Lounais-Häme

Vapo yhdisti Suomen, Ruotsin ja Viron kaukolämpönsä Neveliksi - Mukana myös Forssan laitos ja verkko

Vapo yhdisti lämmöntuotannon sekä kaukolämmön liike- ja asiakastoiminnot yhdeksi uudeksi kansainväliseksi yhtiöksi. Myös Forssan kaukolämpövoimalaitos toimii nyt Vapo-konserniin kuuluvassa Nevelissä. Kuva: Tapio Tuomela
Vapo yhdisti lämmöntuotannon sekä kaukolämmön liike- ja asiakastoiminnot yhdeksi uudeksi kansainväliseksi yhtiöksi. Myös Forssan kaukolämpövoimalaitos toimii nyt Vapo-konserniin kuuluvassa Nevelissä. Kuva: Tapio Tuomela

Vapo on yhdistänyt teollisuuden ja kuntien infrastruktuuriliiketoimintansa uuteen kansainväliseen yhtiöön, Neveliin.

Uusi yhtiö vastaa lämmöntuotannosta sekä kaukolämmön liiketoiminnasta ja asiakastoiminnoista Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Nevel aikoo myös jatkossa tarjota kunnille ja teollisuudelle infrastruktuuriratkaisuja.

Uusi yhtiö on kokonaan Vapo-konsernin omistama. Myös Forssan voimalaitos ja kaukolämpöverkko ovat nyt Nevelin.

– Forssan seudun asiakkaat saavat meiltä postia ja ensimmäiseksi he huomaavat muutokset kirjeen nimiössä. Seuraavaksi he saavat entistä vihreämpää kaukolämpöä ja palvelua. Forssassa on satsattu energiantuotantoon ja sen tehokkuuteen, ja seuraavaksi panostamme uusiutuvien biopolttoaineiden käytön lisäämiseen Forssassa, Nevelin toimitusjohtaja Markus Hassinen toteaa.

Nevelin toimitusjohtaja Markus Hassinen lupaa, että Forssan voimalaitosta kehitetään entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.

 

Forssa on Hassisen mukaan yhtiön suurimpia asiakkaita.

– Nyt tutkimme mitä uusiutuvan puuperäisen biopolttoaineen lisääminen nykyisestä Forssassa teknisesti tarkoittaisi. Sen jälkeen asiassa edetään.

Lue myös: Forssa häviää kasvihuonepäästöjen kisassa turpeen mitalla – Vapon kaukolämpövoimalaitoksen polttoaine heikentää tyykikylän sijoitusta CO2-raportissa

 

Hassinen toteaa, että uusi yhtiö luo jatkossa teollisuudelle ja kunnille kehittyneitä infrastruktuuriratkaisuja.

– Kuntien haasteita ovat vanheneva infrastruktuuri ja heikentyvä taloustilanne, kun taas teollisuudessa haetaan uusia keinoja kilpailukyvyn parantamiseen. Liiketoimintaympäristöstä tulee jatkuvasti monimutkaisempi ja vaativampi. Haluamme auttaa asiakkaitamme uudelle tasolle materiaali-, energia- ja tietovirtojen optimoinnilla sekä synergioiden mittakaavaeduilla.

Yksi kehityksen keino on digitalisaatio. Esimerkiksi Forssan voimalaitoksenkin toimintaa ohjataan Vantaan toimipisteestä.

– Viemme digitalisaatiota eteenpäin, jotta asiakkaamme olisivat voittajia meneillään olevassa neljännessä teollisessa vallankumouksessa. Yhtiömme pyrkii myös kohti hiilineutraalia tulevaisuutta investoimalla uusiutuvaan energiaan ja laatimalla suunnitelmia kestäviin toimintamalleihin yhteistyössä asiakkaiden kanssa, Hassinen lisää.

Lue lisää: Kaukolämpö käy kuumana pakkasilla

Nevel tuottaa vuosittain yli 1,6 TWh energiaa 150 energiantuotantolaitoksessa. Yhtiö myös operoi yli 40:tä kaukolämpöverkkoa digitaalisen alustan avulla. Yhtiön palveluksessa on 125 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Yhtiön liikevaihto on käynnistymisvaiheessa noin 100 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtajaksi nimitetty Hassinen on aiemmin vastannut Vapon Energy-divisioonasta. Hän jatkaa Vapo oy:n johtoryhmässä ja raportoi vastuualueistaan konsernin toimitusjohtaja Vesa Tempakalle. FL

Lämpöä Forssassa ja Jokioisilla

Forssa on lämmennyt kaukolämmöllä vuodesta 1975 lähtien.

Nevelin kaukolämpöverkko Forssassa ja Jokioisilla on noin 80 km mittainen. Siihen kuuluu yli 600 omakotitalo-, taloyhtiö-, kiinteistö- ja teollisuusasiakasta.

Forssassa kaukolämpö tuotetaan voimalaitoksessa Kiimassuolla pääosin kotimaisin ja paikallisin voimin.

Polttoaineesta yli 90 prosenttia on kotimaista.

Laitoksessa käytetään pääosin jyrsinpolttoturvetta. Uusiutuvan polttoaineen kuten metsähakkeen ja pelletin osuus on vajaa puolet.

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic