Lounais-Häme Forssa

Vapo siirtyi Forssassa kaukolämmön kausihinnoitteluun – Taloyhtiöitä kutsuu nyt energiansäästö

Vapo siirtyi Forssan kaukolämpöverkossa energiamaksun kausihinnoitteluun puoli vuotta sitten. Viisikuukautisella talvikaudella hinta on korkealla.
Isännöitsijä Rami Tervomaa kannustaa kaukolämpötaloja ja muitakin etsimään energiasäästöjä. Vapon mukaan vuotuiset lämmityskustannukset eivät kausihinnoittelussa keskimäärin muutu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kausihinnoittelu siirtää kaukolämmitettävien rakennusten energiakustannuksia enemmän talvikuukausille. Kausihinnoittelu ohjaa näin ratkaisuihin, jotka vähentävät erityisesti talviajan energiankulutusta.

Vapon mukaan lämmityskustannukset eivät kausihinnoittelulla keskimäärin muutu. Kaukolämpöliiketoiminnan vastaava johtaja Clas Blomberg sanoo, että kausihinnoittelu vastaa todellisia kaukolämmön tuotantokustannuksia ja kannustaa energiatehokkuuteen.

Kaukolämmön hinta on Blombergin mukaan Forssassa näillä näkymin oikealla tasolla. Seuraava mahdollinen tarkistusajankohta on 1.7.

Forssan Isännöinnin ja Kiinteistönvälityksen isännöitsijä ja Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen Rami Tervomaa toteaa, että kausihinnoittelu ohjaa kaukolämmön käyttäjiä etsimään energiatehokkaita ratkaisuja talven varaksi.

Kun kaukolämmön hinta on talvella korkeimmillaan, kylmimmän vuodenajan energiankulutuksella on hyvin suuri vaikutus taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin. Kausihinnoittelu vaatii jatkossa taloyhtiöiltä myös entistä tarkempaa maksuvalmiuden seuraamista.

Taloyhtiöissä on Tervomaan mukaan tärkeintä tarkastaa, että lämmönsiirrin toimii kuten pitäisi, ja että sille on säädetty oikeat arvot.

– Lämmitysjärjestelmä pitää pyrkiä tasapainottamaan niin, että se toimii kaikissa huoneistoissa oikealla tavalla.

Turhan useissa taloissa patteriverkoston alkupään asunnoissa hohkaa 25 astetta, kun viimeisessä asunnossa verkoston ääripäässä on 19 astetta. Lämmitysjärjestelmän tasapainotuksella huoneistojen välinen ero saadaan pienennettyä noin yhteen asteeseen.

– Totta kai se maksaa. Puhtaasti energiainvestointina sen takaisinmaksuaika on kohtuullisen pitkä, mutta siinä täytyy huomioida myös asumisviihtyvyyden parantuminen, Tervomaa sanoo.

Lämmitysjärjestelmän tasapainotus kannattaa yhdistää muuhun isompaan taloremonttiin kuten ikkunoiden uusimiseen, joka jo itsessään muuttaa talon lämpötasetta.

Yksi ratkaisu on poistoilman lämmön talteenotto. Ilmanvaihto aiheuttaa suurimman lämpöhukan. Muita mahdollisia investointeja ovat ilmavesipumput ja aurinkokennot.

– Keinoja löytyy. On vain laskettava, onko investointi kannattava vai ei, Tervomaa sanoo.

Koska kausihinnoittelua on kestänyt Forssassa vasta puoli vuotta, ei ole vielä saatavissa ympärivuotista vertailutietoa hinnoittelumuutoksen vaikutuksista talojen vuosikustannuksiin. Jossain talossa vuosikulut voivat nousta.

– Kesällä olemme viisaampia asian suhteen, kun hinnoittelumalli on ollut ensimmäisen kokonaisen vuoden käytössä, Tervomaa summaa. FL

Energia on talvella kallista

Vapo siirtyi Forssan kaukolämpöverkossa energiamaksun kausihinnoitteluun 1. heinäkuuta viime vuonna.

Kausihinnoittelussa talvikaudella hinta on selvästi korkeampi kuin kesäkaudella.

Marraskuusta maaliskuulle kaukolämpöenergian kausihinta on nyt 78,08 euroa megawattitunnilta.

Välikautena huhti–toukokuussa sekä syys–lokakuussa kausihinta on 66,81 euroa ja kesäkautena kesä-elokuussa 47,99 euroa megawattitunnilta.

Vapon mukaan vuotuiset lämmityskustannukset eivät keskimäärin muutu, mutta hinnoittelu kannustaa säästämään lämmityskustannuksista kulutuspiikkien aikana.

Kaukolämmön perusmaksun hinnoittelumuutos 1.1.2018 kannustaa myös säästöön, koska asiakas maksaa entistä tarkemmin oman lämmönkäyttönsä mukaan. Laskutusvesivirta tarkistetaan vuosittain toteutuneen kulutuksen perusteella.

Vapon mukaan palaute muutoksista on ollut myönteistä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat