Lounais-Häme Ypäjä

Värikylpy lisää varhaista vuorovaikutusta ja luo lapselle turvallisuuden tunnetta

"Lapsi oli ihan fiiliksissä, tullaan uudestaan jos järjestetään."
Jokioislainen Hanna ja kahdeksan kuukauden ikäinen Aari viihtyivät Ypäjän kunnan ja MLL Ypäjän järjestämässä värikylpypajassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioislainen Hanna ja kahdeksan kuukauden ikäinen Aari viihtyivät Ypäjän kunnan ja MLL Ypäjän järjestämässä värikylpypajassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Täällä lapsi saa luvan kanssa sotkea, eikä minun tarvitse siivota, perustelee Elina Mannila sitä, miksi hän tuli Kartanon koululla Ypäjällä järjestettyyn värikylpypajaan runsaan vuoden ikäisen Otto-poikansa kanssa.

– Ollaan viikonloppua viettämässä vanhempieni luona Ypäjällä. Ypäjäläisestä bongasin tämän mahdollisuuden. Emme ole aiemmin käyneet värikylpypajalla, mutta Otto oli ihan fiiliksissä. Tulemme uudelleenkin, jatkaa Turengissa asuva, ypäjäläislähtöinen Mannila.

 

Lapsille suunnattuja värikylpypajoja järjestetään jo ympäri maata. Yksi kouluttautuneista vetäjistä on Urjalan Nuutajärveltä Ypäjälle tullut värikylpyohjaaja Taija Laurell. Hänen mukaansa värikylvyt antavat sekä lapsille että vanhemmille.

– Värikylpy lisää varhaista vuorovaikutusta, antaa turvallisuuden tunnetta ja mahdollisuuden viettää yhteistä aikaa lapsen kanssa. Tässä myös tutustutaan eri materiaaleihin, kylmään ja kuumaan. Käytössä on myös apuvälineitä jos lapsi ei haluakaan koskea aineisiin, Laurell kertoo.

Pienimpien, alle kaksivuotiaiden lasten kanssa värikylpypajoissa käytetään materiaaleina neuvolan ja Eviran suosittelemia aineita.

– Kaikkea, mitä lapsi voi turvallisesti syödä, esimerkiksi mustikkakiisseliä, rouhetta, hyytelöä ja öljyä. Pienillä kun on tapana tupata suuhunsa mitä käsiin saa. Toki syöminen ei ole pääasia. Isompien kanssa voidaan käyttää myös liituja ja kangasmaaleja.

Värikylpyohjaaja Taija Laurell (oik.) auttoi Otto ja Elina Mannilaa piirustuksen viimeistelyssä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Värikylpyohjaaja Taija Laurell (oik.) auttoi Otto ja Elina Mannilaa piirustuksen viimeistelyssä. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Jokioislainen Hanna tuli pienempien lasten ryhmään kahdeksan kuukauden ikäisen Aarin kanssa. Hän jatkaa isompien ryhmässä kolmevuotiaan Sisun kanssa. Lasten isä viettää värikylvyn ajan aikaa toisen lapsen kanssa. Hanna kertoo käyneensä värikylpypajalla aiemmin esikoisensa kanssa ja molemmat pitivät tapahtumasta.

– Kyllä isääkin mukaan kysyttiin, mutta hän ei halunnut lähteä, Hanna nauraa.

Taija Laurell kertoo, että värikylpypajat ovat äitien suosiossa, isiä ei ole näkynyt.

– Pojat pitävät värikylvystä siinä kuin tytötkin. Vähän isommissa lapsissa huomaa, että tytöt ovat pikkutarkempia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic