Lounais-Häme

Vappu oli poliisille Kanta-Hämeessä rauhallisempi kuin normaali viikonloppu

Kanta-Hämeen alueen rauhallisuudesta kertoo, ettei poliisilla ollut maakunnan alueen tapahtumista mitään tiedotettavaa aamulla. Kuva: Pekka Rautiainen
Kanta-Hämeen alueen rauhallisuudesta kertoo, ettei poliisilla ollut maakunnan alueen tapahtumista mitään tiedotettavaa aamulla. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Vappu on sujunut toistaiseksi erittäin rauhallisesti. Hämeen poliisi tiedotti vappupäivän aamuna, että mennyt vuorokausi oli tehtävä- ja kiinniottomäärältään Kanta-Hämeessä jopa tavallista viikonloppua rauhallisempaa, ja Päijät-Hämeen puolellakin normaalin viikonlopun tasoa.

Kanta-Hämeen alueen rauhallisuudesta kertoo, ettei poliisilla ollut maakunnan alueen tapahtumista mitään tiedotettavaa aamulla.

Päijät-Hämeessä poliisi kertoi rattijuopoista ja törkeistä ylinopeuksista.

Lahden Mukkulassa saatiin kiinni pari rattijuoppoa, jotka ajoivat kovaa ylinopeutta 60 kilometrin rajoitusalueella. Poliisi mittasi torstai-iltana noin 30-vuotias miehelle 140 kilometrin tuntinopeuden ja perjantaina aamuyöllä noin 20-vuotiaalle miehelle 124 kilometrin tuntinopeuden.

Molemmat miehet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, ajokortit otettiin poliisin haltuun ja heidät otettiin kiinni Lahden pääpoliisiasemalle epäiltynä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä rattijuopumukseen. Kolmekymppinen mies puhalsi yli törkeän rattijuopumuksen rajaa osoittavat lukemat.

Vappuaaton iltana Lahden Renkomäessä noin 25-vuotias nainen puhalsi törkeää rattijuopumusta osoittavat lukemat.

Perjantaina aamuyöllä Hollolan Salpakankaalla noin 40-vuotias mies jäi kiinni niin ikään törkeästä rattijuopumuksesta.

Hän yritti vastustaa verinäytteen ottoa rimpuilemalla, mutta poliisi taltutti miehen kiinni pitämällä. Hänet otettiin kiinni Lahden pääpoliisiasemalle epäiltynä törkeään rattijuopumukseen ja virkamiehen vastustamiseen.

Hämeessä poliisi ei ole törmännyt ihmisten joukkokokoontumisiin. Koronaviruksen vuoksi kokoontumista julkisille paikoille on kehotettu välttämään ja yleisötilaisuudet on kielletty.

Tilanteen tarkkailua jatketaan vappupäivänä ja puututaan tarvittaessa.

Myös muualla Suomessa rauhallista

Vapun juhlinta on ollut yön aikana rauhallista ympäri Suomen, kerrottiin poliisin tilannekeskuksista STT:lle varhain aamulla.

Lounais-Suomessa on ollut hiljaisempaa kuin tavallisena perjantaiyönä. Lounais-Suomen poliisi summaa perjantaina aamulla tiedotteessa, että Aurajoen ranta, puistot ja keskustat pysyivät yön ajan tyhjinä.

Itä-Suomessa ilta oli poliisille kiireinen puoleenyöhön asti. Tehtävien määrän osalta tilanne muistutti kesäistä perjantaiyötä. Illalla ja yöllä Pohjois-Karjalan Juuassa etsittiin kadonnutta miestä, jonka rajavartiolaitoksen helikopteri lopulta löysi.

Helsingin tilannekeskuksesta yötä kuvaillaan normaalia vappuaattoa rauhallisemmaksi.

Yksittäisiä nuorten kokoontumisia

Sisä-Suomesta komisario Tero Halmela kertoo, että isoja kokoontumisia ei ole ollut. Halmelan mukaan ihmiset ovat kiitettävästi noudattaneet suosituksia juhlia etänä. Hän arvioi, että kylmä ilma on myös tehnyt osansa.

Halmela kertoo yksittäisestä tapauksesta, jossa useita nuoria oli kokoontunut uimarannalle Tampereella Pirkanmaalla. Juhlijat poistuivat rannalta oma-aloitteisesti poliisin tullessa paikalle.

Sisä-Suomen poliisi on saanut jonkin verran hälytyksiä häiritsevästä metelistä kodeissa. Poliisista ei voitu vielä aamuyöllä verrata niiden määriä aikaisempiin vappuihin.

Lounais-Suomen poliisi kertoi Twitterissä ennen puolta yötä, että Satakunnassa nuoria oli kerääntynyt runsaasti Porin Tikkulan ABC:n parkkipaikalle. Nuorten joukossa oli humaltuneita alaikäisiä.

Jos ulkona oli epätyypillisen hiljaista, niin sisätiloissa kuohui Lounais-Suomessa enemmän kuin tavallisena vappuaattona. Kotihälytyksiä oli alueella useita kymmeniä normaalia enemmän.

Kittilässä 70 kilometrin takaa-ajo

Oulun poliisi sen sijaan kertoo tiedotteessa, että kotihälytyksiä oli odotettua vähemmän.

Oulun poliisilaitos kertoo Twitterissä, että Jokilaakson alueella kotihälytysten määrä saattaa olla hiukan normaalia suurempi. Oulun poliisin tiedotteessa kerrotaan, että hälytysten määrä on ollut ennakoitua pienempi.

Lounais-Suomessa kotihälytysten määrä ei ole ollut silmiinpistävä.

Lapissa Kittilässä poliisi ajoi yöllä takaa lähes 70 kilometrin matkan paikkakuntalaisen miehen kuljettamaa autoa. Poliisi kertoo tiedotteessa, että auton kyydissä oli useita ihmisiä, joista yksi hyppäsi pois kyydistä auton hiljentäessä vauhtia.

Lopulta mies ajoi auton piikkimattoon. Poliisi tutkii tapahtumia muun muassa törkeänä rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. FL–STT

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic