Lounais-Häme

Vapaaehtoisten sairauskuluvakuutusten välillä isoja eroja – Kuluttajalle vertailu on vaikeaa

Sairauskuluvakuutusten vertailuun ei välttämättä riitä edes laskin. Arkistokuva.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n selvityksen mukaan aikuisten vapaa-ehtoisten sairauskuluvakuutusten välillä on isoja eroja, mutta niiden vertailu on kuluttajalle vaikeaa.

Tällä hetkellä lähes 1,2 miljoonalla suomalaisella on vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus. Vakuutusten yleisyydestä huolimatta ne eivät juuri ole olleet esillä kansalaisten tarvitsemien terveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä käydyissä keskusteluissa.

 

Selvityksen mukaan vakuutusten välillä on eroja nimenomaan siinä, mitä ne lopulta korvaavat.

Vakuutusten vertailu on kuitenkin kuluttajalle vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että vakuutusehdot on usein kirjoitettu niin moniselitteisesti, että niiden sisältöä voi olla vaikea ymmärtää. Myös ehtojen tulkinta vakuutusyhtiön tarkoittamalla tavalla voi tästä syystä olla haasteellista.

 

Selvityksessä huomioitiin myös, että sairauskuluvakuutuksen saaminen edellyttää usein sitä, että henkilöllä on samasta vakuutusyhtiöstä myös koti- tai tapaturmavakuutus. Vakuutettujen on myös yleensä hankittava tarvitsemansa tutkimukset ja hoidot vakuutusyhtiön osoittamilta yrityksiltä.

Tällaiset rajoitukset voivat KKV:n mukaan kaventaa kuluttajien valinnanvapautta ja jarruttaa kilpailua.

 

Selvityksessä KKV tekee myös muutamia ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

Esimerkiksi vakuutusehtojen ja vakuutusten korvaamisperiaatteiden ymmärrettävyyttä parantaisi se, jos vakuutusyhtiöt kertoisivat avoimesti havainnollisia esimerkkitapauksia korvattavista ja ei-korvattavista vahinkotapahtumista.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että vakuutusyhtiöt ottaisivat ikääntyvien tarpeet huomioon kehittämällä heille sopivia vakuutuksia.

Tällä hetkellä sairauskuluvakuutuksen saaminen riippuu vakuutuksenottajan iästä ja sairauksista. Ikääntyvien tarpeiden huomioiminen vakuutuksissa varmistaisi sen, että ihmiset eivät väestön ikääntyessä yhtä herkästi jäisi sairauskuluvakuutuksien ulkopuolelle.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic