Lounais-Häme

Vappu alkaa auringolla, mutta sää synkkenee juhlan edetessä - Grillatessa pitää olla tarkkana kuivan maaston kanssa

Etelässä lämpötila jopa 15 astetta, pohjoisessa viileämpää
Ulkona grillaamisessa täytyy olla erityisen tarkkana metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana.

Vapunaattoa päästään viettämään suuressa osassa Suomea aurinkoisessa säässä, joka on lämmöltään vuodenaikaan nähden tavanomainen tai hieman keskimääräistä lämpimämpi.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on vapunaattona 10–15 astetta lämmintä, eikä tuulikaan kiusaa. Maan pohjoisosissa lämpö jää viiteen asteeseen, ehkä vähän allekin, arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso STT:lle.

Lähinnä maan länsiosassa voidaan saada aattona vesisadetta. Pohjoisosissa vappu on todennäköisesti loskainen tai luminen.

– Pohjoisen sateet lähtevät suuntaamaan etelämmäs, kertoo puolestaan Ilmatieteen laitoksen meteorologi Mikko Laine.

Vappuyön juhlijoille voi tulla ulkosalla vilu, sillä keskiviikon vastaisesta yöstä on tulossa koko maassa kylmä. Lämpötila voi laskea muutamaan asteeseen maan etelä- ja keskiosia myöten. Käsivarren Lapissa voidaan käväistä jopa nollan alapuolella.

Koleus leviää pohjoisesta

Etelässä toukokuun ensimmäinen päivä on vielä poutainen ja lämpötila liikkuu 10–15 asteessa. Pohjoisen sateet liikkuvat kuitenkin etelää kohti siten, että jo Keski-Suomen leveyksillä kannattaa pukea sateenpitävää päälle iltapäivällä.

–  Sateet saavuttavat Etelä-Suomen keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Loppuviikko näyttääkin melko sateiselta ja kylmältä koko maassa, Laine toteaa.

Kaiken kaikkiaan vappu näyttää melko tavanomaiselta vuodenaikaan nähden, Ilmatieteen laitos toteaa. Pitkän ajan tilastojen mukaan vappuna päivän keskilämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 10–15 asteessa, pohjoisemmassa on ollut viitisen astetta viileämpää.

Ulkona grillailu riskipeliä

Kuiva kevät on tuonut metsä- tai ruohikkopalovaroitukset laajoille alueille. Vapun juhlinnassa tuleekin ottaa huomioon voimassa olevat varoitukset, meteorologi sanoo.

– Koko Suomessa Lapin maakunnan eteläpuolella on voimassa metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus. Tämä on syytä ottaa huomioon, jos suunnitelmissa olisi grillailla ulkosalla, Helena Laakso painottaa.

Kuivuuden vuoksi tulentekoa maastossa kannattaa välttää.

Uusimmat

Fingerpori

comic