Lounais-Häme Hämeenlinna

Varakas Sunny-Trading kuoli varattomana – Velkojat ja valtio eivät maksaneet rahojen perimisestä Markku Ritaluomalta

Konkurssipesän annettiin raueta varattomana, vaikka Markku Ritaluoman yhtiö on sille velkaa 6,3 miljoonaa dollaria.
Markku Ritaluoma esitteli suunnitelmia Sunny Car Centeristä Sunny-Tradingin puserossa vuonna 2011. Kuva: Juhani Salo
Markku Ritaluoma esitteli suunnitelmia Sunny Car Centeristä Sunny-Tradingin puserossa vuonna 2011. Kuva: Juhani Salo

Sunny-Trading Ltd:n konkurssin on annettu raueta varojen puutteessa. Sunny-Trading oli Markku Ritaluoman yhtiö, jolla hän harjoitti liiketoimintaa ennen Sunny Car Centerin SCC:n perustamista.

Konkurssin raukeaminen varojen puutteeseen tarkoittaa, että pesässä ei ollut varoja konkurssimenettelyn jatkamiseen. Velkojat, joiden saataville ei ollut vakuuksia, eivät saa rahojaan pesästä.

Suomen urheilupiireissä Sunny-Trading tunnettiin pitkään merkittävänä tukijana. Yhtiö oli yhtä aikaa useissa eri lajeissa useiden SM-tasoisten palloilujoukkueiden pääsponsori.

Sunny-Trading -yhtiön konkurssin raukeamisen erityispiirre on, että kirjanpidollisesti yhtiö oli erittäin varakas. Ritaluoma oli kuitenkin lainannut vajaa 6,3 miljoonaa dollaria yhtiön rahoja toiselle omalle yhtiölleen Yhdysvaltoihin.

Tilintarkastaja puuttui vakuudettomaan lähipiiriluottoon jo vuoden 2013 tilien tarkastuskertomuksessa. Vuosien 2014–15 tileistä tilintarkastaja antoi huomautuksen.

Julkisselvitystä haettiin

– Haimme konkurssipesää julkisselvitykseen, mutta konkurssiasiamies ei hyväksynyt hakemusta, kertoo Sunny-Tradingin konkurssipesän pesänhoitaja, asianajaja Lassi Nyyssönen.

Julkisselvitys olisi tarkoittanut, että valtio olisi maksanut konkurssipesän kustannukset.

Konkurssiasiamiehen toimiston konkurssiylitarkastaja Petri Hirsimaa kertoo, että konkurssiasiamiehen varoista maksettiin pesän erityistarkastus.

– Julkisselvitys olisi vaatinut, että valtion olisi pitänyt laittaa pesään lisää varoja. Kun velkojat eivät halunneet kustannuksellaan jatkaa konkurssimenettelyä, emme halunneet jatkaa sitä valtionkaan varoilla.

Hirsimaan mukaan syynä haluttomuuteen oli epävarmuus varojen saamisesta takaisin.

– Ritaluoma ei ole nähtävästi palaamassa takaisin Suomeen selvittämään asioita.

Rahoja jo haetaan

SCC:n konkurssipesä oli myös täysin varaton. Konkurssiasiamies otti pesän julkisselvitykseen ja julkisselvittäjäksi nimettiin pesänhoitaja Jorma Tuomaala.

Asianajaja Tuomaala on hakenut SCC:n pesälle varoja muun muassa nostamalla kanteita yhtiön entistä johtoa vastaan. Entiset kumppanit ja pesä ovat tehneet Ritaluomasta myös tutkintapyynnön poliisille.

– Yksi syy siihen, että pesän annettiin raueta varattomana, oli, että varoja haetaan jo muilla keinoilla takaisin, Hirsimaa sanoo.

Pankki haki Sunny-Tradingiä konkurssiin maaliskuussa 2016. Se sai yhtiön konkurssiin vasta toukokuussa 2017, sillä haastetta oli vaikea toimittaa Ritaluomalle tiedoksi. Sunny-yhtiöille nimitettiin omat pesänhoitajat, vaikka yhtiöiden asiat liittyvät osin toisiinsa.

– Konkurssipesien välille voi syntyä intressiristiriitoja, Tuomaala selittää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic