Lounais-Häme

Vankilavirkailijoiden liitto arvostelee vaaralliseksi arvioitujen vankien vapauttamisratkaisuja

Arkistokuva Hämeenlinnan naisvankilasta. Kuva: Pekka Rautiainen

Vankilavirkailijoiden Liitto arvostelee hovioikeuden vapauttamisratkaisuja sellaisten vankien osalta, joita viranomaiset eivät suosittele vapautettaviksi.

Iltalehden haastattelema liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoo, että virkailijoiden lausunnoilla ei vaikuta olevan mitään painoarvoa. Santamäen mukaan esimerkiksi päihteettömyys, työnteko ja opiskelu ovat ”perusjuttuja” jokaiselle vangille.

– Tällaiset perusteet sopivat kaikkiin vankeihin. Päihteettömyys kuuluu jokaiselle vangille vankilassa oloaikana. Ja vangeilla on toimintavelvollisuus eli opiskella ja tehdä töitä, Santamäki sanoo IL:n haastattelussa.

 

Santamäki arvostelee nimenomaan niiden vankien vapauttamista, joista on tehty vaarallisuusarvio.

– Me olemme heidän kanssaan tekemisissä 15-16 vuotta, mutta meidän lausunnoillamme ei näytä olevan mitään painoarvoa. Me tiedämme, miten he käyttäytyvät. Oikeudessa on vangin kuuleminen. Päätös tehdään sen ja tausta-aineiston pohjalta.

Iltalehti kertoo, että esimerkiksi uudenvuodenaattona vapautetulla paloittelumurhaajalla on Psykiatrisen vankisairaalan oikeuspsykiatrisen lausunnon mukaan korkea riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen. Myöskään Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut hänen vapauttamistaan. Nainen oli vankilassa noin 15,5 vuotta.

Hovioikeuden lausunnossa todetaan, että vapautettu henkilö on sitoutunut päihteettömyyteen, hänellä on asunto ja läheiset suhteet perheeseensä. Tämän oikeus katsoo helpottavan yhteiskuntaan sopeutumista.

Vankilaviranomaiset laittavat omat lausuntonsa hovioikeuden arvioitavaksi. Niiden sisältö on salassa pidettävää tietoa.

Santamäki korostaa, että vankilaviranomaisten tehtävä on kuntouttaa vankeja siviiliin.

Uusimmat

Fingerpori

comic