Lounais-Häme

Vappu on iloa, kevättä ja politiikkaa

Forssan seudulla vappua vietettiin perinteisin menoin. Poliittisia puheita kuultiin niin torilla kuin muistomerkeilläkin. Forssassa myös marssittiin aurinkoisessa säässä.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) puuttui vappupuheessaan Forssan torilla paikalliseen sopimiseen. Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä Myllykoski paheksui kilpailukykysopimuksen jälkeisiä soraääniä, joita hän toteaa kaikuvan Suomen Yrittäjistä ja Perheyritysten liitosta. 
– Ne vaativat, että paikalliseen sopimiseen ei saa kuulua ehtona, että sopimisen on tapahduttava järjestäytyneen työntekijöiden edustajan kanssa. Järjestöt vaativat, että työnantaja ”sopii” työehdoista paikallisesti työntekijän kanssa ilman työehtosopimusten muodostamaa perälautaa. Tässä taloustilanteessa se tarkoittaa, että työnantaja sanelee ehdot. 
Myllykoski korosti puheessaan, että mahdollisten erimielisyystilanteiden varalta työntekijällä on välttämätöntä olla ammattiliiton lainopillinen tuki takana ja paikallisen sopimisen on pohjauduttava toimivaan, järjestäytyneeseen henkilöstöedustukseen.
Myllykoski ei tyrmännyt paikallista sopimista.
– Se on tulevaisuutta, kunhan kyse on aidosta sopimisesta. Yleissitova työehtosopimus on välttämätön, samoin sopiminen järjestäytyneen työntekijöiden edustajan kanssa. Ilman näitä sopimisen seuraukset työmarkkinoille voivat olla yllättävät. Monen ammatin palkkaus voidaan tarvittaessa halpuuttaa, jolloin hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus kokee haaksirikon, hän totesi.
 
Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola oli samoilla linjoilla puhuessaan vappuaamuna Humppilassa kaatuneiden muistomerkillä.

– Tänään meitä, työväenliikettä ja ammattiyhdistysliikettä, tarvitaan puolustamassa tavallista ihmistä markkinavoimien ja ahneuden edessä. Meitä tarvitaan asettamaan ihmisten tarpeet kaiken edelle. Jotkut sanovat tätä vanhanaikaiseksi ja vanhojen rakenteiden puolustamiseksi. Sitä se ei ole.

Lepola lisäsi, että onnistuminen ei ole helppoa.

-Tämän päivän yhteiskunta on muuttunut, taloudelliset ja sosiaalisen turvallisuuden haasteet ovat hyvin erilaisia kuin näiden sodassa kaatuneiden ihmisten yhteiskunnassa oli. Tavallisen ihmisen perustarpeet ovat kuitenkin ihan samanlaisia kuin tuon ajan yhteiskunnassa, hän lisäsi.

SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Janne Nieminen toi myös puheenvuorossaan Forssan torilla esille vasemmiston ay-liikkeen mission.

– Sipilän hallitus on jatkanut selkeän idelogista hyökkäystä työväenliikkeen arvoja vastaan. Uutiset veroparatiiseihin kätketyistä omaisuuksista kertovat, että todellista isänmaallisuuutta näiltä ahneilta rahanvallan edustajilta ei löydy. Työväenliikkeen ja heitä lähellä olevien ihmisten on nostettava nämä räikeät väärinkäytökset esille. Kansalaisten on nähtävä mistä lopultakin on kyse kun sanotaan, ettei meillä ole varaa pitää hyvinvointivaltiota yllä, hän muistutti.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti