Lounais-Häme

Vapaa-aikatutkimus: Ruoanlaitto käy harrastukseksi, pyykinpesu ei

Pyykinpesu on yksi niistä kotitöistä, jonka miehet ja naiset kokevat velvollisuutena ja rutiinina. Harrastukseksi siitä ei ole. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Pyykinpesu on yksi niistä kotitöistä, jonka miehet ja naiset kokevat velvollisuutena ja rutiinina. Harrastukseksi siitä ei ole. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Pyykinpesu, vaatehuolto ja siivous ovat Tilastokeskuksen tuoreen vapaa-aikatutkimuksen perusteella niitä kotitöitä, joita sekä miehet että naiset pitävät yleisimmin aina rutiinina ja velvollisuutena.

Ostoksilla käyminen, ruuanlaitto ja puutarhan hoito ovat puolestaan yli puolelle suomalaisista myös huvia ja harrastusta.

Mieluisimmissa kotitöissä on osin eroja sukupuolten välillä. Naisista kolme neljäsosaa kokee ostoksilla käymisen ja puutarhanhoidon olevan ainakin joskus myös huvia ja harrastusta.

Lähes puolet naisista pitää kaupoissa ja ostoskeskuksissa kiertelyä hauskana, miehistä samaa mieltä oli vain neljäsosa.

Noin 60 prosenttia miehistä pitää kodin korjaustöitä ainakin joskus huvina.

Monet usein toistuvat kotitaloustyöt kuten siivous, pyykinpesu ja ruuanlaitto ovat perheissä edelleen enemmän naisten vastuulla. Miehet puolestaan ovat vastuussa useimmiten kodin korjaustöistä.

– Kotityöt estävät edelleen enemmän naisten kuin miesten harrastuksia, vaikka sukupuolittaiset erot ovat kaventuneet. Naisten ja miesten tekemät kotityöt samankaltaistuvat hiljalleen sekä sisällöltään että määrältään, sanoo erikoistutkija Hannu Pääkkönen.

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksissa on selvitetty laajasti suomalaisten vapaa-aikaa jo 40 vuoden ajan.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic