Lounais-Häme

Vanhasen gallupfiasko yllätti yli puoluerajojen

Ei tässä näin pitänyt käydä, tuskaillaan nyt lähes jokaisessa puolueessa.

Gallupien perusteella presidenttiehdokkaat eivät kelpaa edes omien puolueidensa kannattajille.

Hämmentävin yllätys on toistaiseksi ollut keskustan Matti Vanhasen gallupkatastrofi, näkevät kantahämäläiset poliitikot yli puoluerajojen.

Pääministeripuoluetta edustavan, takuuvarmaksi asiaosaajaksi tunnetun kaksinkertaisen pääministerin kannatus on edelleen käsittämättömät kaksi prosenttia.

-Keskusta on Paavo Väyrysen panttivankina, heittää vihreiden ex-kansanedustaja, valtuutettu Kirsi Ojansuu-Kaunisto Hämeenlinnasta.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esittää Vanhasen kannatuskriisin johtuvan pääosin keskustalaisten ”hitaasta syttymisestä” vaaleihin, joita on jo pitkään rummutettu istuvan presidentin näytökseksi.

Lisäksi Sauli Niinistö on hoitanut tehtävänsä niin hyvin, ettei keskustan kannattajakunnassa ole virinnyt palavaa draivia presidentin vaihtamiseksi.

Anttila sanoo, että galluptutkimuksen mukaan Väyrynen on saanut kannattajansa enimmäkseen muualta kuin keskustasta.

-Väyrysen pitäisi itse erota keskustan jäsenyydestä. Se olisi suoraselkäistä toimintaa, forssalaisedustaja vaatii.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Markku Leppälahti Ypäjältä arvelee, että Vanhasen kannatusta syö myös keskustakentän tyytymättömyys hallituksen politiikkaan.

-Väyrynen voi nyt irrotella täysin vapaasti, Vanhanen ei, hän sanoo.

Väyrysen hyvin tunteva Leppälahti myöntää, että tilanne on keskustalle erittäin kiusallinen.

-Väyrysellä on keskustalaista näkemystä ja keskustalaista kannatusta, ja häntä pidetään yhä keskustalaisena, vaikka puolue jo irtisanoutunut Väyrysestä.

Keskustapiirin varapuheenjohtaja Timo Silván Hausjärveltä on ymmällään kovaksi luuksi otaksutun Vanhasen kannatusalhosta. Hän ennustaa, että Vanhanen ja Väyrynen keräävät yhteensä ”lähellä keskustan gallupkannatusta olevat prosentit”.

Sekin vaatisi huimaa loppukiriä. Kanta-Hämeen poliitikkojen vastausten perusteella kirivoimaa uskotaan löytyvän lähinnä Väyryseltä, joka on käynyt suoraan hyökkäykseen presidentti Niinistöä vastaan.

Vanhasen taktinen veto asettua ehdolle jo kauan ennen muita näyttää joka tapauksessa kääntyneen itseään vastaan.

Toiseksi isoksi yllätykseksi nousee SDP:n ehdokkaan odotettuakin surkeampi kannatus. Kolme prosenttia on pääoppositiopuolueelle melkoinen löylytys, vaikkei Tuula Haatainen kuulukaan politiikan kovimpiin nimiin. Etenkin SDP:n komean presidenttihistorian valossa tilanne on karu.

Haataisen gallupsuosio saa jopa viimekertaisen demaripainajaisen, Paavo Lipposen 6,7 prosentin kannatuksen, näyttämään lähes siedettävältä – olkoonkin, että vastassa on nyt myös istuva presidentti.

Suurempaankin fiaskoon oli aineksia, sillä SDP:llä oli vaikeuksia löytää kelvollista ehdokasta. Demariveteraani Erkki Tuomioja väläytti jopa vaihtoehtoa, että puolue siirtyisi suosiolla Niinistön taakse.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) Hämeenlinnasta arvioi politiikan eturivin kavahtaneen presidenttiehdokkuutta, koska kunnon kampanja vaatii paljon rahaa ja resursseja ja koska vaaliasetelma oli ”jo valmiiksi pedattu lähes mahdottomaksi”.

Lisäksi useimpia poliitikkoja kiinnostaa lähinnä sisä-, ei niinkään ulkopolitiikka.

Filatovin mielestä Niinistön murskaava ylivoima saa Suomen vaikuttamaan ”hieman Kuubalta”. Toisaalta se viestii kansan ulkopoliittisten näkemysten yhtenäisyydestä.

Hänestä jokainen presidenttiehdokas ”ansaitsisi demokratiamitalin”.

Todennäköisten häviäjien leireissä maristaan Niinistön hyötyvän siitä, että ihmiset mielivät automaattisesti voittajan puolelle.

Äänestäjien ja median vihjaillaan keskittyneen enemmän tai vähemmän viihteellisiin sivuseikkoihin eikä esimerkiksi ulkopoliittisiin linjaeroihin.

Kilpailijapuolueissa on noteerattu myös presidentin näkyvä irtiotto kokoomuksesta.

-Niinistön kampanja on fiksusti brändätty. Edellisissä vaaleissa hän esiintyi työväen presidenttinä, ja nyt hän on kansanliikkeen ehdokas, vaikka kokoomuksen lisäksi hänen taakseen ovat asettuneet vain kristillisdemokraatit, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Riihimäeltä sanoo.

Eräät muutkin haastatellut valittelevat, että mainostemppuilu uhkaa häivyttää ehdokkaiden poliittiset erot.

Jotkut näkevät, etteivät muut ehdokkaat ole haastaneet istuvaa presidenttiä riittävän ponnekkaasti tai saaneet haastamiselleen huomiota. Jotkut pistävät apaattisen vaalitunnelman vaaliväsymyksen piikkiin. Myös puolueiden kampanjaosaamisessa nähdään parantamisen varaa.

Keskustan Anttilan mielestä media on pönkittänyt presidentti Niinistön asemaa hehkuttamalla hänen gallupkannatustaan. Perussuomalaisten valtuutettu Lulu Ranne Hämeenlinnasta puolestaan näkee median pyrkineen ”nöyryyttämään” varsinkin Laura Huhtasaarta.

Keskustan ja SDP:n ongelmien lisäksi tämänkertaisten vaalien erikoisuuksiksi nousevat vastauksissa naisehdokkaiden kannatuksen vähäisyys sekä kahden ehdokkaan eli Huhtasaaren ja Väyrysen into muuttaa perustuslakia ja lisätä presidentin valtaoikeuksia.

Kantahämäläiset poliitikot katsovat, että todennäköisestä turpasaunasta huolimatta puolueet hyötyvät omasta presidenttiehdokkaasta.

Ehdokas lisää puolueen näkyvyyttä ja voi kirkastaa sen viestiä. Hänellä on mahdollisuus nostaa esiin sellaisiakin arvo- ja muita kysymyksiä, jotka eivät suoraan liity presidentin tehtäviin. Kampanja myös herättää kentän horteesta toimintaan, mikä voi terhakoittaa seuraavia vaaliponnistuksia.

Eniten presidentinvaalien arvellaankin vaurioittavan sinisiä ja kristillisdemokraatteja, jotka jättäytyivät kokonaan sivuun kisasta.

Enää vihreät uskovat vahvasti ehdokkaansa yltävän toiselle kierrokselle.

Moni kuitenkin painottaa, että vasta viimeiset viikot ratkaisevat pelin ja ”ilmiöille” on yhä aikaa.

-Viimeksi Haavisto-ilmiö nousi laajaan tietoisuuteen vasta viime metreillä, huomauttaa SDP:n Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) Riihimäeltä.

Vasemmistoliiton Hämeen piirin varapuheenjohtaja Kimmo Kautio Hattulasta muistuttaa, että gallupit ovat pettäneet viime vuosina ympäri maailmaa. Some-aikana kenen tahansa ympärille voi hetkessä leimahtaa iso hype varsinkin mahdollisen toisen kierroksen kaksintaisteluasetelmassa.

-Yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Kansanvallan tehtävä on yllättää gallupit, vihreiden Ojansuu-Kaunisto tiivistää. FL

Kantahämäläisten ei-kokoomuslaisten poliitikkojen näkemyksiä kyseltiin sähköpostitse ja puhelimitse perjantaista tiistaihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic