Lounais-Häme Forssa

Varalahti remontoi nyt Kuhalankadulla – Autotallitilat muuntuvat loft-asunnoiksi Markun Pakarin kiinteistössä

Projekti on muhinut Marko Varalahden mielessä jo pitkään. Kolmen asunnon rivitaloon tulee kaksi asuntoa lisää.
Remontti alkoi vuodenvaihteessa. Marko ja hänen rakennusinsinööriksi opiskeleva poikansa Oscar Varalahti aloittivat urakan purkutöillä. Asunnot on tarkoitus saada valmiiksi tulevan kesän loppuun mennessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Remontti alkoi vuodenvaihteessa. Marko ja hänen rakennusinsinööriksi opiskeleva poikansa Oscar Varalahti aloittivat urakan purkutöillä. Asunnot on tarkoitus saada valmiiksi tulevan kesän loppuun mennessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Kuhalankadulle tulee uusia asuntoja alkaneena vuonna. Uudisrakentamisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan uudet loft-asunnot remontoidaan vanhaan autotalliin Kuhalankatu 11:ssä.

Asunnot valmistavan Marko Varalahden mukaan nyt remontoidaan kaksi vuokrayksiötä, joissa kummassakin sijaitsee myös sauna. Asuinneliöitä kussakin asunnossa on 36.

– Remontoitava tila on asuinkäytössä olevan rivitalon päädyssä eli uudet asunnot tulevat ikään kuin nykyisen rivitalon jatkeeksi, Varalahti kuvailee.

Paremmat patterit ja eristykset

Rivitalo ja sen yhteydessä oleva autotalli on rakennettu 1960-luvulla. Rakennukseen on uusittu hiljattain putket, joten tämä säästää jonkin verran työkustannuksia.

Tila on ennestään lämmitettävä, mutta jatkossa vanhojen valurautapattereiden tilalle tulee uudet vesikiertopatterit. Myös tilan lämmöneristystä on parannettava asuinkäyttöön sopivaksi tilan käyttötarkoituksen muuttuessa.

– Lattia pitää eristää ja siksi lattian pinta nousee 20 senttimetriä nykyisestä. Seinissä on nyt lämmöneristeenä 10 sentin kerros eristevillaa. Seinien lämmöneristystä parannetaan, samoin katon eristystä lisätään, Varalahti kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vanhat paneeliovet saavat lähteä uuden seinän tieltä, kun Marko Varalahti rakentaa Kuhalankatu 11:ssä noin 90 neliömetrin suuruiseen vahaan autotalliin kaksi uutta vuokra-asuntoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhat paneeliovet saavat lähteä uuden seinän tieltä, kun Marko Varalahti rakentaa Kuhalankatu 11:ssä noin 90 neliömetrin suuruiseen vahaan autotalliin kaksi uutta vuokra-asuntoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Enemmän valoa

Tällä hetkellä tila on iso halli, jossa on leveät ja korkeat metalliovet. Keskelle hallia pystytetään asuntojen välinen väliseinä. Nykyiset ovet puretaan ja niiden tilalle tulee uusi seinä ja toisen asunnon ulko-ovi. Vastakkaiselle seinälle tulee naapuriasunnon ovi. Myös ikkunoita tulee lisää ja nykyisten ikkunoiden korkeus kasvaa.

Kumpaankin asuntoon rakennetaan sisälle myös pesuhuone ja sauna. Tosin Varalahden mukaan saunatilojen kysyntä vuokra-asunnoissa on vähentynyt.

Kiinteistö Varalahdille jo lähes 20 vuotta sitten

Marko ja Tanja Varalahti ostivat Kuhalankatu 11:n kiinteistön vuonna 2003. Marko kertoo, että jo tuolloin hän sai ajatuksen autotallin muuttamisesta asunnoksi. Seuraavana vuonna hän haki rakennusjärjestykseen tarvittavaa muutosta.

Varalahden mukaan remontti käynnistyi vasta nyt, koska aika oli vihdoin kypsä.

– Tallissa on ollut koko aikana vain kaksi vuokralaista. Töiden aloittaminen on kuitenkin siirtynyt muiden projektien vuoksi. Nyt tila on tyhjillään, ja saimme syksyllä Viksbergin Pytingin asunnot valmiiksi. Aika oli nyt sopiva tälle projektille, Varalahti kertoo.

Aikaisemmin talli on ollut muun muassa autoharrastajien käytössä. Tallissa on vielä jopa vanha asennusmonttu, joka tosin valetaan umpeen.

Seuraava projekti jo suunnitteilla

Aiemmin Varalahti on kunnostanut asuntoja myös kiinteistön toiseen rakennukseen, jossa toimii muun muassa leipomoliike Markun Pakari sekä juuri avannut Tanja Varalahden hyvinvointiyritys.

Seuraavat kunnostushankkeetkin ovat jo miehellä suunnitelmissa. Hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa kerro aiheesta enempää.

– Ne käynnistyvät vasta tämän projektin jälkeen. Tämä urakka on tarkoitus saada pakettiin loppukesään mennessä. Uusien hankkeiden aloitukset menevät siis vähintään ensi syksyyn. FL

Loft-asunto

Tarkoittaa asumiskäyttöön muunnettua tilaa, joka sijaitsee alun perin muuhun käyttöön tarkoitetussa rakennuksessa.

Loft-asunto voi sijaita esimerkiksi tehtaassa, varastorakennuksessa tai muussa liikerakennuksessa.

Tyypillisesti avara, korkea, valoisa ja muunneltavissa oleva tila.

Tilassa on tyypillisesti alkuperäisiä rakenteita, kuten paljasta betonia tai tiiltä.

Usein saattaa näkyvissä olla vanhoja putkirakenteita ja metallisäleitä.

Lähde: Wikipedia

Uusimmat

Fingerpori

comic