Lounais-Häme

Vanhusten perhehoitajia toivotaan lisää Kanta-Hämeeseen palkkioita korottamalla – Koronaepidemia keskeytti valmennukset

Perhehoitajia tarvitaan lisää, mutta koronaepidemia keskeytti valmennukset.
Kuva: Juhani Salo
Kuva: Juhani Salo

Iäkkäiden perhehoidosta hoitajille maksettavia palkkioita esitetään korotettaviksi Kanta-Hämeen maakunnassa.

Hoitopalkkioita ja kulukorvauksia on nostettu vuosittain vain sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamilla indekseillä sen jälkeen, kun vanhusten perhehoito alkoi vuonna 2016.

Uusia vanhusten perhehoitajia on haettu jatkuvasti.

– Kohtuullisilla ja tasapuolisilla hoitopalkkioilla ja kulukorvauksilla saadaan muun muassa rekrytoitua uusia perhehoitajia, kirjoittaa asian valmistellut Hämeenlinnan asiakasohjaus- ja ostopalvelujohtaja Leena Harjula.

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ehdotetaan, että se hyväksyisi Kanta-Hämeen maakunnallisen perhehoidon uusitun sopimuksen ja ikäihmisten perhehoidon toimintaohjeen palkkioineen.

Hämeenlinnan asiakasohjausyksikkö vastaa kuntien ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän sopimuksen mukaisesti koko maakunnan vanhusten perhehoidosta.

Hoitopalkkioita ja kulukorvauksia esitetään korotettavaksi ja muutettavaksi siten, että ne porrastetaan sekä pitkäaikaisessa että lyhytaikaisessa perhehoidossa kolmeen eri maksuluokkaan.

Esimerkiksi pitkäaikaisessa perhehoidossa hoitopalkkion korotus olisi ensimmäisessä maksuluokassa noin 52 euroa kuukaudessa, jolloin summaksi tulee 1220 euroa.

Muutosta perustellaan silläkin, että nykyiset seudulliset hoitopalkkiot ja kulukorvaukset erityisesti pitkä- ja lyhytaikaisessa perhehoidossa ovat pienemmät kuin useissa muissa Suomen kunnissa ja alueilla.

Kulukorvauksen nosto liittyy myös yleisiin elinkustannuksien, kuten vuokrien ja ruoan hinnan nousuun.

Valmistelija laskee, että uusilla palkkiolla ja samalla asiakasmäärällä vanhusten perhehoidon kustannukset nousisivat Hämeenlinnassa noin 30 000 euroa.

Vanhusten perhehoidon lisääminen hoitajien kodeissa ja vanhusten omassa kodissa on valmistelun mukaan inhimillistä ja kustannustehokasta.

Perhehoitoa lisäämällä säästetään esimerkiksi palveluasumisesta. Tehostettu palveluasuminen maksaa asiakasta kohden noin 47 500 euroa vuodessa , eli noin 130 euroa päivässä.

Viime vuoden lopulla ikäihmisten perhehoidon kokonaisuus siirtyi perhehoitoyksikkö Kanervasta kaupungin asiakasohjausyksikön vastuulle, kun siitä vastannut työntekijä irtisanoutui. FL

Tavoitteensa kotoisa ja turvallinen arki

Perhehoidon tarkoituksena on Hämeenlinnan kaupungin mukaan mahdollistaa vanhukselle kotoisa ja turvallinen arki. Perhehoidossa hänen on mahdollista osallistua perheen arkeen omien voimavarojensa ja halunsa mukaan.

Perhehoito voi olla pitkä- tai lyhytaikaista tai sitä voidaan antaa vain osa vuorokaudesta. Se voidaan järjestää joko perhehoitajan luona tai hoidettavan omassa kodissa.

Hoitajan on sovelluttava tehtävään koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.

Ennen kuin perhehoitajana voi toimia, on käytävä kunnan järjestämässä ennakkovalmennuksessa. Koronavirusepidemian vuoksi uusien hoitajien valmennukset on jouduttu tänä keväänä keskeyttämään.

Koronaviruksen vuoksi myös pyritään vähentämään minimiin perhehoito, joka tapahtuu hoidettavan kotona. Perhehoitaja voi käydä hoidettavan luona, jos se on aivan välttämätöntä, esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasioiden vuoksi.

Pitkäaikaisessa perhehoidossa tulee nyt välttää ulkopuolisten vierailuja perhekodissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic