Lounais-Häme Forssa

Värikkäiden juuresten äidille maistuva palkinto: Irmeli Vinnikainen keksi maatiaislajikkeet uudestaan

Äkkimuutos pakotti Irmeli Vinnikaisen keksimään jotain uutta. Lopputuloksena perinteiset juurekset löysivät suomalaisten ruokapöytiin.
Oranssi on vahvasti mukana mutta Irmeli Vinnikaisen (oik.) juuresten värikirjo on kaikenkattava. Kuva on vuodelta 2016 ja Vinnikaisen porkkanahallin iltatorilta, jossa avusti toriapulainen Kira Nissinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Oranssi on vahvasti mukana mutta Irmeli Vinnikaisen (oik.) juuresten värikirjo on kaikenkattava. Kuva on vuodelta 2016 ja Vinnikaisen porkkanahallin iltatorilta, jossa avusti toriapulainen Kira Nissinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Tuntuu kerrassaan ihanalta, että työni kasvisten, maaseudun, jatkojalosteiden ja lähiruoan eteen huomioidaan, Irmeli Vinnikainen toteaa.

Vinnikainen on juuri vastaanottanut Hämeen Maistuva maaseutuyritys -palkinnon, joka myönnettiin hänen Orastava Aurinko -yritykselleen.

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset valitsi alueeltaan neljä maistuvaa yritystä ja palkinnot luovutettiin perjantaina Kädentaidot-messuilla Tampereella.

Tänä vuonna palkittuja yhdisti lähiruoan ohella erikoistuminen.

Juuresten värikirjo

Vinnikaisen tilalla oranssi väri vaihtui juuresten värikirjoon vuodesta 2013 alkaen, kun yhteistyökumppani ilmoitti, että markettiporkkanat ostetaan jatkossa vain viideltä suurelta tuottajalta.

Aikaa kevätkylvöihin oli kolme viikkoa ja Vinnikainen laittoi paletin – myös väripaletin – uusiksi. Muutos tarkoitti volyymin laskua ja työntekijöiden irtisanomista. Samalla hän perusti Orastava Aurinko -yrityksen.

Miten noin suuri muutos onnistuu noin lyhyessä ajassa?

– Eihän se onnistunut, Vinnikainen toteaa.

Vuosien mittaan Vinnikainen löysi uuden jalansijan. Erikoistumista helpotti se, että hän oli jo oranssien porkkanoiden aikaan perehtynyt porkkanan jatkojalostamiseen.

Nyt jatkojalostamisen rinnalle nousi värikkäiden juuresten viljely.

Lue lisää: Vuosi 2019 oli värikkäiden juurikkaiden vuosi.

– Tiesin, että on olemassa violetti ja keltainen porkkana. Myöhemmin löytyivät punainen ja valkoinenkin.

Vinnikaisen valikoimiin kuuluu myös muun muassa keltajuurta ja valkojuurta.

– Koko juuresten värimaailma, Vinnikainen toteaa ja sanoo olevansa värikkäiden juuresten pioneeri ja äiti.

– Siitä palkintokin tuli. Vanhojen lajikkeiden uudelleenlöytämisestä.

Ei enää marketteihin

Vinnikaisen tuotteita ei löydy markettien hyllyiltä. Hän tekee kauppaa ravintoloiden kanssa, verkossa ja suoraan kuluttajille erilaisissa tapahtumissa.

Viärikkäät tuotteet on otettu vaihtelevasti vastaan.

– Tavallisilla toreilla on hiljaista. Vaaditaan erikoistapahtuma ja varsinkin ruokatapahtumissa vastaanotto on hyvä.

– Ihmiset ovat koko ajan kiinnostuneempia. Suomalainen kuluttaja on kuitenkin hassu. Tuotekehittelyssä syntynyt uusi tuote pitää usein kierrättää Japanin markkinoiden kautta, ennen kuin se hyväksytään Suomessa, Vinnikainen toteaa.

Joulun alla Vinnikainen kiertää markkinoita. Mikä on suosituin tuotteesi?

– Sitä on vaikea sanoa. Tasaisen hyvin menee. Väriporkkanat ovat suosittuja. Hilloista menee kesällä parhaiten porkkana-raparperihillo, syksyllä porkkana-karviaishillo ja joulun alla porkkana-puolukkahillo, Vinnikainen toteaa lauantaina loimaalaisilta markkinoilta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat