Lounais-Häme

Vanhojen kiinteistöjen korjaus maksaisi maltaita –monitoimikeskusta esiteltiin valtuutetuille

Forssan kaupungin teettämien selvitysten mukaan noin 7 000 neliömetrin monitoimikeskuksen alustava kustannusarvio asettuu noin 16,7 miljoonaan euroon. Uudisrakennuksen neliöhinnaksi tulisi näin ollen hieman alle 2 400 euroa.

Lisäksi maksettavaksi tulisivat uudisrakennusvaihtoehdossa vanhojen rakennusten purkukustannukset, jotka ovat arviolta miljoona euroa.

Tölön ja Kuhalan koulujen sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien peruskunnostaminen on huomattavasti kalliimpaa. Hintalappu ylittää 20,2 miljoonaa euroa keskiarvohinnan ollessa noin 1 800 euroa neliöltä.

Peruskunnostettavia neliöitä on kaikkiaan yli 11 000. Tilojen tiivistämisellä saadaan jo rakentamisessa säästöjä aikaan.

 

Eilen valtuutetuille esiteltiin myös monitoimikeskuksen kolme sijaintivaihtoehtoa. Vaihtoehtoina ovat nykyisin tyhjä alue Tölön koulun ja Yhtiönkadun välissä, Tölön koulun nykyinen sijaintipaikka ja nykyisen Kuhalan koulun sijaintipaikka.

Peruskunnostuksen kustannusarvioissa tukeudutaan vuonna 2015 tehtyihin suunnitelmiin eivätkä ne sisällä lisä- ja muutostyövarauksia, rakennuttamista ja valvontaa sekä rakennuslupaprosessia.

Rakennuskustannusindeksi on muutamassa vuodessa kohonnut vajaan prosenttiyksikön.

 

Monitoimikeskuksen kustannusarvio perustuu puolestaan Koijärven koulun ja päiväkodin toteutuneisiin kustannuksiin ja ne on indeksikorjattu nykyhetkeen. Irtaimistohankinnat eivät kuulu kustannusarvioihin eivätkä ne sisällä myöskään arvonlisäveroa.

Kustannusarvio tulee tarkentumaan tuntuvasti hankesuunnitelman edetessä ja lopullinen hintataso varmistuu vasta urakkatarjouskilpailun myötä.

 

Selvityksessä on käyty läpi myös peruskunnostuksen säästövaikutukset rakennusten ylläpitoon. Peruskunnostuksen piiriin kaavailtujen rakennusten energiankulutuksen arvioidaan maksavan 213 000 euroa, kun kiinteistöjen käyttötalouden kokonaismenojen arvioidaan olevan vajaat 450 000 euroa vuodessa.

Lämmön talteenotolla, valaistuksella ja maalämpöä käyttämällä kustannuksia voidaan pienentää vuositasolla 130 000 eurolla.

Monitoimikeskus voitaisiin jo alusta alkaen suunnitella matalaenergiarakennuksena. Lisäksi kiinteistönhoidosta voitaisiin vähentää monitoimikeskuksen myötä yksi kiinteistönhoitaja, josta kertyisi säästöjä noin 45 000 euroa vuodessa.

Myös kunnossapitokustannuksiin saataisiin 50 000 euron säästö.

Kaikkiaan monitoimikeskuksen säästövaikutuksiksi kiinteistöjen ylläpitoon on arvioitu 248 000 euroa vuodessa.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että vuoden loppuun mennessä päättäjien on otettava kantaa tulevaan kouluverkkoon ensi vuoden talousarvion tai lähivuosien taloussuunnitelman muodossa. Lisäksi suunnittelun jatkaminen kaipaa rahoitusta.

Huonoin vaihtoehto on Kesäniemien mielestä se, ettei tehdä mitään.

 

Uudisrakentamisen hyötynä Kesäniemi näkee myös sen, että yllätyksiä tulee vähemmän kuin vanhaa korjatessa. Lisäksi uutta rakennettaessa ei tarvitse tehdä niin paljon kompromisseja kuin uutta suunniteltaessa ja rakennettaessa.

Investointeihin on luvassa edelleen edullista rahoitusta pitkäaikaisina lainoina.

Sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen lähtee siitä, että lasten käyttöön tulevien tilojen pitää olla turvalliset ja terveelliset. Uutta rakennettaessa voidaan Pynnösen mukaan tiloista ja oppimisympäristöistä tehdä juuri sellaiset kuin tarve vaatii.

Opetustoimen menoissa kiinteistökustannukset ovat noin 1,8 miljoonaa euroa vuodessa. Monitoimikeskuksen myötä tarvittaisiin 5-6 opettajaa vähemmän kuin tällä hetkellä, josta kertyisi noin 300 000 euron säästöt. FL

Lue lisää: Valtuustoseminaarin annista lisää sivulla 6.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic