Lounais-Häme

Vapaalle päässyt Jari Aarnio: "Linnasta pääseminen oli yllätys"

Helsinki
19.06.2018, 20:24

Kotimaa

– Aina kun oot linnassa ja pääset vapaaksi, niin onhan se varmasti yllätys kaikille, Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio kommentoi hovioikeuden tiistaista ratkaisua STT:lle.
Hovioikeus linjasi Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin istuntojen päätteeksi että sekä Aarnioettä ex-rikollispomo Keijo Vilhunen pääsevät vapaille odottamaan tuomiota. Oikeus katsoi, että pitkä tutkintavankeusaika painoi ratkaisussa enemmän kuin pitkä käräjätuomio, koska ratakaisun antaminen venyy ensi vuoden puolelle.
Sekä Aarnio että Vilhunen tuomittiin käräjillä 10 vuoden vankeuteen. Aarnio sai tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja Vilhunen muun muassa törkeistä huumerikoksista.
Tutkinta- ja vankeusvangin erottavat toisistaan muun muassa tapaamisoikeudet, lomat ja monet muut seikat, minkä vuoksi tutkintavankeusajan venymisellä on vangin kannalta väliä.
– Kun olet tutkintavanki, niin sulla ei ole oikeutta opiskeluun eikä työntekoon. Sä vaan odotat, Aarnio itse kuvailee eroa tutkinta- ja vankeusvankien ajankäytössä.
Syyttäjä Mikko Männikkö vaati tutkintavankeuden jatkamista.
– Käräjätuomion pituuden nojalla olisi selvät perusteet pitää Aarnio vangittuna, mutta yleinen sääntö on se, ettei pakkokeinoja saisi käyttää kohtuuttomasti, Männikkö kommentoi STT:lle.

Kolme syytä pitää vangittuna

Vaikka vapauttaminen aiheuttaa usein kahvipöydissä veikkauspörssin oikeuden ratkaisun suunnasta, ei vapauttamispäätöksen ainakaan pitäisi liittyä tähän.
Prosessioikeuden professorin Johanna Niemen mukaan vankia voi pitää tutkintavankeudessa kolmesta syystä. Näitä ovat vaara sotkea todisteita, vaara karata tai vaara jatkaa rikollista toimintaa.
– Yleensä kun on näin pitkät vankeusrangaistukset, pidetään tutkintavankeudessa. Mutta aina pitäisi miettiä myös yleiset edellytykset, Niemi sanoo.
Hovioikeus vetäytyi tiistain istunnon jälkeen pohtimaan tuomiota, joten todisteiden sotkemisvaaraa ei ole. Karkaamisvaaraa on puolestaan on testattu jo käräjävaiheessa.
– Rikollisen toiminnan vaarasta on vaikea sanoa yhtään mitään, Niemi sanoi.
Niemen mukaan näitä seikkoja pitäisi aina arvioida. Hän teki kymmenen vuotta sitten tutkimuksen, jonka perusteella oikeus jatkoi vankeusaikoja liian rutiininomaisesti.

”Odotetaan rauhassa tuomiota”

Aarnion asianajaja kertoo, että aikoo pitää seuraavaksi kesäloman.
– Luulen, että tässä on kaikilla osapuolilla huojentunut olo siitä, että ollaan saatu poikkeuksellisen pitkä pääkäsittely päättymään. Toimeksiantoni on alkanut syyskuussa 2013, onhan tämä aika intensiivinen jakso tässä jutussa ollut, Leppiniemi kommentoi tähänastista oikeusrupeamaa.
Elokussa oikeudessa aletaan istua juttua, jossa Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan puutteellisten käytäntöjen vuoksi virkarikossyytteessä ovat Aarnio, entinen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen, sittemmin Helsingin poliisipäälliköksi edennyt ja toistaiseksi hyllytetty silloinen apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio ja entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic