Lounais-Häme Forssan seutu

Vapaan valtameren strategian kannattaja Pekka Ekholm siirtyy Forssan Yrityskehityksen yrityspalvelupäällikön tontilta vapaaherraksi

Älä kilpaile hinnalla ja satsaa markkinointiin, ovat Forssan Yrityskehityksen eläköityvän yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholmin neuvot yrittäjille.
Pekka Ekholm (vas.) tuli nykyisen Forssan Yrityskehityksen palvelukseen vuonna 1996. Tuolloin hänen esimiehenään toiminut Timo Lindvall kävi monen muun tavoin saattelemassa Ekholmin eläkepäiville. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pekka Ekholm (vas.) tuli nykyisen Forssan Yrityskehityksen palvelukseen vuonna 1996. Tuolloin hänen esimiehenään toiminut Timo Lindvall kävi monen muun tavoin saattelemassa Ekholmin eläkepäiville. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Sinulta sai aina ideoita ja nopean vastauksen.

– Sudenkuopat tulivat kauttasi tutuiksi.

– Toivottavasti joku jatkaa ansiokasta työtäsi.

Muun muassa näillä kommenteilla seutukunnan yrittäjät saattelivat Forssan Yrityskehityksen yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholmia eläkkeelle perjantaina. Vuodesta 1996 eri nimillä kulkeneen yritystalon palveluksessa ollut Ekholm jää virallisesti eläkkeelle 1. joulukuuta, mutta aktiivipalveluksessa vuosilomia pitävää miestä ei enää nähdä.

Mahdollisimman vähän kilpailua

Laskematon määrä yrittämisen eri vaiheissa olevia tahoja on saanut vuosien varrella apua Ekholmilta. Parhaat muistot Ekholmille on jäänyt tilanteista, joissa ihmisellä on ollut hyvä idea, muttei rahoitusta. Ekholm on onnistunut järjestämään rahoituksen bisnes-enkelin kautta ja yritystoiminta on saatu kukoistamaan.

– On ollut niitäkin tilanteita, joissa olen arvioinut tilanteen väärin. Pitää muistaa, että asiakas tekee aina päätöksen, minä voin yrittää auttaa ja kertoa mielipiteeni, josta ei parane loukkaantua, Ekholm toteaa.

Ekholm tunnustautuu vapaan valtameren strategian kannattajaksi. Käytännössä se tarkoittaa, että liikeideassa pitäisi olla mahdollisimman vähän kilpailua.

– Esimerkiksi joku optikkoliike voi erikoistua piilolinsseihin ja niihin liittyvään osaamiseen.

Älä kilpaile hinnalla

Ekholm on kannustanut yrittäjiä panostamaan voimakkaasti markkinointiin. Yrityksen toiminta-ajatuksen pitää olla rajattu niin, että muutkin tietävät mitä se tekee. Toiminta ei saa alkaa rönsyillä.

– Jos ajattelet olevasi sellainen lahjakkuus, että kykenet tekemään mitä vaan, epäonnistut, Ekholm neuvoo.

Yksi Ekholmin vakioneuvoista on, että nosta hintaa. Näin saat samalla työllä enemmän tuottoa. Liian kallistakaan ei saa olla, mutta hinnalla ei kannata kilpailla, vaan liiketoiminnassa on oltava joku muu juju.

Ekholm muistuttaa, että asiakas on aina kuningas. Reklamaatio on aina mahdollisuus saada hyvä asiakas.

– Kun saat reklamaation, hoida se aina mahdollisimman hyvin, kuuluu Ekholmin ohje.

Ekholm toivoo, että oppilaitoksissa annettaisiin enemmän yrityskasvatusta. Oppilas voisi halutessaan jalostaa liikeideaansa koko opiskeluvaiheen ajan. Nyt käy monesti niin, että ihminen jää työttömäksi ja perustaa nopeasti yrityksen.

Aikaa omalle bisnekselle.

Jokioisilla asuva Ekholm elää niin kuin opettaa. Hän perusti 13 vuotta sitten nettikaupan, jossa hän myy nykyisin Lundian hyllyjä lähinnä yliopistoihmisille ja keräilijöille. Tavara tuunataan asiakkaan tarpeisiin sopivaksi purkamalla se ja kokoamalla uudelleen. Ekholmin mukaan hänen yrityksensä on alallaan maan suurin ja paras.

– Minulla on erilainen toimintamalli kuin kilpailijoilla. Toimitan tavaran perille Matkahuollon kautta. Helsinkiläinen kilpailijani on laiska, hän vaatii tavaralle noutoa. Myyn Tori.fissä ja nostan ilmoituksen aina kärkeen, kun tavaraa on myytävänä. Olen käyttänyt markkinointiin ison summan rahaa.

Eläkepäivillään Ekholm aikoo keskittyä paitsi yrittämiseen, myös kesäpaikan rakentamiseen Saimaalta ostetulle tontille. Myös Kuresaaren asunnolla Virossa kuluu aikaa kesäisin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic