Lounais-Häme

Vanhainkodin arvosta selvitys

Urjalan kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan Urjalan vanhainkodin myymiseen liittyviä valituksia.

Kunnanvaltuusto päätti jo aiemmin, että vanhainkotikiinteistö myydään Attendo oy:lle 1,5 miljoonalla eurolla.

Valtuutetut Kyllikki Lähdeniemi (kesk.), Pasi Ruuska (ps.) ja Ilpo Viitasaari (ps.) valittivat valtuuston päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja vaativat päätöksen kumoamista.

Heidän mielestään päätös pitäisi kumota muun muassa siksi, että kirjanpitoarvoltaan miljoonien arvoinen vanhainkoti myytiin kilpailuttamatta Attendolle. Kolmikko on myös sitä mieltä, että myynti valmisteltiin salassa ja asiasta olisi kielletty puhumasta.

Kunnanhallituksen lausunnossa hallinto-oikeudelle todetaan, ettei laki vaadi julkista kilpailutusta. Lisäksi lausunnossa todetaan, ettei asiaa valmisteltu salassa.

Myynnin vaiheista on muun muassa uutisoitu paikallislehdessä. Kunnanhallituksen mukaan valtuutetuilla oli puolitoista kuukautta aikaa miettiä Attendon tarjousta.

Kunnanhallitus on sitä mieltä, että valitukset eivät ole aiheellisia.

Kunnanhallituksen maanantaisessa kokouksessa käytiin läpi myös Realia Management oy:n tekemä arvio vanhainkodin arvosta.

Arvion mukaan Urjalan vanhainkodin arvo tontteineen on noin 500000–700000 euroa.

Kunta halusi teettää arvion puolueettomalla arvioijalla, jotta kohteen markkina-arvo saataisiin selville.

Realia arvioi rakennuksen arvoa aiemmin tehtyjen entisten vanhainkotien ja sairaaloiden kauppojen perusteella.

Kahdeksassa tiedossa olevassa kiinteistökaupassa neliöhinnat ovat olleet 100–200 euroa. Osaan on liittynyt arvoa nostattavia tekijöitä kuten järvenranta tai suuren kaupungin läheisyys.

Attendo maksaisi vanhainkodista 612 euroa neliömetriltä eli hinta olisi yli kolminkertainen vastaaviin kiinteistöihin verrattuna.

Realia mietti rakennukselle myös vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia. Selvityksen mukaan rakennus sopisi teknisesti muuhunkin käyttöön, mutta taloudellisuuden näkökulmasta vaihtoehtoja on vähän. Esimerkiksi rakennuksen saneeraus asunnoiksi ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Realian mukaan vanhainkodin purkukustannukset ovat 200000–400000 euroa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti