Lounais-Häme

Vapaaehtoistyö toi ystävän

Keijo Välimaa työntää Fanny Lambertia pyörätuolissa eteenpäin. Aurinkoinen sää on juuri sopiva pienelle kävelyretkelle.

-Minulla on kolme ystävää täällä Heikanrinteen palvelukeskuksessa ja käyn vapaaehtoistyössäni jokaista kaksi kertaa viikossa katsomassa. Eläkkeelle jäätyäni 2016 ilmoittauduin heti kursseille vapaaehtoiskeskus Ystävän Kammariin, Välimaa kertoo.

-Oli sellainen tunne, että koska työyhteisö jää pois, täytyy löytää jotain muuta tilalle. Vapaaehtoisryhmä on oma yhteisönsä, samoin nämä ystävät joita työssä tapaa.

Työ ikäihmisten parissa tuntui luontevalta valinnalta. Välimaa on myös lastenoikeusjärjestö Planin lastentyössä mukana, mutta ystävätoiminta on vielä aktiivisempaa.

-Tässä pääsee joka päivä kokemaan sen mukavan tunteen, että pystyy tuottamaan jollekin mielihyvää ja auttamaan. Minulla on 95-vuotias äiti ja Fannykin on kuukauden tarkkuudella saman ikäinen. Oman äidin kautta olen huomannut, että vanhukset tarvitsevat apua.

Välimaan vanhin ystävä Heikanrinteen palvelukeskuksesta on kahden vuoden takaa. Toukokuussa Välimaa kävi myös uuden Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kurssin.

-Kun sinne menee ensimmäistä kertaa käymään, toisen täytyy myös hyväksyä sinut ystäväkseen. Sitten hän saa päättää, onko henkilö sellainen, jonka kanssa voisi tulla toimeen.

 

Välimaan ja Lambertin ystävyys alkoi vuodenvaihteessa, kun Lambert pyysi itse Ystävän Kammarilta ulkoiluystävää. Kävelyretkillä ja tapaamisilla kaksikko on tutustunut toisiinsa paremmin ja joskus menee pitkiäkin aikoja jutellessa.

-Fannylla on erittäin hyvä päivittäinen tiedonjano. Hän tietää Trumpin hallinnon, kuntauudistukset ja kaiken. Hän seuraa joka päivä uutisia ja on tasalla kaikesta.

-Hän kertoo minulle omasta nuoruudesta ja elämästään, ja vastaavasti minäkin kerron hänelle. Samanlaista se on kaikkien ulkoiluystävieni kanssa, vaihdamme kuulumisia ja kerromme juttuja. Koko ajan suu käy kun ollaan liikkeellä.

Lambertista on vain mukavaa, että saa puhekaverin, jonka kanssa riittää juttua.

-Muuten minulta menisi se, että pystyn puhumaan. Se vähän karisee, puhe, ei muista enää niin hyvin. Se olisi tärkeää, että saisin sen pidettyä.

-Mutta sinullahan on parempi muisti kuin minulla, Välimaa keskeyttää.

 

Ulkoiluystäville on tarvetta enemmänkin, kertoo Heikanrinteen vs. asumispalveluesimies Päivi Jussila.

-Asukkailta tulee jatkuvasti pyyntöjä, että he saisivat enemmän ulkoilua ja torille pääsyä. Tänä kesänä, jos kauniita ilmoja riittää, he toivovat pääsevänsä torille mahdollisimman usein kahvittelemaan ja viettämään päivää muiden kanssa.

Henkilökunnan työaika Heikanrinteessä ei aina riitä, se menee enimmäkseen hoitoon ja hoivaan. Muutama vapaaehtoinen käy säännöllisesti laulattamassa ja tarvittaessa yhdessä ulkoilemassa, ja myös omaisia on informoitu ulkoiluystäväkoulutuksesta.

-Olemme saaneet tänä vuonna joka yksikköön hoiva-avustajaopiskelijoita, jotka omalta osaltaan osallistuvat ulkoiluun ja koululaisia tulee kesätyöntekijöinä joka yksikköön. Tarvetta lisäavulle on silti.

 

Joskus Välimaa ja Lambert tekevät myös pidempiä retkiä kaupungilla kahvilla ja torilla. Välillä käydään K-Raudassa hakemassa tarvikkeita. Paljon on kiinni siitä, miten Lambert jaksaa istua ja onko kuuma päivä.

-Kesäaikaan tiistaisin ja torstaisin torikahveilla on useampi ystävä kerrallaan mukana, neljä tai viisi henkeä.

Lambert kertoo, miten hänelle on tärkeää, kun on joku jolle jutella. Monet ikäihmiset palvelukeskuksessa ovat niin hiljaisia.

-Ei siellä ole oikeastaan kuin yksi rouva, jolle voi puhua. Kaikki ovat myös minua ainakin kymmenen vuotta nuorempia.

-Olet teräsmummo, Välimaa kehaisee.

 

Lambert vietti nuoruutensa Helsingissä ja asui myöhemmin 35 vuotta Tampereella, missä hän teki työuransa lihanjalostamossa. Paljon maustetta elämään on antanut matkustaminen

-En tiedä vielä yhtään maata, missä Fanny ei olisi käynyt, Välimaa kertoo.

Matkustamaan Lambert uskalsi lähteä ensimmäisen kerran vuonna 1958.

-Olin lapsena usein huonossa kunnossa. Kun tein ensimmäiset matkat, sain voimaa niistä. Jaksoin taas. En enää pelännyt, etten pärjäisi.

-Minä vain uskalsin lähteä maailmalle. Yksin minä läksin. Silloin kaikki oli pienimuotoista. Lentokoneet olivat pieniä, eikä ollut sabotaasin pelkoa.

-Ensimmäiset pienet matkat Ruotsiin ja Pietariin olivat vähän kuin juhlaa. Sitten kävin vaatimattomassa Bulgariassa ja menin kaikkialle: Euroopan maihin, Amerikkaan, Niagaran putouksille, Jerusalemiin, Afrikan maihin ja Kiinaan, Lambert kertoo. FL

 

 

 

 

Ryhdy ulkoiluystäväksi
"Ulkoiluystäväksi iäkkäälle" on Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman vapaaehtoiskoulutus.Kurssin järjestää Forssan kaupunki yhteistyössä vapaaehtoiskeskus Ystävän Kammarin kanssa.Tarkoitettu ikääntyneiden vertaisohjaajille, vapaaehtoistyöntekijöille, omaisille, läheisille ja muille asiasta kiinnostuneille.2X3Koulutus sisältää 8 oppituntia, jotka toteutetaan 2×3 tunnin tilaisuuksina.Seuraava koulutus järjestetään maanantaina 28.5. ja torstaina 31.5. Ystävän Kammarissa (Hämeentie 5, Forssa).Ulkoilulla on todettu olevan monia hyötyjä. Ulkoilu virkistää ja rentouttaa mieltä, kehittää tasapainoa ja lihasvoimaa, parantaa liikkumisvarmuutta, sekä antaa mahdollisuuksia omien asioiden hoitamiseen ja ystävien tapaamiseen. 

Uusimmat

Fingerpori

comic