Lounais-Häme

Vapun juhlinta näkyy ruuhkapiikkinä puhelinhuollossa

Näytön lasin hajoaminen on yleisin syy puhelimen rikkoutumisessa. Kuva: Pekka Rautiainen
Näytön lasin hajoaminen on yleisin syy puhelimen rikkoutumisessa. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesän lähestyminen näkyy vakuutusyhtiöissä muun muassa kännyköiden rikkoutumisista ja varkauksista haettavien korvausten määrien kasvuna.

Asiantuntijan mukaan ilmiön taustalla vaikuttavat ulkoilun lisääntyminen ja vapaa-ajan viettotavat. Vappu ja muut juhlapäivät näkyvät myös vahinkotilastoissa.

– Kesällä sattuu melkein tuplasti enemmän puhelinten rikkoutumisia kuin alkukevään hiljaisina kuukausina. Myös juhlintaan painottuvat juhlapyhät, kuten vappu ja juhannus, näkyvät meillä ruuhkapiikkeinä, kertoo Saku Anttila kännyköiden huoltoihin erikoistuneesta Fonumista.

Anttilan mukaan puhelimen käyttö ja rikkoutumiset seuraavat suomalaisten lomakalenteria ja vuodenaikoja. Loma-aikaan puhelimia käytetään enemmän ja ilmojen lämmetessä puhelimia käytetään myös enemmän ulkona. Nämä lisäävät puhelinten rikkoutumisen riskiä. Myös vapaa-ajan viettoon liittyvä alkoholinkäyttö laskee tarkkaavaisuutta ja altistaa vahingoille.

LähiTapiolan korvauspalveluiden korvauspäällikkö Jussi Korpelainen vahvistaa kesän lomakauden lisäävän puhelinten rikkoutumisista ja varkauksista haettavien korvausten määriä.

– Ylivoimaisesti yleisin syy puhelimen rikkoutumiselle on näytön lasin hajoaminen puhelimen pudotessa kädestä kovalle alustalle. Ulkoillessa puhelin putoaa helposti kädestä ja rikkoutuu. Myös puhelinten katoamisista ja varkauksista haettavien korvausten määrät kasvavat kesällä. Nämä ovat yhteydessä vapaa-ajan vilkkaaseen viettoon ja suuriin yleisötapahtumiin, Korpelainen kertoo.

Korpelaisen mukaan helppo vinkki säästäisi monet puhelinten rikkoutumiselta ja näytön korjaamiseen liittyvältä vaivalta.

– Uuteen puhelimeen kannattaa aina asentaa suojaksi panssarilasi ja suojakuoret. Nämä saa muutamalla kympillä useiden satojen eurojen arvoisen laitteen suojaksi. Näytön rikkoutumisen lisäksi yleinen syy puhelimen rikkoutumiselle on kosteusvaurio. Kosteusvauriot syntyvät usein laitteen kastuessa esimerkiksi veteen pudotessa.

Suomalaisista joka kuudes (17 %) kertoo rikkoneensa puhelimensa viimeisen vuoden aikana. Puhelimiksi muutettuna tämä on 595 000 rikkoutunutta puhelinta vuodessa.

– Siihen kannattaako puhelin korjata, vaikuttavat suoraan laitteen ikä ja hinta sekä tietysti korjauskustannukset. Tällä hetkellä noin puolet rikkoutuneista puhelimista korjataan. Yleensä kannattaa käydä pyytämässä korjausliikkeestä arvio korjaukselle. Parhaassa tapauksessa maksettavaksesi jää vain vakuutuksen omavastuu, joka tavallisesti koti-irtaimistolle on 150-200 euroa, kertoo Korpelainen.

 

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic