Lounais-Häme

Vankan suosion Elonkierto ei välty muutoksilta

Kyytöt laiduntavat, saparot viuhuvat pahnoilla ja kanat vipeltävät. Näin myös ensi kesänä. Ainakaan Elonkierron eläimet eivät huomaa kesäpaikkaansa koskettavaa muutosta.

Maatalouden esittelypuisto Elonkierto ei ole kuitenkaan irrallinen saareke Luonnonvarakeskuksen taloudenpidossa.

-Viime vuosina on toimittu pääasiassa budjettirahoituksella mutta jatkossa myös Elonkiertoon pitää hankkia yhä enemmän ulkopuolista rahoitusta, tutkimusassistentti Anneli Nuoranne tiivistää.

Hankerahoituksesta on jo kokemusta. Viime kesänä Elonkiertoon rakennettiin uusi tieyhteys Mannersuomen maaseudun kehittämisohjelman ja Jokioisten Lions Clubin rahoituksella.  

Vuoden 2017 osalta Elonkierron budjettiin ei ole suuremmin kajottu mutta hankeaika näkyy epävarmuutena: hankehakemuksia on tehty mutta vastauksia on odotettava. Epävarmuuden vuoksi ensi kesän suunnitelmissa on avoimia kohtia.

-Jos saamme hankerahaa, kesäohjelmaa pystytään monipuolistamaan, Nuoranne toteaa.

Luken Vihreä teknologia -yksikön johtaja Eeva-Liisa Ryhänen odottaa Elonkiertoa koskevia hankepäätöksiä kevään aikana.

Hän vakuuttaa, ettei Elonkiertoa olla ajamassa alas.

-Tässä vaiheessa toimintaa suunnitellaan ja kehitetään nykyisellä volyymilla, mutta se on selvä, että projektien merkitys kasvaa. Tutkimusta tutuksi tekevä esittelypuisto nähdään kuitenkin tärkeänä ja arvokkaana, Ryhänen painottaa.

Ryhäsen mukaan Luken yt-neuvottelut eivät kosketa Elonkierron toimintaa. Toisaalta ensi kesän kesätyöntekijätilanne on edelleen auki.

Viime vuonna varsinaisia kesätyöntekijöitä oli kaksi, minkä lisäksi Elonkierrossa työskenteli yksi harjoittelija ja yksi työssäoppija. Jokioisten kunnan kanssa aloitettu yhteistyö jatkuu myös ensi kesänä, kun kuusi nuorta pääsee Elonkiertoon kesätöihin kahdeksi viikoksi.

-Työtä riittää, jotta saamme puiston keväällä esittelykuntoon, pidettyä paikat kunnossa ja syksyllä taas purettua talviteloille. Elonkiertoa ei voi kehittää vain kehitysprojekteilla, sillä ylläpito on olennainen osa toimintaa, Nuoranne muistuttaa.

Elonkierto on otettu omaksi. Siitä kertovat osaltaan talkoot, joita niin Lounais-Hämeen vihreät kuin Luken väki alueella tekevät.

Uusi osoitus arvostuksesta on suunnitelmissa siintävä Elonkierron kannatusyhdistys, joka voi omalta osaltaan edistää myös varainhankintaa.

-Jos kannatusyhdistys toteutuu, kaikki ovat tervetulleita mukaan. Ensin pitää kuitenkin selvittää, ettei yhdistyksen perustamiselle ole mitään esteitä. Sen jälkeen uskallamme tiedottaa enemmän, Nuoranne toteaa.

Elonkierto vihittiin käyttöön vuonna 1998 MTT:n täyttäessä sata vuotta. Anneli Nuoranne on ollut mukana lähes alusta alkaen.

-Aluksi Elonkierto houkutteli ammattilaisia mutta vuosien saatossa Elonkierto on muuttunut yhä vahvemmin koko kansan puistoksi.

Alkuaikoihin verrattuna Elonkierrossa on huomattavasti enemmän tapahtumia ja koululaisvierailuja. Ja kävijämäärä on ollut kasvussa: kahtena edellisvuotena kävijöitä on ollut noin 30 000.

Puiston perusidea ei kuitenkaan ole kadonnut. Elonkierto on edelleen tutkimuksen esittelypuisto.

Tutkimuksen esittelyssä piilee myös kasvun mahdollisuus. Organisaatiomuutoksen jälkeen Elonkierron ei tarvitse olla enää vain maatalouden esittelypuisto, sillä Luke kätkee sisälleen myös riista- ja kalatalouden sekä metsäntutkimuksen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti