Lounais-Häme Tammela

Vanhustenviikko avattiin Tammelassa: ilo ja elämänlaatu versovat toimeliaisuudesta

Nyt vietetään Vanhustenviikkoa. Juhlapuhuja Sirpa Korkatti muistutti, että toimeliaisuuden edellytysten tarjoaminen on yhteinen asia.
Leena Erkkilä ja Pirkko Ali-Hokka ovat sitä mieltä, että Tammelan kylien ikäihmiset tarvitsevat kyytejä tapahtumiin ja toimintaan kirkonkylälle. Ohjelmaa on paljon tarjolla, mutta se ei ole kaikkien tavoitettavissa.

Tammelassa riittää ikäihmisille tekemistä ja menemistä ihan kiireeksi asti. Näin vakuuttivat Leena Erkkilä, Pirkko Ali-Hokka, Markku Erkkilä ja Eeva-Liisa Grahn Vanhustenviikon juhlassa.

Vanhustenviikon teema on Iloa toimeliaisuudesta.

– Hyvin on asiat, kun tässä ollaan juhlimassa, mutta ison pitäjän kylissä on paljon heitä, jotka eivät pääse tapahtumiin kunnan keskustaan. Heidän mukaan saamiseksi pitäisi kehittää keinot, Leena Erkkilä pohti.

Peliittapirssi kuljettaa tammelalaisia kyliltä arkisin, mutta se ei riitä.

– Se ei aja viikonloppuisin, jolloin myös on paljon erilaisia tapahtumia, Grahn lisäsi.

 

Vanhustenviikon juhlan puhuja yrityspedagogi ja kouluttaja Sirpa Korkatti on samaa mieltä seurueen kanssa. Toimeliaisuuteen pitää olla mahdollisuudet, vaikka ikää karttuu, sillä se pitää mielen virkeänä ja mukana maailman menossa.

Ikääntyminen ja henkiset, fyysiset ja taloudelliset voimavarat vaikuttavat arjen hyvinvointiin. Korkatti muistuttaa, että toimeliaisuuden edellytysten ja ilon varmistaminen lähimmäiselle on kaikkien yhteinen asia.

Sitä voi edistää vaikkapa tarjoamalla kyydin autottomalle naapurille, soittamalla ja kuulumisia kyselemällä tai piipahtamalla vieraisille.

– Se on yhteiskuntavastuuta, jossa meillä jokaisella on tehtävänsä. Tehtävänsä on myös seurakunnalla, kunnalla ja järjestöillä. Toimeliaisuudella on iso merkitys ihmisen terveyteen, hyvinvointiin, toimintakykyyn ja yhteisöllisyyteen. Se tuottaa myös iloa.

Liian usein ikääntymisen kanssa käsi kädessä kulkee yksinäisyys. Diakonissa Irene Alhanen tietää sen. Eläkkeelle jääminen voi tehdä elämästä yllättäen tyhjää ja yksinäistä.

– Siihen kannattaa varautua etukäteen vielä työelämässä ollessa. Kannattaa liittyä vaikkapa johonkin yhdistykseen toimeliaisuuden takaamiseksi jo ennen eläkepäiviä. Niin minä olen tehnyt, hän kertoo.

Tella-kuoro esiintyi Vanhustenviikon pääjuhlassa Tammelassa.

Korkatti muistuttaa myös, että vanhuus muuttuu sukupolvien vaihtuessa. Nykyajan vanhus ajattelee elämästä, toimeliaisuudesta ja ilosta ehkä eri tavalla kuin vertaiset vuosikymmeniä sitten. Se asettaa haasteen toimintaa suunnitteleville, sillä toiveita ja tarpeita ei kannata olettaa.

– Ne selviävät vuorovaikutuksessa.

Vanhuus ja sen määritelmä myös koetaan eri tavalla. Vanhustyön keskusliitto on tutkinut ihmisten suhtautumista vanhuuteen.

– Kouluikäinen pitää vanhuksena 68-vuotiasta, 65-vuotias taas 78-vuotiasta. Jos 80-vuotiaalta kysyy minkä ikäinen on vanhus, hän saattaa vastata 81-vuotias, hän siteerasi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic