Lounais-Häme

Vapaaehtoistyön kynnys madaltuu

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyön tekemisestä, muttet ole tietoinen, missä voisit sitä tehdä?

Jos vastasit kyllä, et todellakaan ole yksin. Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä. Lopuista kaksi kolmasosaa on kiinnostunut tekemään, mutta joko ajan tai tiedon puute estää.

OP on avannut vapaaehtoistoiminnan kohtaamispaikan verkossa. Hiiop100.fi kutsuu mukaan vapaaehtoistoiminnan tarjoajia ja tekijöitä.

-Tavoitteenamme on tehdä vapaaehtoistyön löytämisestä helppoa. Kutsumme kaikki suomalaiset lahjoittamaan ainakin yhden päivän vuodestaan vapaaehtoistyöhön. Säännöllisyys voi olla työssä käyvällä tiukkaa, mutta sivuston kautta vapaaehtoistyötä voi tehdä pätkissäkin, OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen kertoo.

Hiiop 100 -projektin tavoitteena on lahjoittaa juhlavuoden kunniaksi 100 vuotta vapaaehtoistyötä Suomelle. Noin puolet tavoitellusta sadasta henkilötyövuodesta syntyy, kun jokainen OP:n työntekijä voi käyttää yhden päivän työaikaansa vapaaehtoistoimintaan. Pankkilaiset voivat valita kohteen oman kiinnostuksensa mukaan mielellään oman pankin toimialueelta.

Jos hanke saa hyvän vastaanoton, verkkosivuston jatkuminen ensi vuonna on mahdollista.

Lounaismaan OP:ssa hankkeen puuhahenkilöitä ovat markkinointipäällikkö Tarja Heino ja johdon assistentti Arja Hietanen, joiden puoleen voi kääntyä mahdollisissa kysymyksissä. Nettisivusto tosin on tehty niin helppokäyttöiseksi, että sen kanssa ongelmia ei pitäisi ilmetä.

-Olemme Arjan kanssa kiertäneet pankin tiimipalavereissa ja henkilökunta on osoittanut kiinnostusta vapaaehtoistyötä kohtaan. Sieltä on saatu myös hyviä vinkkejä, Heino kehuu.

-Hyvän tekeminen tekee hyvää, arvelee Hietanen kiinnostuksen syyksi.

OP keräsi ennen vuodenvaihdetta sivustolla vapaaehtoistyöstä kiinnostuneilta tietoa siitä, millainen toiminta heitä kiinnostaa. Eniten kiinnostusta herättivät vapaaehtoistoiminta lasten ja nuorten, luonnon ja eläinten sekä ikäihmisten hyväksi. Myös työ liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä syrjäytymisen ja köyhyyden ehkäisemiseksi kiinnosti vastaajia.

Hiiopissa vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi Vaasassa pienperheyhdistys ry hakee mieskaveria yhden vanhemman lapsen perheelle. Turun Kaupunkilähetys ry hakee valmentajaa vaikeasti työllistyvälle nuorelle. Helsingissä Vapaaehtoiset Automies-kuljettajat tarjoavat iäkkäille virkistävää tunnin tai parin autoretkeä.

Vapaaehtoisten henkilötiedot selvitetään ja heidän toivotaan hakeutuvan tehtäviin yhdistysten kautta. Näin minimoidaan mahdollisten väärinkäytösten ja asiattomuuksien mahdollisuudet.

Pääkaupunkiseudulla mennään jo täyttä höyryä, mutta paikallisella tasolla kampanja on vasta käynnistymässä. Ensimmäiset vapaaehtoiset aloittivat Salon Kukonkalliossa keskiviikkona, mutta Forssan seudulla ei vielä käytännön vapaaehtoistöihin ole päästy.

-Korteniemen perinnetila on jo ilmoittautunut mukaan, sieltä löytyy monenlaista tekemistä heinänteosta alkaen. Hanke sopii hyvin esimerkiksi Suvi-illan ja Hakkapeliitan kaltaisille tapahtumille, joissa vapaaehtoisväelle on varmasti käyttöä, Heino näkee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti