Lounais-Häme

Vapautuneisuutta, helpotusta ja ripaus jännitystä – uudet ylioppilaat saivat valkolakkinsa Forssassa

-Ylioppilastutkintolautakunnan antamin valtuuksin julistan teidät ylioppilaiksi. Olkaa hyvä ja painakaa valkolakki päähänne.

Rehtori Simo Veistolan sanat kaikuivat Forssan yhteislyseon ylioppilasjuhlassa urheilutalo Feeniksissä, minkä jälkeen lähes 170 ylioppilaslakkia painautui tuoreiden ylioppilaiden päähän.

Vaikka kolmen tai neljän vuoden uurastuksen jääminen taakse on iloinen asia, myös muut tunteet nousivat lakkipäillä pintaan.

-Iso helpotus, viimeinkin voi sanoa itseään ylioppilaaksi, Julia Kirjavainen kuvaili juhlan virallisen osuuden päätyttyä.

-Vaikka tulos oli tiedossa jo aiemmin, olo on nyt ennen kaikkea vapautunut, Mikko Salmela taas kertoi.

Myös Amanda Metsämäki, Elli Heinonen ja Sirkku Hämäläinen tunsivat olonsa juuri helpottuneeksi.

-Nyt se sitten on ohi. Kirjoitukset menivät hyvin, Heinonen kertoo.

 

Suurella osalla tuoreista ylioppilaista on edessään maisemanvaihdos ja uusi aika, kun lukion lisäksi peräpeiliin jäävät kotipaikkakunta, perhe ja ystävät.

Julia Kirjavainen ja Teemu Mäkelä suuntaavat molemmat Jyväskylään, kunhan vain korkeakoulusta tulee myöntävä tulos. Kirjavainen aikoo opiskella psykologiaa tai englannin opettajaksi, Mäkelällä on mielessään tietotekniikan opinnot.

-Tietysti nyt jännittää, kun lähtee tavallaan omilleen. Joutuu oikeasti aikuistumaan, Kirjavainen hymyilee.

Kirjavainen ja Mäkelä luettelevat esimerkiksi laskujen maksamisen, verojen hoitamisen ja vakuutusasiat heitä jännittäviksi asioiksi.

-Näihin ei ole koulussa saanut koulutusta, kaksikko naurahtaa ja samalla vinkkaa koulutusten sisällöistä päättävien suuntaan.

Metsämäki, Heinonen ja Hämäläinen kertovat, että lukioajoista jää lämpimät muistot, eikä mitään palavaa halua lähteä uusin seikkailuihin ole.

-Pakko se silti kai on lähteä opiskelemaan, vaikka täälläkin on ollut mukava olla, biologian yliopisto-opintoihin tähtäävä Hämäläinen naurahtaa.

 

Forssan seudulta lähtemisen ja lukion taakse jäämisen ei silti tarvitse olla surullisia asioita.

-Se on mielestäni myös vapauttavaa, kun pääsee huolehtimaan omista asioistaan ja miettimään itse tekemisiään, Mäkelä sanoo.

Myös Noora Lemmetti kokee olonsa muutoksen kynnyksellä helpottuneeksi.

-En koe surullisena asiana aikuistumista ja itsenäistymistä. Olen sitä jo odottanutkin, Lemmetti kertoo.

 

Juhlassa pitämässään puheessa rehtori Simo Veistola kertoi, että ainakaan kovin huonot tuoreiden ylioppilaiden tulevaisuuden näkymät ole.

-Tilastokeskuksen vuoden 2015 tilastojen mukaan yli 70 prosenttia Forssan yhteislyseon uusista ylioppilaista on kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen ollut opiskelemassa. Työelämässä tai opiskelemassa oli yhteensä 95 prosenttia, Veistola sanoi.

-Nykyiset nuoret osaavat hoitaa asiansa. Ollaan aikuisten oikeasti ylpeitä näistä nuorista, Veistola totesi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti