Lounais-Häme Forssa

Värikkäiden juurikkaiden vuosi – Irmeli Vinnikainen viljelee Vuoden vihanneksia Koijärvellä: Värit veivät mukanaan

Juurikkaiden ryhmä valittiin vuoden vihannekseksi. Irmeli Vinnikaiden viljelee juurikkaiden värikirjoa Koijärvellä.
Irmeli Vinnikainen (oik.) tunnetaan värikkäistä porkkanoista ja juurikkaista. Kesätorikuvassa myös Kira Nissinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuoden 2019 vihannekseksi valittiin kokonainen vihannesryhmä. Puutarhaliiton ja Kotimaiset Kasvikset ry:n valinta kohdistui juurikkaisiin. Ryhmä sisältää punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuren.

Kuluttajalle tutuin on punajuuri, mutta kelta- ja raitajuuren viljely on lisääntynyt sitä mukaa, kun suomalaiset ovat kiinnostuneet harvinaisemmista viljelykasveista.

Forssan seudulla värikkäitä juurikkaita kasvattaa Irmeli Vinnikainen.

– Viisi vuotta sitten meille tulivat alkuperäisporkkanat, kaksi vuotta myöhemmin värimaailmaa täydennettiin juurikkailla, Vinnikainen kertoo.

Erikoisemman väriset porkkanat ja juurikkaat täyttävät Vinnikaisen viljelyalasta 85 prosenttia.

– Pienen tuottajan täytyy erikoistua.

Erikoisen väriset juurikkaat täytyy Vinnikaisen mukaan esitellä asiakkaille.

– Kaupan hyllyltä ihmiset eivät osaa niitä vielä ostaa, mutta jos olen itse esittelemässä, vastaanotto on hyvä ja asiakkaat ostavat toisenkin kerran, Vinnikainen kertoo.

Punajuurta käytettiin Suomessa pitkään lähinnä etikkasäilykkeenä. Suosio on lisääntynyt, samoin käyttömuodot: Punajuuria kypsennetään uunissa, käytetään keittojen valmistuksessa tai nautitaan esimerkiksi vuohenjuuston kera.

Kelta- ja raitajuuri soveltuvat nekin monimuotoiseen kokkaukseen. Keltajuuri maistuu punajuurelta ja syvänkeltainen väri voimistuu kypsennyksen aikana.

Raitajuuri muistuttaa ulkoisesti punajuurta, mutta sisin on kaksivärinen. Maultaan raitajuuri on punajuurta miedompi.

Vinnikainen nostaa esiin myös valkojuuren.

– Se on ulkoisesti alakuloisen apea kasvi, mutta ihan huippu öljyssä paistettuna ja toimii myös uunijuureksena ja keitoissa, Vinnikainen kertoo ja antaa vielä vinkin tulisijan omistajille.

– Vanha tapa oli kypsentää juurikkaita kuumassa takassa, joko tuhkassa tai arinan päällä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat