Lounais-Häme

Vapauden tunne saa haluamaan siiville - katso video lennosta Lounais-Hämeen yllä

Saaren kansanpuiston alueen osittaisesta suojelusta käydään vääntöä Forssan ja Tammelan kesken.

-Se olikin hurjaa, hurjempaa kuin ajattelin! Mahaa rupesi aika nopeasti vääntämään. Ja kun laskeuduttiin, renkaat hiukan tärähtivät maahan.

Forssalainen Susanna Tekkala on juuri laskeutunut elämänsä ensimmäiseltä lennolta. Tällä lennolla ei ollut lentoemäntiä, ei kahvitarjoilua, eikä matkatavaroitakaan tarvittu. Näkymät sen sijaan olivat upeat ja tutut.

 

Tekkala lensi äitinsä Mirvan kanssa Forssan ja lähitienoiden yllä amerikkalaisella Piper Archer II -pienkoneella. Forssan Seudun Ilmailuyhdistyksen konetta lensi Martti Kemppainen.

-Pörräsimme pitkään Kalliomäen yllä, mutta ei sieltä omaa kotitaloa oikein tahtonut erottaa. Kaikki isotkin rakennukset näyttivät yllättävän pieniltä ilmasta käsin. Välillä oli vaikea hahmottaa, missä mentiin, mutta pilotti piti kyllä ajan tasalla, Mirva Tekkala kiittelee.

Äiti ja tytär olivat ilmassa vajaan parinkymmenen minuutin ajan. Pidempäänkin olisi maisemia jaksanut ihailla.

 

Forssan Seudun Ilmailuyhdistys aloitti yleisölennätykset tänä kesänä kymmenen vuoden tauon jälkeen. Haluja oli sekä yhdistyksellä että yleisöllä jo aiemmin, mutta sääntely esti sen.

Tähän saakka vain ansiolentolupakirjan omaavat pilotit ovat voineet tehdä yleisölennätyksiä ja kerätä ilmailuyhdistykselle näin varoja. Nyt Trafi on keventänyt harrasteilmailun mahdollisuuksia.

-Aiemmin saimme suorittaa esimerkiksi polttari- tai syntymäpäivälentoja ja rahastaa sen verran, että saimme kulut peittoon. Tiliä emme saaneet lennätyksillä tehdä, Forssan yhdistyksen varapuheenjohtaja Arto Heino kertoo.

 

 

Mikäli Suomen kesäsäät sallivat, on yleisöä tarkoitus lennättää koko tulevan kesän lauantai-iltapäivisin. Forssan Seudun Ilmailuyhdistys ja Forssan lentokenttää kotikenttänään pitävä Hämeen Urheiluilmailijat lennättävät yleisöä vuoroviikonloppuisin.

-Tavoitteena on tarjota elämyksiä mutta myös saada toiminnallemme näkyvyyttä, Heino huomauttaa.

 

Heino itse on innokas lentäjä. Heino, kuten myös ilmailuyhdistyksen kenttäpäällikkö ja yleisölennätyksiä tekevä Juha Heinämäki eivät osaa tarkasti selittää, mikä siiville vetää.

-Lentäminen on harrastuksena vähän samanlainen kuin moottoripyöräily, sitä on vaikea järjellä selittää, Heinämäki pohtii.

-Vapauden tunne ylhäällä, se pitäisi jokaisen kokea. Lentäminen on todella miellyttävä harrastus, Heino peesaa.

Heinämäki käyttää konetta myös hyötytarkoituksiin. Viime viikolla hän muun muassa lensi Turkuun työpalaveria varten.

-Koneen lentonopeus on parisataa kilometriä tunnissa, eli pääsee sillä hiukan nopeammin kuin autolla.

Vuosimalliltaan Piper on -84, lentokoneiden iässä kuulemma nuoren puoleinen.

-Suurin osa koneista on 60- ja 70-luvuilta. 90-luvun lamassa taas ei juurikaan koeita osteltu, Heinämäki huomauttaa.

 

Tammelalaiset Heikki ja Elina Lähteenmäki toivat 3-vuotiaan Urho-poikansa ja tämän 6-vuotiaan Aaro-isoveljen lentoretkelle. Kumpikaan pojista ei ollut aiemmin lentänyt.

Koska Piperissa on kolme paikkaa matkustajille, jäi äiti maahan vilkuttamaan.

Lennon jälkeen poikia otti hiukan mahanpohjasta, mutta Aaro vakuutti olevansa valmis uudellekin lennolle.

-Jos ei ole ihan noin puuskainen tuuli! Näin koneesta ainakin kotitalon ja mummolan.

Elina-äiti kertoo soittaneensa papalle, että tulisi pihalle vilkuttamaan.

-Pappaa en kyllä nähnyt, Aaro harmitteli.

 

Jokioislaiset Tarmo Johanson ja Marjut Salminen toivat niin ikään lapsensa lentämään. Karmen, Markkus ja Rasmus kipusivat Piperin kyytiin intoa puhkuen.

-Huomasimme ilmoituksen yleisölennoista Facebookissa jo vähän aikaa sitten, mutta tätä ennen ei ollut sopivaa viikonloppua. Lento oli yllätys lapsille, emme puhuneet mitään etukäteen, Johanson kertoo.

Kolmikolla oli lennolla hauskaa, vaikka Karmenia hetkittäin ihan vähän pelotti.

-Tunnistin ainakin kirjaston ja vesihelmen, kun lensimme niiden yli. Lensimme myös Tammelassa ja Jokioisilla ja erotin meidän kotitalon. Vähän erilaiselta tuntui kuin isolla lentokoneella lentäminen, Markkus pohtii. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic