Lounais-Häme

Vanhukset ja läheiset eivät ainoat kärsijät vanhustenhoidon taloustavoitteiden ristitulessa: Joka kolmas työntekijä kokee merkittävää eettistä kuormitusta

Kuva: Tapio Tuomela

Jopa joka kolmas vanhustenhoidon kuntasektorin työntekijä kokee merkittävää eettistä kuormitusta työssään, selviää Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksesta.

Eettisesti haastavissa tilanteissa ihminen joutuu pohtimaan toimintansa, valintojensa ja päätöstensä oikeellisuutta ja hyvyyttä, eikä niissä ole aina selvää, mikä on oikea tapa toimia.

Joka kolmas kyselyyn vastannut kertoi joutuvansa toimimaan omien arvojensa vastaisesti viikoittain. Lähes joka viides kertoi joutuvansa viikoittain toimimaan sääntöjen ja normien vastaisesti.

– Vanhukset ja heidän läheisensä eivät ole ainoita, jotka voivat kärsiä, kun vanhustenhoidossa taloudelliset tavoitteet vievät perustan hyvältä hoidolta, johtaja Päivi Husman Työterveyslaitoksesta toteaa.

– Tilanne kuormittaa myös työntekijöitä, jotka haluaisivat antaa asianmukaista ja hyvää hoitoa asiakkailleen, mutta eivät siihen esimerkiksi ajan puutteen tai töiden organisoinnin vuoksi pysty.

Kunta10-tutkimuksen johtaja Tuula Oksanen kertoo, että eettinen kuormitus vaikuttaa olevan merkittävä kuormitustekijä kunta-alalla.

– Tämä on tärkeää ottaa huomioon sote- ja maakunta -uudistuksissa varsinkin, kun tutkimukset osoittavat, että henkilöstön hyvinvointi on suorassa yhteydessä potilaiden ja asiakkaiden hyvinvointiin, Oksanen kertoo.

Oksasen mukaan eettistä kuormitusta voi vähentää hyvällä ja oikeudenmukaisella johtamisella sekä avoimella keskustelukulttuurilla. Tärkeää on myös, että henkilöstöä on riittävästi ja työt organisoidaan niin, että työntekijät voivat tuntea tekevänsä työnsä hyvin.

– On kuitenkin selvää, että ihmissuhdetyössä eettistä pohdintaa joudutaan aina välillä tekemään ja eettinen pohdinta on myös hyvä asia, muistuttaa professori ja erikoistutkija Paula Salo Turun Yliopistosta ja Työterveyslaitoksesta.

Kunta10-tutkimuksen mukaan eettinen kuormitus vanhustenhoidossa oli noin kaksi kertaa yleisempää kuin kunta-alalla keskimäärin.

Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksessa eettistä kuormitusta kartoitettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tutkimukseen osallistui 64 000 kuntatyöntekijää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic