Lounais-Häme

Vapaus, rauha ja ihmisoikeudet – Suomalaiset arvostavat EU:ssa käytännön asioita, suurimmiksi ongelmiksi koetaan maahanmuutto ja ilmastonmuutos

Suomalaiset uskovat tietävänsä Euroopan asioista enemmän kuin muut EU-kansalaiset.
Suomalaiset uskovat oman Eurooppa-tietämyksensä olevan parempaa kuin muilla EU-kansalaisilla keskimäärin. Kuva Strasbourgista europarlamentin täysistunnosta. Kuva: Vanessa Valkama

Suomalaisille EU:ssa tärkeintä ovat matkustamisen, opiskelun ja työskentelyn vapaus. EU merkitsee suomalaisille tuoreen eurobarometrin mukaan siis positiivisia käytännön asioita. Myös yhteiseen rahaan suomalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti – neljä viidestä suomalaisesta kannattaa talous- ja rahaliittoa sekä yhteistä valuuttaa.

EU näyttäytyy suomalaisille myös rauhan, ihmisoikeuksien ja lakien kunnioittamisen unionina.

Suomalaisille teetetyn kyselyn perusteella EU:n suurimmat ratkaistavat ongelmat koskevat maahanmuuttoa ja ilmastonmuutosta. EU:n sisäiseen maahanmuuttoon suomalaiset asennoituvat myönteisemmin kuin EU-kansalaiset keskimäärin, mutta EU:n ulkopuolelta tulevaan maahanmuuttoon suhtautuminen on kriittisempää.

EU-maiden julkisen talouden tila ei puhuta suomalaisia yhtä paljon kuin vielä vähän aikaa sitten, vaikka suomalaiset pitävätkin sitä tärkeämpänä asiana kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että he ovat perillä Eurooppaa koskevista asioista vähintäänkin melko hyvin. Suomalaiset myös otaksuvat itsensä ja muiden suomalaisten tietävän Euroopan asioista enemmän kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Tuoreen eurobarometri-kyselyn tulokset julkaistiin maanantaina. Kysely toteutettiin kaikissa EU-maissa, viidessä jäsenehdokasmaassa ja Pohjois-Kyproksella marraskuussa. Kyselyyn osallistui kaiken kaikkiaan 32 600 yli 15-vuotiasta vastaajaa, joista 27  424 oli EU-maiden kansalaisia.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic