Lounais-Häme

Vanhanen ainoa ehdokas: –Järjestöväkikään ei innostunut esivaalista

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen valinta puolueen presidenttiehdokkaaksi varmistui, kun kukaan muu ei ilmoittautunut esivaaliin mukaan.

Puoluehallituksen asettama määräaika päättyi keskiviikkona. Puoluesihteeri Timo Laaninen

myöntää, ettei hän ole erityisen pettynyt siitä, että puolueessa ei järjestetä presidenttiehdokkaasta esivaalia.

– Meillä on kohtalaisen tiivis politiikan asialista muutenkin, joten täytyy tunnustaa, että järjestökentällä ei esivaalin järjestelyihin ollut suurta innostusta ennen puoluekokousta, Laaninen kertoo.

Muita ehdokkaita ei lopulta ilmaantunut, vaikka muutamia nimiä heiteltiin ilmaan. Elinkeinoministeri, ex-komissaari Olli Rehnkin kieltäytyi lopulta ja antoi ymmärtää asian tulleen hänelle liian aikaisin.

Ketään ei Laanisen mukaan tiettävästi käyty houkuttelemassa mukaan kukkapuskan kanssa.

Vanhasen presidenttiehdokkuuden varmistuminen lopettaa Laanisen mukaan spekuloinnit pääministeri Juha Sipilän ehdokkuudesta.

– Tilanne helpottaa hänen olemistaan ja hallituksen pyörittämistä, Laaninen toteaa.

Laaninen ei pidä puolueen liikkeellelähtöä ennenaikaisena.

– Tämä oli hyvin harkittu. Ehdokkaalle haluttiin riittävän pitkä valmistautumisaika, Laaninen toteaa.

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta arvioi, ettei keskustan ehdokaskato merkitse sitä, että presidenttiys olisi kärsinyt inflaation.

Kovin moni ei Ruostetsaaren mukaan ole tässä vaiheessa valmis haastamaan mielipidemittauksissa varsin suosittua presidentti Sauli Niinistöä.

– Niinistön tosiasiallinen haastaminen on hyvin vaikeaa.

Ruostetsaaren mukaan huomionarvoista on, että varhaisella kampanjalla keskusta pystyy Vanhasen avulla ottamaan tilaa ulkopolitiikassa ulkoministeri Timo Soiniin (ps) nähden. Soini on paljon poissa kotimaan kuvioista työnsä takia.

– Tämä antaa keskustalle enemmän tilaa toimia ulkopolitiikan alalla. Keskusta voi vahvistaa ulkopoliittista otettaan, Ruostetsaari toteaa.

Presidentinvaalikampanja ei käynnisty kunnolla vielä pitkään aikaan. Myös keskusta on laskenut, että Vanhasen varsinainen kampanja alkaa syksyllä 2017.

Ruostetsaaren mukaan Vanhanen katsoo selvästi, että hänellä on annettavaa ulkopolitiikassa jo pääministerivuosien kokemusten perusteella.

Keskustassa on järjestetty esivaali presidenttiehdokkaasta viimeksi vuonna 2000. Vuonna 2006 ehdokkaana oli silloinen pääministeri Matti Vanhanen ja vuonna 2012 kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen.

Uusimmat

Fingerpori

comic