Lounais-Häme

"Vanhat demonit nousevat jälleen" - Macron näkee nationalismin uhkana yhtenäisyydelle

Pariisi
11.11.2018, 17:36

Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron avasi Pariisin rauhanfoorumin korostamalla yhtenäisyyttä ja puhumalla nyky-yhteiskuntien uhista. Hän nosti esiin terrorismin, kemialliset aseet ja kyberrikollisuuden.
Macron mainitsi puheessaan nationalismin, rasismin ja antisemitismin yhtenäisyyttä heikentävinä voimina.
Ensimmäisen maailmansodan muistopäivän juhlallisuudet kokosivat kymmeniä maailman johtajia Pariisin Riemukaarelle. Aluksi päättäjät Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia lukuun ottamatta kävelivät sateisen harmaassa säässä Champs-Elysees’tä kohti Riemukaarta.
Kulkueen etunenässä olivat Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolisoineen ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Muiden päättäjien asettuessa paikoilleen Trump vasta saapui paikalle limusiinillaan puolisonsa Melania Trumpin kanssa. Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui Riemukaarelle Trumpin jälkeen.

Toivoa pelon sijaan

Macron korosti ensimmäisen maailmansodan muistopuheessaan rauhaa ja vuoropuhelua. Presidentti pyysi, että maailma ei unohtaisi menneisyyden oppeja. Hän sanoi, että aseiden sijaan ristiriidat tulisi ratkaista sanoilla.
– Rakennetaan toivoa sen sijaan, että käyttäisimme pelkojamme toisiamme vastaan, Macron sanoi.
Macron muistutti Euroopan unionin ja Yhdistyneiden kansakuntien merkityksestä yhtenäisyyden luomisessa. Hän varoitti rauhan hauraudesta ja nationalismin vaaroista, kirjoittaa France24.
– Vanhat demonit nousevat jälleen, presidentti sanoi.
– Patriotismi on pikemminkin nationalismin vastakohta.
France24-kanavan kommentaattoreiden mukaan Macronin puheessa oli kaksi osiota. Hän suuntasi osan puheestaan ranskalaisille ja toisaalta otti kantaa maailman poliittiseen tilanteeseen.
Puheen jälkeen Macron sytytti ikuisen tulen tuntemattoman sotilaan haudalla, minkä jälkeen maailman johtajat pitivät hiljaisen hetken.
Muun muassa Suomen presidentti Sauli Niinistö, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuvat juhlallisuuksiin. Britannian pääministeri Theresa May ei osallistunut Pariisin juhlamenoihin vaan muistotilaisuuteen Lontoossa.

Yläosattomat mielenosoittajat häiritsivät Trumpin saattuetta

Trumpin saattue joutui pysähtymään matkalla Riemukaarelle, kun poliisi pysäytti kaksi saattuetta lähestynyttä yläosatonta mielenosoittajaa, kertoo AFP.
Toinen mielenosoittaja pääsi metrien päähän saattueen häntäpäästä, kun poliisi nappasi hänet. CNN:n mukaan mielenosoittajien ihoon oli kirjoitettu sanat ”vale” ja ”rauha”. Feministinen Femen-ryhmä ilmoittautui protestin tekijäksi Twitterissä, kertoo AFP.
Lauantaiaamuna ryhmän jäseniä osoitti mieltään Riemukaarella. Heidän kylteissään luki ”Tervetuloa sotarikolliset”. Heidän mukaansa juhlallisuuksiin osallistuvien päättäjien joukossa on diktaattoreita, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia.

https://www.france24.com/en/20181111-liveblog-paris-100-anniversary-centenary-world-war-armistice

STT

Kuvat:

Uusimmat

Näkoislehti

21.10.2020

Fingerpori

comic