Lounais-Häme Forssa

Vanhempien mielestä ekaluokkalaiset ovat valmiita kulkemaan koulumatkansa yksin

Vaikka reilua neljännestä kouluikäisten lasten vanhemmista huolestuttaa lähettää lapsensa koulutielle, suurin osa vanhemmista on kuitenkin sitä mieltä, että jo ekaluokkalaiset ovat valmiita kulkemaan koulumatkansa yksin.
Iida Kuvaja aloitti ensimmäisen luokan vuosi sitten Hämeenlinnan Ortelan koulussa.

Koulut alkoivat keskiviikkona muun muassa Somerolla, Hämeenlinnassa ja Turengissa, joten katukuvaan ilmestyvät uudet koululaiset ja liikenneturvallisuus puhututtavat jälleen.

LähiTapiolan Arjen Katsaus -kyselyn mukaan kouluikäisten lasten vanhemmista 42 prosenttia on sitä mieltä, että 7-vuotias on jo tarpeeksi vanha kulkemaan itsenäisesti koulumatkansa. Pääkaupunkiseudulla asuvista 64 prosenttia antaisi lapsensa kulkea yksin viimeistään 8-vuotiaana, kun taas maaseudulla vastaava ajatus on noin 50 prosentilla vastaajista, LähiTapiola kertoo tiedotteessaan.

Vanhemmista reilua neljännestä huolestuttaa lähettää oma lapsi koulutielle. Silti valtaosa vanhemmista ei koe erityistä huolta lastensa koulutiestä. Vastaajista, joilla on kouluikäisiä lapsia, 43 prosenttia on tuskin lainkaan huolestuneita koulumatkoista ja vain vähän huolta kokee 26 prosenttia vastaajista.

Koulumatkan pituus ja ympäristö vaikuttavat luonnollisesti siihen, minkä ikäisenä lapsi voi kulkea kouluun itsenäisesti. Vanhempien kannattaa kävellä lapsen kanssa tuleva koulutie ainakin kerran tai pari läpi. Risteyksissä, tien ylityksissä ja liikennevaloissa tulee ohjeistaa lasta toimimaan oikein sekä muutenkin ottamaan huomioon muut tielläliikkujat.

Lapselle tulee opettaa, että suojatien saa ylittää, mutta että kaikki autoilijat eivät välttämättä aina toimi liikennesääntöjen mukaan – siksi on erityisen tärkeää katsoa, tuleeko autoja ennen kuin lähtee ylittämään tietä. Lapselle tulee myös ohjeistaa, että puhelinta ei saa käyttää samalla kun kävelee kouluun. Sen sijaan tulee keskittyä ympäröivään liikenteeseen. FL

Asiasanat

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti