Lounais-Häme

Vanhusten tukiyhdistys juhlii Tammelassa

18. helmikuuta 1973 perustettiin Tammelan Vanhusten Tuki ry parantamaan tammelalaisten ikäihmisten asuinoloja. Ajan mittaan aktiivinen rakennustoiminta johti siihen, että nykyisin vanhuksilla on asuttavanaan kaksi kerrostaloa ja kuusi rivitaloa. Näissä asuu noin 100 ikäihmistä.

-Viime jouluna veimme joulukassin 84 asuntoon. Osassa asuu pariskuntia, joten asukkaita näissä asunnoissa on satakunta, yhdistyksen perustajajäseniin lukeutuva Raili Saarenmaa kertoo.

Saarenmaa lisäksi perustajajäsenistä ovat vielä mukana Jukka Rauhaniemi ja Eila Harjula. Mikko Laakso toimi yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana. Hänen jälkeensä yhdistyksellä on ollut vain neljä puheenjohtajaa, Saarenmaan lisäksi Eero Nikula, Juhani Penttilä ja nykyisin Sirpa Romu.

45-vuotisjuhlaa vietettiin syntymäpäiväkahvien merkeissä Tammikartanossa. Sotaveteraanit lauloivat, Romu piti avajaispuheen ja nuori pelimanni Martti kävi soittamassa juhlaväelle. Hänen isovanhempansa asuvat Susikkaalla, isoäiti oli aikanaan töissä Tammikartanon keittiössä.

 

Saarenmaa kertoi yhdistyksen historiasta ja muisteli muun muassa yhdistyksen kannalta merkittävää kohtaamista vuodelta 1987.

-Olimme rakentaneet viisi rivitaloa ja kuudes oli suunnitteilla. Olin Finlandia-talossa kokouksessa, kun tauolla viereeni tuli tuntematon mies ja alkoi kysellä muun muassa työstäni ja harrastuksistani. Kerroin harrastavani vanhustyötä.

-Syksyllä sain töihin puhelun, jossa ilmeni, että luurin toisessa päässä oli tämä kyseinen mies. Kyseessä oli RAY:n pääjohtaja Mauno Forsman. Hänet oli pyydetty Forssan kaupungin vieraaksi, kun Forssaan rakennettiin Tyykihovia. Hän halusi tulla samalla katsastamaan meidän rakennuksemme.

-Paikan päällä hän onnitteli meitä, että olemme ymmärtäneet rakentaa vanhusten palveluasunnot keskustaan lähelle palveluja, toisin kuin monessa muussa hänen näkemässään kunnassa, Saarenmaa muisteli.

Vielä samana syksynä yhdistys sai tiedon, että on myönnetty Raha-automaattiyhdistyksen avustusta kuudetta rivitaloa varten. Vain muutama vuosi tästä ja RAY ei enää myöntänyt avustuksia palvelutaloja varten.

-Avustus oli huomattava. Se tapahtuma oli ihme sattumaa, tai kutsuisin sitä jopa johdatukseksi, sanoo satoja vanhuksia matkan varrella auttanut Saarenmaa. FL

 

Oikaisu 20.2.2018 klo 14:34:

Korjattu Mauno Forsmanin sukunimi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti