Lounais-Häme Helsinki

Vanhusten vierailukieltoja määrätään edelleen, kielto ei kuitenkaan koske tapaamisia ulkona

Vierailut on nyt kielletty esimerkiksi Kainuun soten alueella, jossa havaittiin viime viikolla laaja korona-altistus.
Aarne ja Taimi pääsivät näkemään toisensa edes parin metrin päästä, vaikka odotettu tapaamisbussi ei kesäkuisena sunnuntaina saapunutkaan paikalle Attendon Retonkihovin palvelutaloon Forssassa. Tapaaminen oli pariskunnan ensimmäinen neljään kuukauteen. Arkistokuva. Kuva: Jani Suhonen
Aarne ja Taimi pääsivät näkemään toisensa edes parin metrin päästä, vaikka odotettu tapaamisbussi ei kesäkuisena sunnuntaina saapunutkaan paikalle Attendon Retonkihovin palvelutaloon Forssassa. Tapaaminen oli pariskunnan ensimmäinen neljään kuukauteen. Arkistokuva. Kuva: Jani Suhonen

Vanhusten oikeus tavata omaisiaan on aiheuttanut paljon huolta koronapandemian alkumetreiltä lähtien. Hallitus on muita rajoituksia purkaessaan höllentänyt myös ikäihmisiä koskevaa suositustaan, ja nykyisten ohjeiden mukaan tapaamisrajoitukset yli 70-vuotiaille eivät ole enää voimassa.

Käytännössä vierailukieltoja voidaan edelleen määrätä, ja niihin vaikuttaa alueellinen koronavirustilanne.

Tällä hetkellä vierailukielto on voimassa esimerkiksi Kainuun soten alueella, jossa on todettu viime aikoina useita koronavirustartuntoja. Vierailukielto koskee alueen hoivakoteja ja hoivayksiköitä.

Kuhmossa viikko sitten ilmenneestä korona-altistuksesta on perjantaihin mennessä löytynyt yhteensä 25 koronatartuntaa.

Attendolla keväällä 40 tartuntaa

Vierailukielto on Kainuun soten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaan voimassa ensi viikon sunnuntaihin asti.

–  Vierailukielto ei kuitenkaan estä vanhuksia tapaamasta vieraita esimerkiksi ulkotiloissa. Kielto tarkoittaa, että rakennuksen sisälle ei saa tulla vierailemaan, Koukkari kertoo.

Attendon hoivakodeissa on toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan siirrytty kesän aikana alueellisen valmiusmalliin, jonka lisäksi valtakunnallista tilannetta seurataan edelleen viikoittain.

Keväällä Attendon hoivakodeissa todettiin yhteensä 40 koronavirustartuntaa alle viidessä hoivakodissa. Attendolla on valtakunnallisesti noin 400 palvelu- ja hoivakotia. Attendon Kiuruvedellä sijaitsevassa ikäihmisille tarkoitetussa Kallionsydän-hoivakodissa kuoli keväällä yhdeksän asukasta ennen kuin hoivakodin toimintavastuu siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle. Yhteensä ainakin 12 hoivakodin asukasta kuoli koronavirukseen kevään aikana.

Kevään jälkeen uusia tartuntoja ei ole Holmqvistin mukaan valtakunnan tasolla todettu.

–  Tapaamiset järjestään ensisijaisesti ulkona, mutta kesäkuun lopusta alkaen tapaaminen on voitu toteuttaa myös asukkaan omassa huoneessa, jos alueen sairaanhoitopiiri tai kuntatilaajan ohjeet sen sallivat, Holmqvist kertoo. Saattohoidossa tai muuten kriittisessä tilassa olevat asukkaat voivat Holmqvistin mukaan aina tavata läheisiään asukkaan huoneessa.

Vierailukielto on äärimmäinen toimenpide

Attendon asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja Susanna Paloheimo kertoo, että ensisijaisen tärkeää on vanhusten elämän ja terveyden turvaaminen. Toisaalta oikeus omaisten tapaamiseen on osa vanhusten perus- ja ihmisoikeuksia.

–  Viranomaisten vastuu koronaviruksen torjunnassa on määritelty tartuntatautilaissa. Tähän vedoten osaan alueista ja yksiköistä voidaan asettaa väliaikainen vierailukielto. Yksityisenä toimijana Attendo seuraa kuntien ja sairaanhoitopiirien tekemiä linjauksia, Paloheimo kertoo.

Myös Esperi Caren ikäihmisten liiketoimintajohtaja Arne Köhler toteaa vierailukiellon olevan äärimmäinen toimenpide. Esperin hoivakotien sisätiloihin voi nyt tulla vain erikseen sovittuna ajankohtana ja 1-2 henkilöä kerrallaan.

–  Ensisijaisesti tapaamisia suositellaan ulkona tai erillisissä tapaamistiloissa, Köhler kertoo sähköpostitse.

Esperin palveluissa on viestintäpäällikkö Jasmin Ellikin mukaan ilmennyt kevään aikana vain yksittäisiä koronavirustartuntoja sekä hoitajilla että asukkailla.

–  Esperi ei anna julkisuuteen tarkempia tietoja tartunnoista, koska määrät ovat pieniä ja tietojen julkistaminen saattaisi vaarantaa yksityisyydensuojan, Ellik toteaa. STT

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic