Lounais-Häme Forssa

Värien leikkiä ja sävylöytöjä: Merja Keskisen tekstiilitaide kertoo tarinaa koronakevään tiloista ja tunteista

Värien harmonia johdattaa katsojansa koronakevään suurien tunteiden kirjoon.
Merja Keskinen valittiin vuoden tekstiilitaitelijaksi vuonna 2019. Hänen mukaansa tunnustus oli upea palaute, joka rohkaisee eteenpäin. Kuvassa Huojuvat seinät-teos. Kuva: Lassi Puhtimäki
Merja Keskinen valittiin vuoden tekstiilitaitelijaksi vuonna 2019. Hänen mukaansa tunnustus oli upea palaute, joka rohkaisee eteenpäin. Kuvassa Huojuvat seinät-teos. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen taideteoksissa soljuvat värit. Jokainen työ alkaa tarkkaan valikoiduista työn pääväreistä, jotka rakentavat keskenään aivan uuden värimaailman. Toisiinsa kietoutuneet, yhteen kudotut langat muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Teoksen tarkemmalla tutkiskelulla voi aistia värien vaihtelut. Se, millaisia sävyjä työn edetessä syntyy, on taitelijalle itselleenkin usein yllätys.

– Tutkin teoksissani värejä ja niiden ulottuvuuksia. Taiteessani korostuu se, että en loppuen lopuksi voi vaikuttaa siihen, millainen kokonaisuus yhteen kutomistani langoista tulee. Tekstiilitaiteen tekeminen on kuin etsimistä, joka päättyy jokaisen työn kohdalla uusien sävyjen löytämiseen, Keskinen kuvailee.

Kudontaa ilman puita

Vuonna 2019 vuoden tekstiilitaiteilijaksi valitun Keskisen työt on toteutettu hänen oman kudontamenetelmänsä avulla. Se perustuu vanhaan kudontaperinteeseen, mutta toisin kuin perinteisessä kudonnassa, Keskinen ei käytä ollenkaan kangaspuita. Niiden sijaan hän hyödyntää kudonnassaan erilaisia raameja ja kehikoita. Suurempaa työtä tehdessään Keskinen saattaa kiinnittää työnsä esimerkiksi vanhaan komeron oveen, jotta saan teoksen langat pysymään paikallaan.

– Kutsun tekniikkaani leikillisesti kaupunkilaisen kangaspuiksi. Työtä pystyy tekemään missä tahansa ympäristössä, kun kutominen ei vaadi massiivisia kangaspuita työvälineeksi. Kesällä saatan kutoa vaikkapa laiturin nokassa, jos työn koko sen sallii, Keskinen naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tartunta-teoksessa selkeät värit sekoittuvat toisiinsa kuvastaen koronaviruksen aiheuttamaan sekavaa aikaa ja myllertäviä ajatuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tartunta-teoksessa selkeät värit sekoittuvat toisiinsa kuvastaen koronaviruksen aiheuttamaan sekavaa aikaa ja myllertäviä ajatuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tila ja tekstiili vuorovaikutuksessa

Forssan museon Moletti-galleriassa avautuneen Väriä, valoa, iloa-näyttelyn teemana ovat erilaiset huoneet. Näyttelyn alkuperäisenä ideana oli tutkia tekstiilien olemusta ja asettumista erilaisiin tiloihin. Yhtenä syynä tekstiilien ja arkkitehtuuriin viittaavaan pohdintaan oli se, että Keskinen on aiemmin työskennellyt julkitilatekstiilien parissa. Näyttelyä suunnitellessaan hän pohti töitään paljon tulevan näyttelytilan ehdoilla.

– Tilan merkitys on suuri. Galleria Moletissa on upeat punatiiliset seinät, joiden tarjoamia ulottuvuuksia pyrin hyödyntämään näyttelyyn tulevissa töissä. Yksi tekstiilitaideteosten kiinnostava piirre on läpinäkyvyys, taiteilija pohtii.

Tekstiilitaiteilija Merja Keskinen ripusti töitään esille maanantaina Forssan museon Galleria Moletissa. Apunaan hänellä oli Janne Keskinen.

Koronakevään värien tartuntaa

Kevään aikana näyttelyn teema sai aivan uuden näkökulman koronaepidemian vuoksi. Alkuperäinen teema sai rinnalleen uuden tavan katsoa teoksia. Tilojen tutkimisen lisäksi teokset johdattavat katsojansa katsomaan, mitä huoneissa ja ihmismielessä tapahtuu poikkeuksellisen ajan seurauksena.

Esimerkiksi teos ”Tartunta” kertoo siitä, miten selkeät ja rutiininomaiset asiat voivat mennä sekaisin uuden edessä. Tätä symboliikkaa kudotussa taideteoksessa tuo esiin puhtaiden värien sekoittuminen toisiinsa.

– Uskon, että taide on ollut myös tapani käsitellä poikkeuksellista, jopa pelottavaa aikaa. On uskomatonta ajatella, kuinka vahvasti koronan vaikutus ulottuu jopa taidenäyttelyn aihepiireihin, Keskinen pohtii.

Koronakevät-teema ulottuu myös muihin näyttelyn teoksiin. Mustaa valkoisella-työ kuvastaa sitä, miten ihminen haluaa etsiä uudessa tilanteessa varmaa tietoa elettävästä ajasta, mutta tiedon tulva on niin valtava, että musta alkaa sekoittua valkoiseen luoden harmaan erilaisia sävyjä. Huojuvat seinät-teos puolestaan kuvaa kotiin eristäytymisen tuomia ilmiötä. FL

Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen näyttely ”Väriä, valoa ja iloa”  Forssan museon Galleria Moletissa 5. heinäkuuta asti. Avoinna ti-pe 10-16, la-su 12-16.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic