kulttuureihin ja tekstiileihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Krishnan tarinan kertova intialainen maalaus on kunniapaikalla näyttelyssä. Se siirtyy näyttelyn jälkeen Kansallismuseon Kulttuurien museeon, jonne Ulla Nummikoski lahjoittaa kokoelmiaan. Museojohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo (oik.) viimeistelevät ripustusta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Krishnan tarinan kertova intialainen maalaus on kunniapaikalla näyttelyssä. Se siirtyy näyttelyn jälkeen Kansallismuseon Kulttuurien museon, jonne Ulla Nummikoski lahjoittaa kokoelmiaan. Museonjohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo (oik.) viimeistelevät ripustusta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Idän vanhat kulttuurin kiehtovat

Serkku houkutteli Perhon aikanaan matkustamaan luokseen Intiaan ja tutustumaan sen ja Afghanistanin kulttuureihin ja tekstiiliperintöön.

Lue myös: Tekstiilejä, ruokakulttuuria ja kohtaamista

Oikea Afganistan näyttelynä

– Tein useita pitkiä matkoja itään. Yhdeltä niistä Veikko Nummikoski tuli sitten minut hakemaan kotiin, kun hän epäili, että en muuten palaisi, hän naurahtaa.

Morsiamen hakumatkalta Intiasta jäi muistoksi taideteos. Se löytyi juuri ennen kotimatkan alkua paikallisesta tekstiilikaupasta. Krishnan tarinan kertova kangasmaalaus on esillä näyttelyssä.

– Se on ehkä 1800-luvun lopulta. Löysin sen toiseen kankaaseen käärittynä hyllyltä. Veikko riensi pankista hakemaan lisää valuuttaa, joka oli vähissä. Nappasin sen amerikkalaisturistin nenän edestä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Intian Kukka" 70-luvun lopun yleiskangas, jossa näkyy intialaisen painokankaan vaikutus. Kuva: Lassi Puhtimäki
”Intian Kukka” 70-luvun lopun yleiskangas, jossa näkyy intialaisen painokankaan vaikutus. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ideat kulkivat idästä länteen

Intiassa liikkuessaan Nummikoski imi vaikutteita itseensä. Hänen töihinsä Forssassa on alitajunnasta noussut esimerkiksi intialaisia kukintoja suomalaisittain käsiteltyinä.

– Niinhän se menee. Intialaiset taisivat aikanaan ottaa mallia kiinalaisista. Siirtomaaisännät veivät taas intialaisia painokangasmalleja Isoon-Britanniaan ja sieltä kävi tehtailija Wahrenin väki hakemassa ideoita kankaisiinsa, Nummikoski tietää.

Forssan historia on poikkeuksellinen

Nummikosken kirjahyllyssä on rivikaupalla rykkityykillä päällystettyjä mappeja. Niissä on tallessa tietoa Forssan teollisuushistoriasta ja vaikutuksesta myös muualla Suomessa.

Nummikoski ei väsy kertomaan Forssan historiasta, sillä paljon olisi esiin tuotavaa ja arvostuksen valokiilaan nostettavaa.

A.W. Wahrenin elämäntyö on Nummikosken mukaan vertaansa vailla. Wahrenin ja August Borgströmin luomat yritykset olivat Suomen teollisuushistoriassa edelläkävijöitä ja näkemykset uraauurtavia.

– Wahren tuli ja loi kaiken tyhjästä – omavaraisen yhteisön, joka kasvoi kukoistukseen yhdessä Borgströmien ja heidän kauppahuoneensa kanssa.

Yksi asia Nummikoskea erityisesti harmittaa eli 1800-luvun ja 1900-luvun alun rakennuskannan menettäminen.

– Erityisesti Kartanonkadun varren vanhojen rakennusten purkaminen kerrostalojen tieltä. Jos ne olisivat säilyneet, Forssa olisi Unescon maailmanperintökohde.

Nummikoski teki intohimoisesti töitä, jottei kaikkea menetetä. Esimerkiksi Tehtaankoulu suojeltiin viime hetkillä.

Forssan museo tuottama Ulla Nummikosken elämäntyönäyttely Forssan kirjaston Vinkkelissä 28.8. asti.

Lue myös: Ulla Nummikoski: Forssa kehittyy merkittävää teollisuushistoriaansa kunnioittamalla

Lue myös Forssan museon kesän 2019 elämäntyönäyttelystä: Pirkko Hammarberg loi kaunista koreilematta

Ulla Nummikoski (o.s. Perho)

Ulla Nummikoski on tarttunut intohimoisesti kiinnostuksen kohteisiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ulla Nummikoski on tarttunut intohimoisesti kiinnostuksen kohteisiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

1931 syntyi Ypäjällä

1951–55 Taideteollinen oppilaitos suunnittelija

1956 kutojana st. Gallen, Sveitsi ja Positano, Italia

1956–1979 painokankaiden suunnittelija, Oy Finlayson Ab, Forssa

1961 malliateljee Ranskassa 2 kk

1965 ja 1967 kolme kultamitalia Sacramenton kansainvälisissä tekstiilinäyttelyissä, USA

1970 matka Intiaan ja Japaniin 5 kk

1973 matka Intiaan Afganistanin kautta 5 kk

1976–77 matka Afganistaniin ja Intiaan, 5 kk

1977 avioitui eläinlääkäri Veikko Nummikosken kanssa

1978 toimintaa Forssan tehtaankoulun säilyttämisen puolesta

1979–99 opetustehtäviä: taide- ja ympäristökasvatusta ja italian kieltä

1981 Oy Finlayson Ab:n tuotearkiston järjestäminen

1984–88 Forssan kaupungin kulttuurilautakunnassa

1995–96 matka Intiaan, 4 kk

1973–2007 yli 30 näyttelyä intialaisista, afganistanilaisista ja suomalaisista kansantekstiileistä, forssalaisesta tekstiiliteollisuudesta ja rakennusperinnöstä

Forssan museo

 

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic