Lounais-Häme

Vanhentuneiden lääkkeiden paikka on hävityksessä

Voiko vanhentunutta särkylääkettä enää käyttää? Entä rauhoittavia, silmätippoja, kortisonivoidetta?

Forssan Vanhasta apteekista kerrotaan, että kysymys mahdollisuudesta käyttää vanhoja lääkkeitä tulee vastaan viikoittain.

Ohjeistus on kuitenkin selvä: vanhentuneita lääkkeitä ei saa käyttää.

 

-Lääkkeen vanhenemispäivä määräytyy säilyvyystutkimustulosten perusteella, kertoo farmaseuttis-teknologisen jaoston päällikkö Tarja Kankkunen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Kun lääkkeelle haetaan myyntilupaa, pitää hakemuksessa esitellä valmisteen säilyvyystutkimusten tulokset. Tulokset arvioidaan ennen luvan myöntämistä.

Myyntilupaa käsiteltäessä arvioidaan lääkevalmisteen laatuvaatimuksissa esitettyjä ominaisuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkeaineen pitoisuus, lääkeaineen vapautuminen valmisteesta ja epäpuhtauksien pitoisuudet.

-Epäpuhtauksien pitoisuuksien pitää olla turvallisia, Kankkunen selventää.

 

Kankkusen mukaan se, mitä lääkkeelle tapahtuu sen vanhentuessa, vaihtelee valmisteesta riippuen. Vanhentuneen lääkkeen teho voi laskea tai muuttua. Myös lääkevalmisteen ulkonäkö ja ominaisuudet voivat muuttua.

Lääkevalmisteen epäpuhtauspitoisuudet saattavat kohota yli turvalliseksi osoitettujen rajojen, josta voi aiheutua haittavaikutuksia. Mikrobipitoisuus esimerkiksi silmätippojen kaltaisissa lääkevalmisteissa saattaa kohota.

Lopputulos on yksiselitteinen.

-Valmisteen tehoa ja turvallisuutta ei voida taata sen kestoajan jälkeen.

Tämä koskee käytännössä kaikkia lääkevalmisteita.

 

Kaikki lääkkeet, myös lääkevoiteet ja -liuokset ovat vaarallista jätettä. Käyttämättä jääneet lääkkeet tulee siksi aina toimittaa apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen käsiteltäväksi asianmukaisella tavalla.

Forssan Vanhaan Apteekkiin tuodaan lääkkeitä päivittäin. Hämeenlinnalaisessa Reskan apteekissa on havaittu niin sanottujen sesonkien ajoittuvan keväälle ja ennen joulua.

-Huomaa, että ihmiset tuolloin monesti siivoavat kaappejaan, proviisori Tuire Ryynänen sanoo.

 

Lääkkeiden lisäksi apteekkeihin voi tuoda myös ruiskuja ja neuloja ja elohopeakuumemittareita.

Ruiskut ja neulat tulisi eristää läpäisemättömään pakkaukseen, esimerkiksi lasipurkkiin. Myös elohopeakuumemittari pitää sulkea erilliseen astiaan, jos se on mennyt rikki.

Jotkut ovat jopa turhan säntillisiä. Apteekkiin yritetään tuoda jätteenä myös tavaraa, joka ei kuulu sinne.

Forssan Vanhasta Apteekista kerrotaan, että heille on tuotu esimerkiksi hiuslakkoja, shampoopulloja ja paristoja, jotka tulisi hävittää muuta kautta. FL

 

Lääkkeiden hävittäminen
Palauta lääkejäte aina apteekkiin tai kunnan järjestämään hävityspisteeseen.Poista tabletit ja kapselit pakkauksistaan ja pakkaa ne läpinäkyvään muovipussiin.Läpipainopakkauksissa olevat tabletit ja kapselit voi palauttaa pakkauksissaan.Nestemäiset lääkkeet, voiteet ja aerosolit palautetaan omissa pakkauksissaan. Varmista että nestemäiset lääkkeet eivät vuoda.Jodipitoiset lääkkeet ja elohopeakuumemittarit tulee palauttaa erillään muusta lääkejätteestä.Sytostaatteja sisältävät lääkkeet tulee palauttaa erillisessä muovipussissa ja alkuperäispakkauksissaan.Ruiskut ja neulat pitää pakata erilliseen, läpäisemättömään pakkaukseen.Poista reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojan takia.Lääkkeitä ei saa hävittää sekajätteessä tai vetämällä niitä viemäristä alas.Lähde: Fimea

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti